MARCIPÁNKY (Recept z třicátých let minulého století)

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / STARÉ RECEPY / 




POSTUP PŘÍPRAVY: I. 560 g hladké mouky, 420 g cukru, rovná kávová lžička jedlé sody, hrst pokrájené cukrované pomerančové nebo strouhané citronové kůry, 100 g medu, skořice a mletý hřebíček, vše se zadělá 4 vejci a dobře zpracuje v tuhé těsto. Poté se rozválí, vykrajují libovolné tvary, potírají bílkem nebo cukrovou vodou a zdobí buď krystalovým cukrem, nebo půlkou oříšku. Pekou se zprvu prudce, pak zvolna dopékají.

II.
320 g krupičkové mouky, 1 celé vejce, 4 lžíce ohřátého medu, 140 g cukru, 1 lžička kakaa, perníkové koření a ½ prášku do pečiva se na vále dobře vypracuje a nechá přes noc odpočinout. Je-li těsto tuhé, přidá se trochu černé kávy. Na druhý den se těsto rozválí, vypichují se perníčky, na plechu potírají žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka, a mohou se zdobit loupanými mandlemi.

III.
140 g rozehřátého medu, 10 g cukru, 1 vejce a 1 žloutek se promíchá, přidá lžíce perníkového koření, ½ lžíce jedlé sody a 350 g hladké mouky. Promíchá se to, vyndá na vál, dobře propracuje, je-li třeba přidá se ještě mouky, rozválí, vypichují se tvary, potírají rozkvedlaným vejcem, sypou krystalovým cukrem a pekou na pečícím papíře na plechu v mírně vyhřáté troubě. Je dobře nechat těsto několik hodin odležet.

IV.
210 g cukru, 60 g medu, 2 vejce, na špičku kulatého nože mletého hřebíčku, skořice, na 2 špičky nože jedlé sody a citronové kůry se tře, poté se dá 350 g hladké mouky. Dobře se vypracuje, na vále rozválí, vypichují se kulaté perníčky, nechají odpočinout a upekou na mastném plechu. Vychladlé se pomaží bílým ledem nebo čokoládovou polevou.
Bílý led: 1 bílek a 70 g cukru, tře se tak dlouho, až zhoustne a zbělí.
Čokoládová poleva: Velká tabulka čokolády se rozvaří ve 2-3 lžících vody s trochou cukru, ustavičně se míchá, až je hladká.
Pak se perníčky rychle polévají, dokud led neztuhne.

V.
300 g hladké mouky, 180 g cukru, 60 g ohřátého medu, 1 celé vejce, 50 g jemně usekané kandisované pomerančové kůry, perníkové koření a asi ½ prášku do pečiva se dobře na vále vypracuje a nechá odpočinout několik hodin, nejlépe přes noc v teple, aby zůstalo vláčné. Poté se těsto rozválí na malíček silně, vypichují se perníčky a upekou. Hotové se zdobí polevou z bílků, citronové šťávy a cukru a kousky citronátu nebo kandisované pomerančové kůry.

VI.
180 g cukru, 2 celá vejce, 2 lžíce medu, 8 mletých hřebíčků, 8 zrn nového koření a trochu skořice, 1 lžička jedlé sody, 30 g sádla se dobře umíchají do hladka. Nakonec se přidá 450 g hladké mouky, na vále pečlivě vypracuje, vyválí a tvoří tvary, pomazují vejcem a pekou. Jsou též lepší, nechají-li se před pečením několik hodin odpočinout.

VII.
700 g žitné mouky, 350 g cukru, 4 celá vejce, 5 lžic tekutého medu, 10 g jedlé sody, trochu mleté skořice a hřebíčku. Vše se zpracuje na vále v hladké těsto, vyválí se a vykrajují perníčky. Pomazují s buď vejcem, nebo upečené zdobí bílým ledem.
Led: 60 g cukru, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy se nechají přejít varem a pak za stálého míchání se přidává tolik cukru, až to zhoustne na polévání. Rychle tuhne. Těstu jen prospěje, nechá-li se před pečením nějakou dobu odpočinout.
 



MARCIPÁNKY (Recept z třicátých let minulého století) MARCIPÁNKY (Recept z třicátých let minulého století)



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1355 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz