Tato káva je jistě plná překvapení a její vznik, původ i cena, je vskutku zajímavá.
Proč se jí říká „cibetková káva“?
Co to je vlastně cibetka?
Odkud tato káva pochází?
Jak se pěstuje?
Jak se sbírá?
Čím je káva Kopi Luwak zajímavá?
Jednoduše řečeno: bez cibetky by tato káva vůbec neexistovala.
Není ani z nějaké zvláštní odrůdy kávovníku, ani se odlišně nepřaží nebo neskladuje, jediné, co je k její „výrobě“ potřeba, je tato malá kunovitá šelma, odborně řečená ovíječ skvrnitý.
Přibližně 4 kilogramy vážísí zvířátko se živí hlavně hmyzem, drobnými hlodavci a ptáky.
Z nepochopitelných a dosud nijak rozumně nevysvětlených důvodů se však na indonéských ostrovech
Jáva a Bali tahle šelmička živí také bobulemi kávovníku.
Domorodci tvrdí, že si vybírá jako „dezert“ jen ty nejzrakejší a nejlepší bobule.
Ve skutečnosti je však pro cibetku zákuskem jen slupka kávové bobule, protože její trávící ústrojí celé kávové zrno nestráví.
Zajímavé však je, a to je také základ pro tuto unikátní kávu, že ačkoliv zrna projdou trávicím traktem, ven vyjdou naprosto neporušena.
Sběrači pak cibetčin trus plný kávových zrn sbírají a následuje normální postup jako při pražení jakékoliv kávy.
Proč je káva tak unikátní?
Zaprvé si prý cibetka vybírá skutečně jen ty nejdelikátnější a nejlépe vyzrálá zna, což sběrači nejsou schopni.
Někteří „odborníci“ se přiklání k názoru, že žaludeční šťávy a kyseliny v cibetčině žaludku při trávení pronikají do zrn, v zrnech dojde k jistému chemickému procesu, při němž sese proteiny rozpadají na aminokyseliny a při pražení pak vznikne naposto jedinečná chuť, tolik odlišná od jiných druhů kávy.
Tato káva patří k jedněm z nejdražších na světě hned z několika důvodů. Výrobci kávy se snažili tento unikát „vyrábět“ v továrnách, chovaly cibetky v zajetí, ale tato zvířátka v zajetí kávové boby jíst něchtějí a také je nejedí. Káva Kopi Luwak se tedy nedá vyrábět jinak, než tradičním způsobem, tedy spolehnout se na mlsavé kuny.
Této unikátní kávy se proto vyrobí ročně asi 200kg, cena se pak pohybuje okolo 600 amerických dolarů za kilogram
Kávu Kopi Luwak (kopi=káva a luwak znamená v indonéštině cibetka) uvedla na trh koncem devatenáctého století (údajně) rodina Widjajů z Jakarty.
Darmawan Widjaja, jeden z potomků slavné rodiny si pamatuje, jak ve třicátých letech, kdy Jakarta byla ještě pod nizozemskou vládou, jeho rodina prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům.
Deset kilogramů také pravidelně každý měsíc kupoval čínský obchod, který existoval už od roku 1878 v severní části Jakarty.
A jak vůbec někoho napadlo pít kávu, kterou sesbíral v cibetčím trusu? "To už patří k indonéské kultuře," vysvětluje Shenny Widjajaová. "Tady nepřijde nazmar vůbec nic."
V současnosti nalezneme kávovníkové plantáže s cibetkami na ostrově Bali, Sulawesi, Sumatře (Lampung) i Jávě (West Java).
Kávy z různých plantáží se od sebe navzájem výrazně liší.
Odlišnosti jsou způsobeny různými druhy kávovníků (Arabica, Robusta) a podložím na kterém vyrůstají.
Ovíječ skvrnitý neboli cibetka je kunovitá šelma podobná kočce vážící v dospělosti zhruba 4 kg.
Je noční tvor a živí se převážně hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a tropickými plody.
Cibetka je noční tvor, kterého lze ve dne vidět jen velice zřídka, a proto je velice těžké monitorovat jejich výskyt na jednotlivých plantážích.
Popularizace kávy Kopi Luwak způsobila, že někteří domorodí Indonézané odchovávají mláďata cibetek v zajetí a poté je vypouštějí na plantáže, aby tak zajistili vyšší „produkci“ vzácné kávy.
Skutečností však je, že káva Kopi Luwak je mimo Indonésii mnohem populárnější než ve své vlastní zemi.
Jen hrstka domorodých obyvatel je seznámena s jedinečností kávy.
Tato nevědomost je způsobena nižší oblíbeností klasické černé kávy a skutečností, že v indonéských obchodech lze narazit na kávu s názvem Kopi Luwak z produkce pražírny v Semarangu (West Java).
Tato pražírna pod názvem Kopi Luwak dodává do obchodů mix indonéské arabiky (97%) s pravou Kopi Luwak (3% !).
Nejedná se tedy o 100% Kopi Luwak kávu a tomu odpovídá i její cena, která se pohybuje okolo 3 dolarů za 200g balení
Aby získali tuto lahůdku, musí sběrači kávy v lese pátrat po cibetčím trusu, probrat se jím, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn (obr. sušení sesbíraných kávových plodů před loupáním a pražením).
Vzhledem k tomu, že kávová zrna nejsou přímo vystavena trávicímu procesu cibetky, není úplně jasné, proč by měla mít Kopi Luwak tak speciální chuť .. jedna teorie dokonce tvrdí, že je to způsobeno pouze tím, že cibetka je odborník a vybírá si jenom ty nejlepší kávové plody. Pravým důvodem však bude proces fermentace, kterým zrna v trávicím traktu cibetky projdou. Fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma.
Důležitým faktorem pro získání výjimečné chuti a aroma je správný způsob pražení a přípravy kávy. Pravá káva Kopi Luwak musí být pražena na způsob medium. Při silnějším pražení zhořknou a ztratí svou jedinečnou chuť a aroma. Doporučenou přípravu kávy naleznete na druhé straně. Pokud se rozhodnete připravovat kávu v profi nebo semi-profi přístroji s pákou, doporučujeme kávu umlít na jemno, ale ne na tzv. prach..tedy mírně hruběji než klasické espreso směsi. Předejdeme tak „spálení“ a zhořknutí kávy.
Jestli přináší Kopi Luwak tak obrovský zisk, proč se ji ještě nikdo nepokusil vyrábět ve velkém?
To podle Marie Gorehtlyové a dalších odborníků není možné, protože cibetky se v zajetí kávovými zrny živit odmítají.
A tak místní obyvatelé musejí propátrávat kávovníkové plantáže a hledat cibetčí trus.
Každý rok se takhle nasbírá jen několik málo stovek kil kávy
Stejně jako ostatní vzácné předměty či suroviny je i nejdražší káva na světě „kopírována“ či zaměňována za jiné druhy.
Během naší sběratelské praxe jsme se setkali s falšováním už i v zemi původu v Indonésii.
Někteří nepoctiví obchodníci se snaží obyčejnou kávu slepovat různými živočišnými i umělými pojivy a tvarovat tak aby vypadala jako trus cibetky.
Při důkladném zkoumání a znalosti pravé kávy lze tuto nepravou relativně snadno odhalit.
Nemalým problémem však bývá i stáří prodávané kávy.
Mnoho internetových prodejců prodává kávu, která je již zvětralá a tím prakticky znehodnocená.
Přejeme Vám příjemné a klidné chvíle ve společnosti Vašich přátel umocněné kouzlem jedinečné chuti.
Dle našich zkušeností je hlavní rozdíl pravé Kopi Luwak v chuti.
Pravá káva Kopi Luwak má oproti klasickým praženým kávám výrazně jemnější chuť a nezanechává v ústech trpkost a hořkost, jenž se dostavuje po polknutí doušku klasického espresa
Existují i tzv. certifikáty pravosti, které zmiňují různé internetové obchody ale jejich původ i praktičnost je sporný.
V případě testování na jakýkoliv certifikát se vždy posílá malý vzorek kávy.
Ten může být odlišný od kávy následně prodávané.
Některé italské certifikáty zase potvrzují pouze hygienickou nezávadnost kávy, ale o autentičnosti už nevypovídají
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1424 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA