INGREDIENCE: 4 vejce, 240 g cukru krupice, ½ sklenice oleje, ½ sklenice mléka, 350 g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g ml. vlašských ořechů, 70 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, vsypeme mouku s práškem do pečiva, ořechy, kandované ovoce, rozinky a přidáme rum. Vše smícháme dohromady. Vznikne hustší lité těsto, které vlijeme do vymaza ..
INGREDIENCE: 200 g cukru krupice, 5 menších žloutků, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 170 ml vlažného mléka 170 ml oleje, ze 4 bílků sníh. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr a žloutky ušleháme do pěny (šleháme cca 20 minut). Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Do ušlehané pěny postupně přidáváme mléko olej, mouku a ořechy, jemně promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (pro ověření jestli je bábovka upečena, se přesvě ..
INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 30 g másla, 2 lžíce mouč. cukru, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, trochu soli a mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těchto surovin zaděláme těsto, které rozválíme a vykrajujeme obdélníky, kosočtverce. Poté je smažíme v troubě do růžova. Až jsou boží milosti hotové, tak je oválíme v talíři s mletým cukrem se skořicí, abychom je osladily. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 140 g másla, 140 g hladké mouky, 1 žloutek, z ½ citronu šťáva, 3 lžíce mléka a trochu rumu se nožem dobře na vále vypracuje. Poté se rozválí obdélník, přeloží na třikrát, dá odpočinut, což se třikrát opakuje. Pak se těsto rozválí na stéblo silně, rozřeže na úzké pruhy a natáčí šikmo na plechové trubičky, potřou se vejcem a v horké troubě upekou. Plní se sněhem nebo smetanou. Sníh: 3 bílky a 150 g cukru se šlehá na plotně ve vodní lázni, až zhoustne na pevný sní ..
INGREDIENCE: l balíček (500 g) listového těsta, l balíček dětských piškotů, nastrouhaná jablka, cukr, skořice, vanilkový pudink (uvařený), vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Listové těsto rozválíme, jednu polovinu dáme na plech, poklademe piškoty, nastrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí a zalijeme uvařeným pudinkem. Na pudink položíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 200 °C upečeme dozlatova. ..
INGREDIENCE: 4 dl sladké smetany, 4 tabletky sacharinu, l vanilkový pudink, 2 žloutky, několik kapek rumové třešti, l balíček lístkového těsta, šlehačka na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto rozválíme na pomoučeném vále, vložíme na plech vypláchnutý vodou a v předehřáté troubě prudce upečeme. Dozlatova upečený moučník vyjmeme a ještě za tepla nakrájíme na řezy. Smetanu smícháme se sacharinem, pudinkem a povaříme asi l minutu za stálého míchání. Pak sejmeme z ohně, vmícháme žloutky a dochu ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 200 g másla utřeme do pěny a postupně přidáváme 180 g mouč. cukru, 2 celá vejce, ½ lžičky skořice, citronovou kuru z 1 citrónu, 2 lžíce rumu a 250 g tvarohu. Poté 500 g polohrubé moky promícháme s jedním práškem do pečiva a se 100 g rozinek, 60 g loupaných nakrájených mandlí a 60 g kandovaného ovoce a přidáme k již zpracovaným přísadám. Vypracujeme těsto, vytvarujeme štolu a na plechu vyloženém alobalem jí zvolna pečeme. Teplou štolu potřeme 60 g rozpuštěného másla ..
INGREDIENCE: 160 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g másla, l vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, l lžíce Solamylu nebo vanilkového pudinkového prášku, citrónová šťáva, 500 g očištěných a na plátky nakrájených jablk. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo smícháme se žloutkem a s 50 g cukru a přidáme mouku s trochou prášku do pečiva. Těstem vyložíme Vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a necháme je asi 10 minut zapéct. Mezitím si připravíme náplň: oloupaná jablka ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 250 g cukru, 80 g tuku (Hera), 300 g polohrubé mouky, l prášek do pečiva, 3 nastrouhaná jablka, hrst nasekaných nebo nastrouhaných ořechů, špetka skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem a rozpuštěným tukem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, ořechy, hrubě nasekaná jablka a sníh ze 3 bílků. Pokud je těsto ještě řídké, přidáme trochu mouky. Těsto nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáče a pečeme v nepříliš vysoké vrstvě asi hodin ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru, l žloutek, l lžička prásku do pečiva, 100 g rostlinného tuku Hera. Náplň: 4 vrchovaté lžíce marmelády rozvařené s trochou vody, různé ovoce POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva a zaděláme změklým tukem a vejcem. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat lžíci mléka. Těsto necháme chvíli odpočinout v chladu, pak je vložíme na obrácenou, dobře Vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu tak, aby se vytvořila mírná proh ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA