INGREDIENCE: 220 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 90 g rostlinného tuku flora, 2 žloutky, 30 g mandlí, 20 g rozinek, 20 g droždí, 1,5 dl mléka, 1 vanilkový cukr POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí promícháme s trochou cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a 1 lžíci mouky, rozmícháme a necháme vykynout. Tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme žloutky, potom přidáme mouku, kvásek, vanilkový cukr, osolíme a vlažným mlékem zaděláme těsto. Propracováváme, dokud se těsto nepřest ..
INGREDIENCE: 600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, 1 citrón, 2 lžíce rumu, 80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky,promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelep ..
INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 40 g rozinek 70 g mandlí a vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme kvásek a smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto. Necháme asi 1 hodinu vykynout a pak uděláme vánočku. Až si vánočku uděláme, necháme ještě asi hodinu kynout a pak teprve potřeme vajíčkem. Pečeme na 180C. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 180 g másla se 70 g cukru a 2 – 3 žloutky, přidá se trochu citronové kůry a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrubé mouky a zadělá se těsto asi 1/3 l sladké smetany. Nechá se vykynout, svinou ve tvaru jidáše, dají kynout, pomažou vejcem, posypou mandlemi a pekou. ..
INGREDIENCE: 2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, ..
INGREDIENCE: 250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. ..
INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 120 g cukru, 120 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, 5 g soli, 1/4l mléka, vanilkový cukr, citronová kůra, citronát, 30 g rozinek, 30 g mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Lžíci cukru rozetřeme s droždím, když se rozetře, přidáme lžíci mouky a 2 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít, poté přidáme mouku, vlahé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustily všechny ostatní ingredience, a rozkvedlali žloutky. Vařečkou těsto spojíme, přendáme na vál a dá ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 80g rostlinného tuku, 30g droždí, 2 žloutky, 250ml mléka, sůl, 50g rozinek, hrst mandlí, 1 vejce, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze dvou lžic mléka, dvou lžiček cukru, a droždí si připravíme kvásek. V míse utřeme máslo, cukr a žloutky, přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kvásek, sůl a zbytek vlažného mléka. Zaděláme těsto a nakonec zapracujeme rozinky. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na t ..
INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 150 ml oleje, kostka droždí 40 g, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžíce cukru, Niva nebo salám. POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. Olej, mouku a sůl smícháme a přidáme kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Těsto si rozdělíme na 4 díly a vyválíme je na kolečka. Rádélkem nakrájíme z každého kolečka 6-8 trojůheníčků které plníme nastrouhanou Nivou nebo jemně nakrájeným salámem. Srolujeme je do rohlíčků, potřeme rozšlehaným ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Třeme v míse omastek, trochu cukru. Můžeme přidat 3–4 větší vařené, pak loupané brambory, 3–4 celá vejce. Sůl, mouku přesátou a z kvasnic vykynutý kvásek. Mlékem zadělej rukama tužší těsto a dobře je vypracuj. Nech zkynout. Zkynuté dej na pomoučněný vál. Rozválej v více kusů. Dle množství těsta v podlouhlé šišky. Řež kousky. tvaruj různé tvary. Slož, dej na potřený plech. Nech zkynout. Zkynuté potři vejcem, posyp kmínem se solí . Na Zelený čtvrtek k večeři je po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA