INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, n ..
INGREDIENCE: 600 g čerstvých hub, 2 cibule, 1 rajče, 1 červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou. ..
INGREDIENCE: 600 g oloupaných brambor, 2 cibule, olej, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín,sůl, 2 lžíce hladké mouky, několik hub, 100 g klobásy, 2 lžíce rajčatového protlaku, česnek, 1 lžička sypké polévkové kořenící směsi, 1 zelená paprika, mletý pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájené cibule zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme ji do varu. Přidáme brambory nakrájené na kostky, sůla du ..
INGREDIENCE: 600g hovězího na guláš, 700g cibule, 1 kg brambor, 1 lžíce sl. papriky, 1 lžíce ostrého kečupu, 3 stroužky česneku, sklenice zeleninového leča, 1 lžičky sušené majoránky, ml. pepř, sůl , olej nebo sádlo na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pečlivě omyjeme a osušíme. Potom ho nakrájíme na kostičky. Všechnu cibuli nakrájíme nahrubo. Česnek prolisujeme. Do větší a hlubší pánve dáme olej, který necháme rozpálit. Vsypeme cibuli a za stálého míchání ji necháme usmažit do zlatava. Potom přid ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 4 klobásky, 2 cibule, 100 g tuku, nebo oleje, 50 g mouky, ¼ l smetany, 1 masox, sul, sl. paprika, majoránka a kmín, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrabané syrové brambory nakrájíme na kolečka. Pak si dáme do kastrolu 6 lžic oleje a v něm osmažíme 3 pokrájené cibule nadrobno. Cibuli osmažíme do zlatova a vysypeme tam pokrájené na kolečka brambory. Dáme tam trochu soli. Vše to zalijeme vodou tak aby byly brambory dobře ponořené. Přidáme tam rozdrobenou kos ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na osmaženou cibulku (musíme jí dát víc jako na každý guláš) vložíme nakrájené houby, nejlepší je směs hub včetně ryzců, bedly jedlé, holubinek atd. Houby osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou nebo vývarem z kostí a dusíme. Dále přidáme 1-2 nakrájené lusky sladké papriky (nemusí být) a dodusíme. Nakonec zahustíme kyselou smetanou s moukou. Někdy můžeme pro změnu přidat i rajčata. ..
INGREDIENCE: 4 krocaní stehna bez kosti, sůl, olej, 2 cibule. ml. pepř, ml. paprika, zeleninový vývar, 4 stroužky česneku, 2 barevné papriky, 250 g rajčat, 3 lžíce mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme, pokapeme olejem a promícháme, cibuli nakrájíme nahrubo. V kastrolu rozpálíme olej a na něm osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme maso a orestujeme ho. Vmícháme ml. papriku. Vše podlije vývarem a pod pokličkou necháme dusit. Papriky nakrájíme na nu ..
INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 2 cibule, 4 - 5 stroužků česneku, 4 dl vody, 3 lžíce sojové omáčky, 6 lžic kečupu, 1 lžička kari koření, 1 lžička sladké mleté papriky, majoránka, sůl, trochu oleje, 1 lžička solamylu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme játra a prudce opečeme. Pak zasypeme paprikou a kari, rozmícháme a podlijeme vodou. Dusíme doměkka. V trošce vody rozmícháme solamyl, vlijeme k játrům, přidáme majoránku a kečup, promíc ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zlatova. Očistíme a nakrájíme asi 5 větších brambor na kolečka, nebo menší kousky, které vysypeme do kastrolku s osmaženou cibulkou. Přidáme tam aspoň 4 vetší stroužky česneku utřeného. Mírně to podlijeme (asi hrníčkem teple vody) a dusíme asi 20 minut. Přikryté pod pokličkou až jsou brambory skoro měkké, přidáme tam nakrájenou klobásku na kolečka. Podlijeme to teplou vodou a okořeníme a ochutíme. Dáme tam dost rozetřené majoránky, trochu p ..
INGREDIENCE: 900 g čerstvých hub (hřiby pravé modráky, křemenáče, smrže obecné, holubinky, kozáky, klouzky, lišky, lišák zprohýbaný, čirůvky havelky), 80 g másla nebo sádla, 100 g.cibule, 15 g mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, trochu kmínu, sůl , 40 g hladké mouky, asi 1/2 l světlého vývaru z hovězího masa nebo vývar z kostky masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na větší kostky. V kastrole rozehřejeme tuk, v něm do světle žluta osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, k ní přidám ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA