INGREDIENCE: 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 240 g ml. cukru, 300 g rozpuštěného másla, 8 žloutků, za 5 Kč droždí nebo 2 kostky po 42 g, 10 g soli, ½ l vlažného mléka, citronová kůra, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce rumu.
POSTUP PŘÍPRAV: Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout, poté opětovně vypracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky o váze asi 40-50 g. Kousky zakulatíme v ruce, pak povytáhneme v placičky. Do nich dáme různé nádivky, okraje těsta k sobě přitiskneme a bochníček znovu zakulatíme. Bochníčky dáme na pomaštěný plech, do každého uděláme důlek, který naplníme opět některou nádivkou. Okraje koláčků namažeme rozšlehaným vejcem a povrch posypeme drobenkou. Pečeme cca 30-40 minut do růžova. Po upečení ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Nádivky.
Jablková: 500 g jablek, 150 g cukru, 1 citron, skořice, rum. Opraná jablka zbavíme jádřinců, rozkrojíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Poté prolisujeme nebo rozmačkáme, přidáme cukr, citronovou kůru a šťávu, skořici, případně lžičku rumu. Je-li nádivka řídká, zahustíme ji strouhankou nebo perníkem.
Maková: 150 g máku, ½ mléka s vodou, 80 g cukru s vanilkovým cukrem, 20 g másla, citronová kůra, skořice. Jemně umletý mák podlijeme vodou s mlékem a podusíme do měkka. Poté přidáme cukr a za stálého míchání podusíme. Nádivku okořeníme citronovou kůrou, vanilkou, hřebíčkem a skořicí. Chceme-li mít nádivku jemnou (na křehký koláč), přidáme i žloutek a z bílků sníh. Dobrá je s čokoládou, medem nebo zavařeninou.
Ořechová: 100 g ořechů 80 g cukru s vanilkou, 20 g strouhaných piškotů, trochu mléka nebo smetany, trocha medu. Vlašské ořechy nastrouháme na jemno, přidáme cukr, med, rozmícháme mlékem a zahustíme strouhanými piškoty. Pro aroma přidáme citronovou nebo pomerančovou kůru a vanilku.
Povidlová: 150 g povidel, 50-80 g cukru podle sladkosti povidel, 1 lžíce rumu, koření podle chuti. Hustá povidla rozředíme vlažnou vodou, přidáme cukr, (z koření skořici, vanilku a citronovou nebo pomerančovou kůru), rum a dobře promícháme.
Tvarohová: 500 g tvarohu 50 g másla, 100 g cukru s vanilkou, 2 žloutky, 30 g rozinek, na zředění 2 lžíce mléka nebo smetany a nakonec z 2 bílků sníh. Měkký tvaroh prolisujeme a přidáme do másla rozetřeného s cukrem a žloutky. Přidáme vanilku, citronovou kůru, rozinky, sníh a utřeme dohladka. Drobenka (žmolenka): 50 g polohrubé mouky, 40 g cukru, 40 g másla. Do mouky a moučkového cukru rozsekáme nožem změklé máslo a rukou jej pak v mouce a cukru lehce rozdrolíme. Dáme odpočinout do chladna a sypeme na koláče.
Je pochopitelné, že tady uvedené množství ingrediencí na nádivky je jen orientační. Množství se řídí množstvím těsta. Dobrou chuť vám přeje Vašek a Jaruška.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1345 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA