INGREDIENCE: 500g odblaněných hovězích jater, 3 housky, 1 cibule, 2 vejce, 100 g slaniny, 30 g sádla, sůl. POSTUP PŘIPRAVY: Housky navlhčíme vodou. vymačkáme a umeleme s játry na strojku. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, dáme na sádlo a osmažíme na ní nakrájenou cibuli. Vše smícháme, podle chuti přisolíme a ochutíme špetkou pepře. Z hmoty uděláme knedlíčky větší než do polévky, povaříme je ve vodě a pak je přidáme do hotové dušené kapusty. Kapustu nakrájíme, dáme na kousek sádla, podlijeme v ..
INGREDIENCE: 400 g krupice, 12 dl mléka, 20 g oleje, sůl, 50 g hrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucího mléka sypeme tenkým proudem krupici, osolíme a za stálého míchání uvaříme hustou krupicovou kaši. Zchladlou kaši vyválíme na pomoučeném vale v plát, ze kterého vykrajujeme formičkou placičky. Na pomaštěném plechu v troubě upečeme dorůžova. Podáváme s pečeným masem a dušeným špenátem. ..
INGREDIENCE: 300 g špenátu, l cibule, 40 g tuku, 50 g brynzy, 300 g strouhaného sýra, l celé vejce, l žloutek, 70 g krupice, sůl, pepř, muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmražený špenát podusíme asi 3 minuty na cibulce. Pak vmícháme brynzu, část sýra, vejce, žloutek a krupici. Dochutíme solí a kořením. Z těsta pomocí lžíce formujeme malé halušky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Když vyplavou na povrch, dáme je do vymazané formy, posypeme zbylým sýrem a dáme na 20 minut zapéct. Podá ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tře se 60 g másla se 4 vejci, 250 g krupice a trochu soli čtvrt hodiny. Poté se přidá 500 g rozstrouhaného tvarohu, dobře zamíchá a nechá hodinu odpočinout. Vyždímá se ubrousek ve studené vodě, těsto dá do něj, volně zaváže, zavěsí na držátko naběračky do hrnce s vařící vodou, aby nesahala až ke dnu, přikryje se poklicí a nechá hodinu vařit. Potom se vyndá na prkénko, rozkrájí silnou nití na plátky, vloží na mísu, posype strouhanou smaženou houskou a polije horkým máslem. ..
INGEDIENCE: 1 vejce, 100 g jater, 1 cibulka, 30 g másla, sůl, pepř, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra velkým hladkým nožem na prkýnku utřeme, až vznikne kaše. Dáme je do misky, přidáme nadrobno nasekanou cibulku, vajíčko, sůl, trochu másla nebo oliv. oleje, majoránku, dle chuti trochu pepře, zamícháme a nakonec trochu strouhanky, aby vznikla hustá kaše. Velkou lžíci vytvoříme knedlíčky, které hážeme do vroucí polévky a necháme povařit asi 3-5 min. ..
INGREDIENCE: 300 g kukuřičné mouky, 1 l vody, 4 lžíce másla, 3/4 až 1 l mléka, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Kukuřičnou mouku pozvolna sypeme do osolené vařící vody, přidáme lžíci másla a vaříme za stálého míchání, až se těsto odlepuje ode dna. Vykrajujeme z něho vetší nebo menší kousky (noky), dáváme do mísy, přelijeme horkým mlékem a rozpuštěným máslem. Podáváme teplé jako samostatné jídlo. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Semeleme na masovém strojku 100 g jater a 2 žemle navlhčené v mléce. Utřeme 30 g rozpuštěného másla s 1 žloutkem, přidáme umletá játra a žemle, stroužek utřeného česneku, osolíme, opepříme a lehce vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků. Ve vymaštěném a strouhankou vysypaném kastrolku pečeme v prudší troubě asi 15 minut. Svítek pokrájíme na drobné kostičky a vhodíme ho těsně před podáváním do vařící polévky a přidáme sekanou zelenou petrželku. ..
INGREDIENCE: 2 šálky hrubé mouky, 2 žloutky, 5 lžic sladké smetany, podle potřeby vody, 2 lžíce másla, l šálek sladké smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky rozšleháme se smetanou, vodou a solí, nalijeme do proseté mouky a lehce spojíme (nevypracujeme). Navlhčenou lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je do vařící vody. Jakmile vyplavou na povrch vyjmeme je děravou naběračkou, necháme okapat a prohřejeme na másle se smetanou. Podáváme ihned jako vložku do polévky, ke guláši nebo kuřeti na paprice ..
INGREDEINCE: vejce, 40 g tuku, 0,6 l mléka, špetka soli, 1 kg švestek . NA ZDOBENÍ: moučkový cukr, strouhaný tvrdý tvaroh nebo smažená strouhaná houska nebo mletý mák, čerstvé rozpuštěné máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařícího mléka, v němž jsme rozpustili tuk a špetku soli, nasypeme prosetou mouku a na mírném ohni mícháme až vznikne hladké těsto, které se nechytá ani vařečky, ani nádoby. Těsto necháme trochu prochladnout, vmícháme do něj jedno vejce a po chvilce míchání druhé.Z těsta vyválíme vál ..
INGREDIENCE: 2 vejce, 500 g měkkého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 30 g tuku, 40 g žemle na krájení, sůl, 20 g strouhanky a 20 g tuku na osmažená, 60 g másla na pomaštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozšleháme se solí, přidáme jemný tvaroh, mouku, rozpuštěný tuk a dobře vypracujeme. Pak vpracujeme do těsta na kostičky nakrájené žemle, tvoříme malé kulaté knedlíky a vaříme. je asi 15 minut. Uvařené roztrhneme, posypeme osmaženou strouhankou a mastíme máslem. Můžeme podávat se šlehaným žervé nebo s ovoc ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA