INGREDIENCE: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 40 g cukru 250 g umělého tuku nebo másla, 2 vejce a 1 žloutek, 20 g droždí zakynutého ve 4 lžících vlažného mléka, 5 g soli, 1 bílek.
POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který dáme do chladna odpočinout. Ostatní mouku dáme do mísy, zaděláme vlahým kváskem z droždí, cukru a lžíce mouky. Přidáme vejce, sůl a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté jej rozválíme v plát, doprostřed dáme do čtverce zpracovaný tuk, okraje k sobě přeložíme jako obálku, přitiskneme a složíme do poloviny. Válečkem těsto lehce rozválíme na pruh, který složíme na tři díly na šířku a pak na délku. Těsto dáme na hodinu ještě odpočinout, pak je znovu převálíme jako těsto máslové a po ½ hodinovém odpočinku pak rozválíme v plát, z kterého vykrajujeme tvary.
Z plundrového těsta děláme:
KOHOUTÍ HŘEBENY
Vykynuté překládané těsto rozválíme v plát, nakrájíme obdélníky o straně 6-12 cm, středem dáme nádivku. Širší strany k sobě přehneme, přitiskneme a vnější okraj nastříháme. Hřeben stočíme do tvaru rohlíku, potřeme vejcem a na pomaštěném plechu upečeme v předehřáté troubě. Po zapečení teplotu zmírníme a volně dopékáme.
PRECLÍKY
Těsto vyválíme v plát, rozkrojíme na dlouhé proužky, asi jako malík široké. Proužkem točíme, až utvoříme petličku, z které uděláme větší preclík. Preclíky klademe na pomaštěný plech, potíráme jej vejcem a prudce upečeme. Studené zdobíme linkami bílé polevy.
ŠÁTEČKOVÉ KOLÁČE
Z těsta vyválíme plát a rozkrájíme rádélkem na čtverce. Naplníme hustou nádivkou z máku, zavařeniny, jablek, oříšků atd. Okraj šátečků povytáhneme, složíme k sobě a uprostřed přitiskneme nebo přehodíme, aby se koláčky nerozvinovali. Koláče potřeme vejcem a zprudka je pečeme na pomaštěném plechu
ZÁVINY
Těsto rozválíme na dvě stejné placky, mezi které dáváme makovou nebo jablkovou nádivku. Nebo je rozválíme a pruh široký asi 20 cm, nádivku klademe středem pruhu. Okraje nařízneme na pruhy 1cm široké a asi 3 cm hluboké, z nichž vždy dva a dva proti sobě spojíme k sobě a dva vedlejší pak přeložíme. Nebo širší pruhy závinu složíme k sobě tak, aby bylo vidět nádivku, a okraje rukou zformujeme ve vlnovku. Pečeme v předehřáté troubě do růžova.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1356 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA