POSTUP PŘÍPRAVY: I. 560 g hladké mouky, 420 g cukru, rovná kávová lžička jedlé sody, hrst pokrájené cukrované pomerančové nebo strouhané citronové kůry, 100 g medu, skořice a mletý hřebíček, vše se zadělá 4 vejci a dobře zpracuje v tuhé těsto. Poté se rozválí, vykrajují libovolné tvary, potírají bílkem nebo cukrovou vodou a zdobí buď krystalovým cukrem, nebo půlkou oříšku. Pekou se zprvu prudce, pak zvolna dopékají.
II. 320 g krupičkové mouky, 1 celé vejce, 4 lžíce ohřátého medu, 140 g cukru, 1 lžička kakaa, perníkové koření a ½ prášku do pečiva se na vále dobře vypracuje a nechá přes noc odpočinout. Je-li těsto tuhé, přidá se trochu černé kávy. Na druhý den se těsto rozválí, vypichují se perníčky, na plechu potírají žloutkem, rozkvedlaným s trochou mléka, a mohou se zdobit loupanými mandlemi.
III. 140 g rozehřátého medu, 10 g cukru, 1 vejce a 1 žloutek se promíchá, přidá lžíce perníkového koření, ½ lžíce jedlé sody a 350 g hladké mouky. Promíchá se to, vyndá na vál, dobře propracuje, je-li třeba přidá se ještě mouky, rozválí, vypichují se tvary, potírají rozkvedlaným vejcem, sypou krystalovým cukrem a pekou na pečícím papíře na plechu v mírně vyhřáté troubě. Je dobře nechat těsto několik hodin odležet.
IV. 210 g cukru, 60 g medu, 2 vejce, na špičku kulatého nože mletého hřebíčku, skořice, na 2 špičky nože jedlé sody a citronové kůry se tře, poté se dá 350 g hladké mouky. Dobře se vypracuje, na vále rozválí, vypichují se kulaté perníčky, nechají odpočinout a upekou na mastném plechu. Vychladlé se pomaží bílým ledem nebo čokoládovou polevou.
Bílý led: 1 bílek a 70 g cukru, tře se tak dlouho, až zhoustne a zbělí.
Čokoládová poleva: Velká tabulka čokolády se rozvaří ve 2-3 lžících vody s trochou cukru, ustavičně se míchá, až je hladká.
Pak se perníčky rychle polévají, dokud led neztuhne.
V. 300 g hladké mouky, 180 g cukru, 60 g ohřátého medu, 1 celé vejce, 50 g jemně usekané kandisované pomerančové kůry, perníkové koření a asi ½ prášku do pečiva se dobře na vále vypracuje a nechá odpočinout několik hodin, nejlépe přes noc v teple, aby zůstalo vláčné. Poté se těsto rozválí na malíček silně, vypichují se perníčky a upekou. Hotové se zdobí polevou z bílků, citronové šťávy a cukru a kousky citronátu nebo kandisované pomerančové kůry.
VI. 180 g cukru, 2 celá vejce, 2 lžíce medu, 8 mletých hřebíčků, 8 zrn nového koření a trochu skořice, 1 lžička jedlé sody, 30 g sádla se dobře umíchají do hladka. Nakonec se přidá 450 g hladké mouky, na vále pečlivě vypracuje, vyválí a tvoří tvary, pomazují vejcem a pekou. Jsou též lepší, nechají-li se před pečením několik hodin odpočinout.
VII. 700 g žitné mouky, 350 g cukru, 4 celá vejce, 5 lžic tekutého medu, 10 g jedlé sody, trochu mleté skořice a hřebíčku. Vše se zpracuje na vále v hladké těsto, vyválí se a vykrajují perníčky. Pomazují s buď vejcem, nebo upečené zdobí bílým ledem.
Led: 60 g cukru, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy se nechají přejít varem a pak za stálého míchání se přidává tolik cukru, až to zhoustne na polévání. Rychle tuhne. Těstu jen prospěje, nechá-li se před pečením nějakou dobu odpočinout.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1357 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA