INGREDIENCE: 250g hladké mouky, 1 lžička kůry nastrouhané z chemicky neošetřeného dobře omytého citrónu, 2 lžičky vanilinového cukru, na špičku nože sůl, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, 150g másla nebo hery.
Náplň: 3 žloutky, 80g cukru, 1 rovná lžíce polohrubé mouky, 220 ml mléka, máslo na vymazání formy, 120g strouhaných sušenek Club nebo dětských piškotů, 500g višňového kompotu, 100 ml šťávy z kompotu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, strouhanou citrónovou kůru, žloutky, 1 lžíci studené vody, na lístečky nakrájené máslo a všechno rychle zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Lehce je poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Mezitím utřeme žloutky s cukrem do krémové hustoty, přidáme 1 lžíci mouky, promícháme a vše přesuneme na pánev. K žloutkové směsi pomalu přiléváme za stálého míchání horké mléko, až vznikne žloutkový krém. Udržujeme malý plamínek, stále mícháme a až těsně před započetím varu plamen vypneme. Krém přelijeme zpět do mísy (pomáháme si stěrkou) a necháme jej vychladnout. Odpočinuté těsto vyválíme asi na 6 mm silný plát a vyložíme jím formu lehce vymazanou máslem. Těsto musí dosahovat až nahoru k okrajům formy. Vidličkou je na dně i po stranách vícekrát propíchneme. Těsto jež přečnívá okraje formy, odřízneme a vytvarujeme z něho tenké pramínky. Na dno do formy nasypeme na těsto mleté sušenky nebo piškoty, pokapeme je višňovou šťávou a rozdělíme na ně višně (lépe je ovoce nejprve vypeckovat). Zakryjeme je vychladlým žloutkovým krémem, válečky z odříznutého těsta položíme na krém jako mřížku. Do vzniklých „okének" položíme zbylé višně. Koláč vložíme do předehřáté horké trouby a při střední teplotě jej pečeme celkem asi 40 minut. Koláč má být upečen dožluta. Necháme jej nejprve trochu prochladnout, pak jej opatrně uvolníme z formy a dáme vychladnout. Střed koláče zakryjeme papírovým kolečkem vystřiženým z bílého papíru a koláč pocukrujeme jen po okrajích - vypadá to velmi hezky.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1345 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA