1.  POLEVKA ZELENINOVA | NOVOROCNI ZELNACKA (moje) INGREDIENCE: 250 g hoveziho masa, 3 lzice oleje, 2 velke oloupane cibule, 1 ½ lzice ml. papriky, 25 g susenych hub, 250 g veproveho masa, 160 g uzeneho masa, 4 strouzky cesneku, 750 g kysaneho .....


2.  POLEVKA RUZNA | ITALSKA RYBI POLEVKA S RYZI. INGREDIENCE: 1 1 l vody, 500 g ryby, 2 cibule, 100g korenove zeleniny, sul, 2 lzice oleje, 3 strouzky cesneku, 2-3 rajcata, 30 g masla a 30 g mouky, mlety pepr, tluceny kvet, 50 g uvarene ryze. POS .....


3.  POLEVKA RUZNA | VANOCNI RYBI POLEVKA III. INGREDIENCE: 1 ocistena rybi hlava, vnitrnosti (jikry nebo mlici), 2 cibule, 2 bobkove listy, sul, 1 mrkev, 1 petrzel, 1 celeru, 2 lzice hrube mouky nebo krupicky, spetka muskatu nebo kari koreni, 2 l .....


4.  POLEVKA RUZNA | RYBI POLEVKA S KNEDLICKY INGREDIENCE: Rybi hlava a kuze, mrkev, celer, petrzel, 20 g masla nebo rostl. tuku, 20 g hlad. mouky. Knedlicky: 300 g rybiho masa vareneho, 1-2 vejce, 20 g rostl. tuku, 1 zemle, 2-3 lzice mleka, s .....


5.  RYBY KAPR | NADIVANY KAPR (Od Jarinky) INGREDIENCE: Kapr, 100 g susenych svestek, 100 g vlasskych orechu, cibule, olej, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Svestky kratce povarime, vypeckujeme a umeleme na masovem strojku, orechy nastrouhame. P .....


6.  SEKANA | PIKANTNI VELIKONOCNI NADIVKA INGREDIENCE: 2 kostky zeleninoveho vyvaru, 200 g veproveho raminka, 200 g teleciho hrudi, 200 g uzeneho masa, 6 housek, 1 hrst mladych kopriv, ½ lzice nasekane pazitky, 6 vajec, sul, mlety cern .....


7.  SEKANA | VELIKONOCNI SEKANA INGREDIENCE: 250 g tucneho veproveho bucku, 250 g teleciho masa, 250 g uzeneho bucku, 5 az 6 zemli, 6 vajec, sul, nekolik strouzku cesneku, muskatovy kvet nebo orisek, tuk na vymazani pekace. .....


8.  GULAS HOVEZI | PIKANTNI HOVEZI GULAS INGREDIENCE: 750 g hoveziho na gulas, 300 g salotky nebo malych cibulek, 50 g anglicke slaniny, 2 lzice oleje, sul, ml. pepr, sl. ml. paprika, 500 g mrkve, 4 zemle z minuleho dne, 1 dl mleka, 1 vejce, .....


9.  DRUBEZ DROBY | DRUBEZI JATRA NA PORKU S CESNEKEM INGREDIENCE: 750 g drubezich jater; 50 g solamylu, 70 g oleje, 400 g pórku, 5 strouzku cesneku, 3 lzice sójove omacky, drceny kmin, zazvor. POSTUP PRIPRAVY: Kureci nebo jina drubezi j .....


10.  DRUBEZ KACHNA | GULAS Z KRALIKA INGREDIENCE: Predek z kralika, srdce, Plice, jatra, ledvinky, 4 lzice sadla, 1 velka cibule 1 lzice mlete sladke papriky, sul, 1 lzice hladke mouky, majoranka (feferonka, mleta paliva paprika). POS .....


11.  HOVEZI PREDNI ZADNI | DUSENE HOVEZI NA VINE INGREDEINCE: 100 g malych cibulek, 1,2 kg hoveziho masa, sul, bily pepr, 3 lzice preskvareneho masla, 3/8 l cerveneho vina, 1 maly kvetak (400g), 200 g lusku mladeho hrasku nebo zelenych fazoli, 300g .....


12.  DRUBEZ KACHNA | ITALSKA KACHNA POSTUP PRIPRAVY: Posekame najemno 2 strouzky cesneku, osolime a pridame stejnou hromadku salveje rozetreneho prsty. Touto smesi potreme kachnu zevnitr i po povrchu, dame do pekace a na omastku upeceme .....


13.  DRUBEZ KACHNA | KACHNA NADIVANA SAR DELEMI INGREDIENCE: 1 kachna, sul, 1 svazek polevkove zeleniny, 1 sardel nebo 1 lzice sardelove pasty, l lzicka kaparu, 1 lzicka strouhanky, 1 vejce. Na pekac: 1 lzice sadla, 1 salek vyvaru, 2 dl cerveneho v .....


14.  MASO TELECI | RAGU Z TELECIHO MASA INGREDIENCE: 600 g teleciho masa, 20 g sunky, zampióny, 5 g hladke mouky, 3 lzice mleka, g masla, 10 g eidamu, citrónova kura a stava, muskatovy kvet, petrzelka, 5 g masla, 5 g eidamu. .....


15.  HOUBY | ZAPEKANE HOUBY PO FRANCOUZSKU INGREDIENCE: 300 g cerstvych jedlych a chutnych hub, 1 cibule, 2 lzice oleje nebo masla, 200 g ryze, 1 stredne velky kvetak, 250 g peceneho nebo vareneho veproveho masa, sul, 250 g vareneho uzeneho ma .....


16.  ZELENINA | SRBSKE ZELI INGREDIENCE: 500 g hlavkoveho zeli, 300 g veprove krkovicky, 2 rajcata, 2 lzice sterilovane kapie, lzicka smesi susene petrzelky a susene celerove nate, sul jisku: l lzice sadla, l lzice mouky, spetka .....


17.  STARE RECEPY | KAPR NEBO UHOR V ROSOLU (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Ma-li se upravovat vetsi ryba v celku pro hostinu, studeny predkrm apod., tak ze hlava, ploutve a ocas se nemohou pouzit na rosol, uvari se den predem upravou ryby asi v 1 & .....


18.  STARE RECEPY | SPENAT (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Listky spenatu se oberou, nekolikrate ve vode vyperou, az v nadobe, ve ktere se pere, nezustane zadny pisek. Vari se asi 5 minut v odkryte nadobe, jen v malo vode se sp .....


19.  VEPROVE KYTA | KOVARSKY SPIZ. INGREDIENCE: 1 kg panenske veprove nebo veprove kyty, 200 g slaniny, 150g cibule, 4 g cesneku, sul, pepr, 150g oleje. POSTUP PRIPRAVY: Veprove maso nakrajime na male spalicky o vaze 35 g. Na kovovo .....


20.  KRALIK | KRALICI PASTIKA INGREDIENCE: 1 kralik, jatra z 1-2 kraliku, 150g anglicke slaniny na vylozeni formy, 2 cibule, 2 vejce, 100g slaniny vcelku, 150g veproveho vareneho sadla, sul, pastikove koreni nebo pepr, zazvor, tym .....


21.  DRUBEZ KURE | KURE NA CESNEKU SE SAFRANEM INGREDIENCE: 1 mensi kure (asi 60-80dkg), 50g oleje, 70g cibule, 10 dl vina sery, 21/a zloutku,2 mensi strouzky cesneku, 60 g mandli, sul, pepr, safran, zelena petrzel. ​POSTUP PRIPRAVY: Mens .....


22.  STARE RECEPY | SKOPOVA PECENE S CESNEKEM (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Maso z kyty, ze zebra nebo hrbet se naklepe, je-li prilis tucne, oreze se luj, maso osoli, potre rozetrenym cesnekem, vlozi do pekace, dusi asi hodinu na plotne a pak za casteho .....


23.  STARE RECEPY | TELECI HRUDI SE ZELENINOU (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY:  Na kastrole se rozskvari na kostky krajena slanina, prida se kousek masla a nakrajena cibule, celer, mrkev a petrzel po primerenem kousku. Hrudi omyte a zbavene kosti se da na o .....


24.  HOVEZI RUZNE | RUSKA HOVEZI PECENE POSTUP PRIPRAVY: Hovezi maso z kyty nebo plece, oplachneme, naklepeme, protahneme slaninou na prouzky nakrajenou, osolime a slabe opeprime. Nejdrive je na vsech stranach prudce opeceme v rozpalenem .....


25.  STARE RECEPY | PLNENA HOVEZI SVICKOVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekne odlezela svickova se rozrizne na vhodny plat. Nejlepe nam to udela reznik. Plat se po obou stranach naklepe a osoli. Asi po 250 g veproveho a hoveziho mase se umele, prida se .....


26.  OD BABICKY | BABICCINY VELIKONOCNI ZAVITKY INGREDIENCE: 4 tenke hovezi platky, sul, pepr, plnotucna horcice, 8 zampionu, 4 male nozicky parku, 1 cibule, 4 platky slaniny, olej, 4 kulicky cerneho pepre, 300 ml vyvaru z kostky, 1 lzice hladke mo .....


27.  POLEVKA ZELENINOVA | KRENOVA POLEVKA. INGREDIENCE: 250 g hoveziho masa, 1 l nalevu z kyseleho zeli, 3 lzice strouhaneho krenu, 3 lzice mrkve, 1 mensi cibule, 1 lzice sadla, 1 lzice hladke mouky, 2 dl smetany, lzicka sladke papriky, su1. .....


28.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


29.  RYBY MAKRELA | MAKRELA S PORKEM INGREDIENCE: 2 velke nebo 4 mensi makrely (asi l kg), stava z jednoho citronu, 600 g porku, sul, pepr, trochu sojove omacky, 2 lzice smetany, l lzice masla. POSTUP PRIPRAVY: Makrelu omyjeme studenou .....


30.  DOBRA RADA KUCHYNE | JAK POZNATE CERSTVOU RYBU Cela ryba: Pri koupi cele cerstve zabite ryby si jako prvni vsimame oci: musi byt vypoulene a jasne, nikoliv zapadle nebo kalne. Dalsi na rade jsou skrele: musi prilehat a zabry pod nimi byt jasne cer .....


 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz