INGREDIENCE: 20 g droždí, l lžíce pískového cukru, asi 1/4 l mléka, 500 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, trochu oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, lžíci mouky, promícháme a necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vlažné mléko rozmíchané s vejci a sůl, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na placku asi l cm silnou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého vložíme omyté a ..
INGREDIENCE: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, 140 g hrubé mouky, špetka soli, hladká mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Suroviny smícháme v těsto a necháme cca 2 hod. odpočinout. Pak tvarujeme knedlíčky (velikost asi jako u švestkových), obalujeme v hladké mouce a vaříme na mírném ohni 8- 10 min. Jsou výborné sypané cukrem a nastrouhaným tvarohem nebo se skořicí a maštěné máslem, nebo polité zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem a skořicí a na ozdobu můžeme pokapat višňovou polev ..
INGREDIENCE: 200g hrubé mouky, 1 vejce, 10g droždí, 1 dl smetany, 1 lžíce cukru, sůl, 20g másla, 500g jablek, máslo na omaštění, cukr a tvaroh na posypání, mléko.POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí , cukru , špetky moky a několika lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do proseté mouky smíchané se špetkou soli rozklepneme vejce, dáme vykynutý kvásek a smetanu. Zaděláme těsto, rozdělíme je na vále na stejné díly, z kterých ukrajujeme tak velké kousky,abychom do nich zabalit čtvrtky oloupaných a jádřinců zb ..
INGREDIENCE: 900 g hrubé mouky, 30 g droždí, 0,4 l mléka, 1 vejce, 2 lžičky cukru, sůl.Náplň: čerstvé ovoce nebo povidla, marmeláda, na posypání cukr moučka, skořice nebo strouhaný tvaroh, máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky(část odložíme na rozvalování) přidáme vejce, sůl, mléko a vykynutý kvásek. Směs promícháme, vypracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme vykynout. Po vykynutí vyklopíme a na pomoučený ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 4 rohlíky z minulého dne, šálek mléka, špetka soli na naplnění: švestky, jablka, blumy na doplnění: rozehřáté máslo, moučkový cukr, skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Měkké máslo vyšleháme se špetkou soli, přidáme vejce a šleháme do pěny.Vmícháme tvaroh a rohlíky, které jsme předem nakrájeli na kostky, pokapali mlékem, nechali prosáknout a rozmačkali.Vše dobře spojíme, propracujeme, pokud je třeba, přidáme trochu mléka a hladké těsto uválíme na ..
INGREDIENCE: 2 žloutky, 80 g másla, 40 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 g ovoce čerstvé, kompotované či mražené. POSTUP PŘÍPRAV: Žloutky utřeme s cukrem, máslem a špetkou soli, po částech přimícháme tvaroh, postupně přidáváme mouku, až získáme vláčné těsto. Na pomoučeném vále vyválíme váleček, rozdělíme jej na stejné dílky, které plníme ovocem. Knedlíky vaříme 5 -7 minut v mírně osolené vodě. ..
INGREDIENCE: 2 měkké tvarohy, 1 strouhaný tvaroh, 20 jahod, 20 lžic polohrubé mouky, 2 vajíčka, jemný bramborový škrob, špetka soli, máslo, 5 lžic cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z tvarohů, mouky a vajíček připravíme těsto. Uhněteme ho v míse a poté rozválíme do čtverců. Ty naplníme ovocem, zabalíme a zavaříme ve vroucí vodě. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Scedíme je, necháme okapat a podáváme se strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem. ..
INGREDIENCE: 400 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, l lžíce cukru, l malé vejce, l lžička másla, špetka soli POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, vzešlého kvásku a dalších přísad vypracujeme tužší těsto, které dáme asi na 40 minut vykynout. Poté ho vyklopíme na vál a zformujeme ve váleček. Nakrájíme z něho dílky, rukou je zploštíme, vložíme ovoce nebo tužší marmeládu, uděláme knedlíky a necháme je asi 10 minut kynout. Poté je vhodíme do vařící mírně přisolené vody a vaříme 8 minut podle l velikosti ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 2 vejce, l lžíce másla na naplnění: švestky, čtvrtky jablk, jimž jsme vykrojili jádřince, čtvrtky broskví apod. na doplnění: rozehřáté máslo, moučkový cukr, tvrdý tvaroh nebo na másle usmažená strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo umícháme s vejci, přidáme tvaroh, špetku soli, směs zahustíme moukou a rukama zpracujeme v hladké těsto. Hned je uválíme na silnější váleček, odkrajujeme z něj kousky těsta a balíme do něho ovoce. ..
INGREDIENCE: 500 g měkkého tvarohu, 2 lžíce cukru, 3 lžíce strouhanky, l vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli. Na posypání: 3 hrsti strouhanky, 2 lžíce másla, l lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh, cukr, mouku, vejce a strouhanku promícháme důkladně na těsto (pokud je tvaroh příliš suchý, přidáme lžíci mléka), utvoříme z něj váleček a rozkrájíme ho na kousky, z nichž vytvarujeme malé knedlíčky o průměru asi 3 cm. Ve vařící vodě je povaříme podle velikosti 3-5 minut. Pak je vy ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA