INGREDIENCE: 6 včerejších rohlíků, 2 syrová vejce, 1/8 l mléka, 50 g rostlinného tuku nebo škvařeného vepřového sádla, 2 lžíce jemné pokrájené cibule, 50 g hrubé mouky, 1 lžíce najemno pokrájené zelené petrželky, 1 lžička soli na osolení těsta, 1 lžíce soli na osolení vody, ve které budeme knedlíky vařit. POSTUP PŘÍPRAVY: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Vejce a mléko promícháme, přidáme kostičky z rohlíků, osolíme a necháme chvilku odstát. Mezitím, v menším kastrolku, podusíme na rozpuště ..
INGREDIENCE: 300g krupice, 1/2 l vařícího mléka, 2 syrové žloutky, 2 syrové bílky, 4 rohlíky (čerstvé nebo včerejší), 1 lžička soli, 1 lžíce solí, 1 plátěný ubrousek (50 x 50 cm), bílá nit. POSTUP PŘÍPRAVY. Nejdříve dáme vařit vodu do velkého, širokého hrnce, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Pak spaříme krupici vařícím mlékem a vymícháváme do vychladnutí. K tomu přidáme rozšlehané žloutky a nadrobno nakrájenou žemli. Nakonec zlehka vmícháme dobře ušlehaný sníh z bílků. Čistý plátěný ub ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 g droždí, 2 housky, sůl, 2 l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Do mléka přidáme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vykynout. Vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme tak, že je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku. Vše promícháme a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme ho na 2 nebo 3 části ..
INGREDIENCE: 10 housek, ½ l vlažného mléka, 30 g másla, 2 cibulky, petržel, 4 vejce, 1/2 lžíce soli, troška muškátového oříšku. POSTUP PŘÍPRAVY: Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Pak přidáme směs: 30 g másla a 2 cibulky zpěníme a necháme vychladnout, pak přidáme nasekanou petrželku a 4 vejce, sůl a trochu muškátového oříšku. Těsto promícháme a tvarujeme koule, které pomalinku vaříme v osolené vodě 15 min. ..
INGREDIENCE: 7 včerejších rohlíků, 3 syrová vejce, 200 ml mléka, 6 lžic polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 malá mrkev, 1 menší cibule, lžička soli, lžíce soli, lžíce zelené petrželky, lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve větší míse smícháme 3 celá vejce s mlékem a osolíme lžičkou soli. Do mísy přidáme 7 ks na menší kostičky nakrájených rohlíků, nastrouhanou mrkev, nakrájenou zelenou petrželku a na oleji zpěněnou, drobně nakrájenou cibulkou. Nyní všechno lehce promícháme a necháme 10 min ..
INGREDIENCE: 400 g hrubé mouky, 3 vejce, 2 lžíce másla, šálek, smetany, 3 žemle, sůl, máslo na ubrousek. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí a žloutky a lehce vmícháme po lžících smetanu a mouku. Do vzniklého hladkého těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a ze tří bílků tuhý sníh. Dva plátěné ubrousky namočíme ve studené vodě, potřeme máslem a na každém ubrousku vytvarujeme knedlík. Ubrousky zabalíme, konce zavážeme a knedlíky vaříme v p ..
Od chvíle kdy se rozhodnete, že je uděláte a dobou kdy je budete servírovat na talíře uběhne cca čtvrt hodiny. Žádné vaření vody, nic takového!!! INGREDIENCE: 1 1/2 včerejšího rohlíku, 1 1/2 čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/2 prášku do pečiva, 1 1/2 čtvrtlitrového hrnku studeného mléka, 2 bílky – ušlehat. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky nakrájíme jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky, přisypeme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, asi půl lž ..
INGREDIENCE: 1/2 - hrnku polohrubé mouky, 1/2 - hrnku hrubé mouky, 30 ml mléka, 1 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 houska nebo rohlík, špetka soli, trocha oleje na vymazání hrnečků. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvedené suroviny zamícháme - do vzniklé "hustší kaše" nakonec zamícháme,nakrájenou housku a naplníme hrnky, ktré vymažeme olejem asi ze 2/3 pokud se dá více tak přetečou. Hmota nesmí být hustá jako těsto na normální knedlíky musí vypadat skutečně jako hustší kaše. Uvedené množství je asi na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme hrnek mouky, hrnek mléka, 2 žloutky, trochu soli, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek na kousky nakrájené rosety, veky, rohlíku. Smícháme dohromady. Z bílků ušleháme sníh a pomalu ho vmícháme do těsta. 4 velké čajové hrnky vymažeme plátkem másla, dáme do velkého kastrolu se 3 cm vody. Do hrnků nalijeme těsto – asi do poloviny a dáme je na 15 min vařit do vody. Zakryjeme kastrol poklicí. Jednoduché a rychlé. ..
INGREDIENCE: 400 g hrubé mouky, 20 g droždí, lžička krupicového cukru, 1 vejce, 250 ml mléka 1/2 starší veky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Veku pokrájíme na kostičky a necháme v troubě 5–7 minut sušit. V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout. Do mísy nasypeme hrubou mouku, přidáme vejce, kvásek, sůl a postupně přiléváme zbylé mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, do kterého zapracujeme houskové kostičky. Z t ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA