NUDLE
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ skořápky vody. Mají-li býti nudle zvlášť dobré, dělají se ze samých žloutků a přidá se i kousek másla. Na strouhánek dělá se těsto tužší než na nudle. Dobře vypracované strouhá se zlehka na struhadle tak, aby se nedělaly žmolky. Když těsto měkne, vyválí se trochu v mouce, načež se opět dobře strouhá. Nudlové výrobky mohou se udělat do zásoby, s přidáním zbylých bílků nebo z levnějších vajec, ale musí se dobře usušit a uschovat v suchu v láhvích. Zásadou našich babiček bylo, že každá hospodyně má si nudle dělat sama doma, nepoužívat výrobků továrních. Ale cena vajec je stále vysoká a dnešní hospodyně musí šetřit i časem. (Toto je opravdu výrok z 30 let minulého století).
BALONKY
POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš tence vyválené, slané nudlové těsto se přeloží ve dvoje, náprstkem vypichujeme kolečka, která se usmaží v rozpáleném omastku. Při smažení vyskočí jako balonky. Podávají se k polévce zvlášť, aby se příliš nerozmáčely.
KAPÁNI
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 vejce se dá kávová lžička rozpuštěného másla, lžíce mléka, sůl a mouky tolik, aby tístko dobře smíchané bylo řídké, a kape se pozorně do vařící polévky. Kapáni nesmí se v polévce rozlévat, ale musí se tvořit tenké nudličky.
HOUBOVÉ KAPÁNI
POSTUP PŘÍPRAVY: Hříbky se pokrájejí, uvaří v málo vodě, která se vlije do polévky, a umelou. Na každou lžíci kašoviny vezme se lžíce housky, utře se kousek másla s vejcem, houska a houby do toho přidají, osolí a trošku opepří. Řídké těstíčko kape se do vařící polévky.
MOZEČKOVÉ KAPÁNÍ
POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci sádla nechá se zapěnit strouhaná cibulka, asi 100 g mozečku jemně usekaného se vtom udusí. V hrnku se rozkvedlá vajíčko, mozeček se do něj přidá, zamíchá a dá tolik studené strouhané housky, až je těstíčko jako na kapání. Osolí se to a lžičkou kape do vařící polévky, která se tím velmi vylepší.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 3,00 | Hodnotilo: 1361 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA