INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa a drobů (ze zabijačky), 300 g vepřových jater, 3 žemle, 1 cibule, hladká mouka, strouhanka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, třený česnek, drcený kmín, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřová játra a žemle, které zvlhčíme studeným zabijačkovým vývarem, jemně umeleme. Přidáme celé vejce, podle potřeby mírně zahustíme strouhankou a hladkou moukou v poměru 1:1. Dochutíme kořením a solí a dobře promícháme. Lžičkou tvoříme malé nočky, které zaválíme v osolené vaří ..
INGREDIENCE: 2,5 l vody, 600 g drštěk, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule, čerstvé bylinky − majoránka, pažitka, petrželka, 50 g sádla, 1 cibule, sladká paprika, 50 g mouky, česnek, sušená majoránka, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Dršťky důkladně vypereme, spaříme a uvaříme doměkka. Vodu během vaření několikrát vyměníme, do poslední várky vložíme zeleninu, kterou vaříme společně s drštkami ½ hodiny. Připravíme si jíšku – na sádle osmahneme na kostičky nakráje ..
INGREDIENCE: 500g drštek, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 větší cibule, 1 kostka masoxu, sůl, pepř, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 4 stroužky česneku, petrželka, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Dršťky namočíme do vlažné vody, propláchneme je od tekoucí vodou a nakrájíme na větší kousky. Zlijeme je studenou vodou, povaříme 5 minut, vodu slijeme a dršťky propláchneme. Tak je povaříme a propláchneme třikrát. Čisté ..
INGREDIENCE: 1 krabička uvařených dršťek, 30 g másla, 40 g hladké mouky, mletá sladká paprika, 100 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), sůl, mletý pepř, majoránka, třený česnek se solí, mletý zázvor a sekaná petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 30 g másla a 40 g hladké mouky si připravíme jíšku, přidáme mletou sladkou papriku, promícháme a povaříme. Přidáme krabičku mražených vařených dršťek a 100 g na nudličky nakrájené očištěné kořenové zeleniny, osolíme a vše povaříme doměkka. Ochutíme třen ..
INGREDIENCE: Potřebujeme 20 g másla, 1 vejce, 100 g králičích jater (kuřecích), stroužek česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, asi 100 g strouhanky.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra naklepeme paličkou a naškrábeme nožem na kašičku nebo je semeleme na masovém strojku. Rozpuštěné máslo utřeme s vejcem, přimícháme játra, strouhanku namočenou ve vodě, česnek utřený se solí, pepř a majoránku. Je-li hmota řídká, přidáme strouhanku, je-li příliš hustá, přilijeme vodu. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, které vkládáme ..
INGREDIENCE: 1, 1 l vody, 200g sleziny, 100g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 bobkový list, pepř, tymián, 40 g tuku, 30 g mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Na zpěněnou cibuli s tukem dáme osmažit na kousky nakrájenou slezinu, zeleninu a koření. Pak koření vyndáme, slezinu umeleme na masovém strojku. Zalijeme vodou, zahustíme jíškou a dovaříme. K polévce podáváme chléb nebo žemli. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, sůl, asi 500 g hovězího nebo vepřového srdce, rozmarýn, malý stroužek česneku, dílek cibulky, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g másla a 30 g hladké mouky, 1 vejce, celerová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, omyté srdce vložíme do osolené vody, přidáme špetku rozmarýnu, oloupaný stroužek česneku vcelku, kousek oloupané cibulky a vaříme v tlakovém hrnci nebo mírným varem v hrnci pod pokličkou. Když je srdce skoro měkké, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody, 150 g telecích nebo hovězích jater, 30 g sádla, 1 velká cibule, 20 g polohrubé mouky, 1 žemle, 30 g tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli do světležluta, přidáme játra nakrájená na drobné kousky, osmahneme je dozlatova, zaprášíme moukou,. opražíme a zalijeme bud vodou, nebo vývarem ze zeleniny, jako na játrový guláš. Jakmile játra změknou, vyjmeme je rozemeleme na masovém strojku a vložíme zpět do procezené polévky. K polévce podáváme nakrájenou osmažen ..
INGREDIENCE: 1 květák, 1 lžíce másla, hrst sušených hub, 1 mozeček, 1 lžíce mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák dáme do vody, osolíme a necháme vařit. Zatím očistíme větší vepřový nebo menší telecí mozek, zbavíme jej blan a žilek, rozkrájíme jej na kousky, přidáme máslo, mouku a sůl a necháme jej dusit.Udušený dáme do polévky, přidáme trochu muškátového květu a necháme ještě vařit. Přidáváme-li do polévky sušené houby napřed je povaříme. K polévce se hodí osmažené houskové kostky. ..
INGREDIENCE: 600g syrových drštek, lžíce másla, lžička oleje, lžička octa, lžička sladké papriky, pepře, podle chuti sůl, vejce, šálek kyselého mléka, 1 stroužek česneku, 2 feferonky, 1 1/2 litru vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, dobře vyprané dršťky dáme vařit do studené vody a necháme zavařit, pak vodu slijeme a postup opakujeme celkem třikrát, pak necháme dršťky vařit do měkka. Vařené dršťky vyjmeme, necháme vychladit ve studené vodě a nakrájíme na nudličky asi tři centimetry dlouhé. Vývar z dr ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA