Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | OKURKOVÝ KOMPOT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší okurky se oloupají, vnitřek vyčistí od jader a dužina se nakrájí na kostky. Zváží se, dají do studené vody a uvedou do varu. Když var jednou přejde, scedí se a prolijí studenou vodou, až zcela vychladnou. Mezitím se rozvaří na 1 kg okurek ¾ až 1 kg cukru s ½ l vody, ½ l dobrého vinného octa a citronovou kůru asi z ½ citronu, nakrájenou na nudličky. Když směs vaří, dají se do ní okurky a nechají vařit téměř do měkka. Na druhý den se šťá ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PIKANTNÍ KEČUP (můj)

INGREDIENCE: 12 kg vyzrálých rajčat, 3 kg cibule, 15-20 jablek bez jádřinců a slupek, 10-15 feferonek nebo pálivé ml. papriky, 0,7 l octa, asi 30 kuliček nového koření, malá hrst celého pepře, 10 lístků bobkového listu, 1,3 kg cukru, trochu soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Tak a jdeme nato. Žena mi přinesla 12 kg rajčat a co stím???Rajčata, cibuli, feferony a jablka nakrájíme nadrobno, dáme vařit do většího hrnce, přidáme koření a necháme rozvařit. Poté postupně rozmixujeme a propasírujeme přes cedník abyc ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ŠLAPANÉ KVAŠENÉ ZELÍ OD ANEŽKY

INGREDINCE: 50 kg zelí, 1 ¼ kg soli, 1 kg cibule, 1 balíček kmínu, vinné listy, 1 nakládací Deko, trochu octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme několik listu a zeli nakrouháme. Nakrouhané zelí vložíme do vany, prosypeme solí ( ja osobně dávám necele kilo soli), kmínem a cibulí a necháme přes noc odležen (není při šlapaní tolik zelné šťávy). Druhý den dáme na dno hrnce nebo bečky na zelí vinné listy a postupně přidáváme a šlapeme nebo pěchujeme zelí (čím více ušlapané zelí tím je kvalitnější). Přeb ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KVAŠÁKY

INGREDIENCE: 1 l vody, 1 ½ lžíce soli, višňový list, vinný list kopr, 4 stroužky česneku, křen. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu svaříme se solí. Česnek oloupeme. Listy rybízu a vinné listy omyjeme. Do větší sklenice dáme česnek nakrájený na plátky, kopr, pár koleček křenu a listy. Do sklenice naskládáme oprané okurky a zalijeme teplým slaným nálevem. Zavíčkujeme a odložíme na teplé místo. Po týdnu jsou již jedlé.   ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | KUKUŘICE NA SLADKOKYSELO

INGREDIENCE: Malé kukuřičné klásky cca 10 cm dlouhé, l l vody, 2 dl octa, l lžíce soli, 3 lžíce cukru, do každé sklenice l bobkový list, po dvou zrnkách pepře a nového koření, l cibule, l červená paprika, l lžička hořčičných semínek. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kukuřičných klásků stáhneme okvětí, vložíme je do vařící osolené vody a vaříme asi 5-10 minut. Pak je opláchneme studenou vodou, naskládáme do sklenic, proložíme kolečky cibule nebo proužky červené papriky, zalijeme teplým nálevem, uzavřeme víč ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ČALAMÁDA II

INGREDIENCE: 1 kg zelených rajčat,1 kg cibule, 500 g mrkve, 1 menší květák, 10 červených paprik, 1 menší hlávka bílého zelí, l malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli. Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, pa ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | DOMÁCÍ SLADKOKYSELÉ OKURKY

INGREDIENCE: Okurky, do každé sklenice snítka kopru, 3 kolečka křenu, 3 plátky cibule, několik koleček mrkve nálev: 2 l vody, 4 dl octa, l sáček Deka, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, l hřebíček, l bobkový list, 150 g cukru, 10 tabletek sacharinu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z okurek odkrojíme stopku a okvětí, namočíme je do studené vody a poté ještě umyjeme měkkým kartáčkem. Vhodíme do čisté vody a z té skládáme do lahví, na jejichž dno jsme dali kopr, křen, cibuli a mrkev. Zalijeme teplým nál ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | CUKETOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 2 kg oloupaných a semen zbavených cuket (místo cuket můžeme použít okurky, patizony, tykev či dýně apod.), 2 kg cibule, 2 kg paprik, 2 kg rajčat, 2 dl oleje, 1/2 l vody, 1,5 dl 8% octa, 300g cukru, 8 kuliček nového koření, l lžička pepře, 3 bobkové listy, 150 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené cukety, spařená a oloupaná rajčata a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, vhodíme na něj pokrájenou cibuli a osmahneme ji dosklovita ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | STERILOVANÝ ČESNEK V NÁLEVU

INGREDIENCE: 2 dl vody, 2 dl octa, 4 dl bílého vína, 100 g cukru, l lžíce soli, olej, bobkový list, celý pepř, hřebíček, špetka čili koření, oloupané stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu smícháme s octem, vínem, cukrem a solí a svaříme je. Na dno malých skleniček (nejlépe od dětské výživy) vlijeme lžičku oleje, přidáváme stroužky česneku, které prokládáme kousky bobkového listu, kuličky pepře, několika hřebíčky a špetkou čili koření. Zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 m ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PAPRIKOVÝ SALÁT

INGREDIENCE: 500 g červených kapií, 500 g cibule, 500 g nedozrálých rajčat, l sáček Deka, l květák. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme, omyjeme, cibuli sloupneme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme a sloupneme, kapie rozkrojíme a vyjmeme semeníky se stopkou. Květák rozebereme na růžičky, kapie a rajčata pokrájíme na kousky. Podle návodu na sáčku Deka připravíme nálev a povaříme v něm růžičky květáku asi 7 minut. Pak do sklenic vkládáme vrstvy květáku, rajčat, cibule a paprik, zalijeme horkým ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz