INGREDIENCE: 600 g filé z dunajského lososa, podle chuti sůl, hlavička česneku, 150 g pálivých papriček POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z ryby vypereme, nakrájíme na porce a dáme vařit do mírně osolené vody. Vody musí být tolik, aby porce byly jen pokryté. Když je ryba vařená, přidáme do vody strouhaný česnek, sůl a pálivé papričky. V tomto vývaru necháme porce stát. Při podávání mírně nahřejeme. ..
INGREDIENCE: 600 g filé z lososa, 50 ml olivového oleje, sůl, bílý pepř. Omáčka: 100 g čerstvého koriandru, 6 stroužků česneku, 50 g piniových jader, 80 g strouhaného parmazánu, 100 ml olivového oleje, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve připravíme omáčku. Všechny suroviny dáme do mixéru a chvíli mixujeme, postupně přidáváme olivový olej, tak aby se vytvořila hustá omáčka. Porce lososa osolíme, opepříme, potřeme olejem a grilujeme nebo opékáme na pánvi po každé straně asi 3 minuty. ..
INGREDIENCE: 600 g lososa, 1 plát listového těsta, 100 g čerstvých žampiónů, oregáno, 1/2 dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl, bílý pepř, olivový olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Osoleného lososa pokapeme citrónovou šťávou, zlehka orestujeme na olivovém oleji a vyjmeme. Na pánvi orestujeme nakrájené žampióny, přidáme oregáno, bílé víno, sůl, bílý pepř, citrónovou šťávu a svaříme do kašové konzistence. Na plát listového těsta položíme lososa, překryjeme žampiónovou směsí a těsto zabalíme. Pečeme v rozp ..
INGREDIENCE: 800g sépie, 200 ml bílého vína, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rostlinného oleje, 220g rajčat, 100g velkých černých oliv, sůl, sušený rozmarýn, 2 stroužky česneku, bazalka, menší svazek kudrnky. POSTUP PŘÍPRAVY: Sépie omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké prstýnky. Poté oloupeme česnek a jemně jej nasekáme, stejně jako čerstvou bazalku a petrželku. Ve větší teflonové pánvi rozehřejme rostlinný olej, vsypeme polovinu připravených bylinek a nakrájený česnek, přidáme sépiová kolečka ..
INGREDIENCE: 1000 g kalamár, 6 paprik (zelená, červená, žlutá), 6 rajčat, 1 velká petržel s natí, Česnek, 3 druhy salátů, čerstvé bylinky: bazalka, majoránka, estragon, rozmarýn, tabasco, sůl, pepř, divoká rýže.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlavy kalamár orestujeme na olivovém oleji, aby zkřehla a nakrájíme na drobné kousky. Nakrájené papriky a rajčata orestujeme na cibuli, přidáme česnek a tabasco, osolíme a směs smícháme s připravenými nakrájenými hlavami. Touto směsí naplníme tělo kalamár. Z čerstvých byl ..
INGREDIENCE: 400g krevet, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100g rajského protlaku, 5 cl bílého vína, 150 - 200 g taveného smetanového sýra, šťáva z poloviny citrónu, sůl, mletý bílý pepř, oregano, olivový olej, lžíce sekané petrželky nebo pažitky, 2 lžíce černých oliv na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme najemno nasekanou cibulku, přidáme okapané krevety, česnek nakrájený na plátky, petrželku nebo pažitku, oregano, sůl, pepř a prohřejeme. Potom zalijeme směsí protlaku, bílého vína, citrónov ..
INGREDIENCE: 400g žraloka, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl. Omáčka: 1 lžíce másla,3 lžíce hl. mouky, 2 dl šlehačky (nebo mléka), bílé víno dle chuti, žloutek a sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce žraloka osolíme, posypeme nadrobno nasekaným česnekem, po jedné straně pomoučníme a osmáhneme na pánvi ve směsi rozpuštěného másla s olejem. Do rozpuštěného másla na pánvi přidáme hl. mouku a uděláme světlou jíšku, do které vlijeme šlehačku, stále mícháme a pomalu přiléváme víno. Omáčka n ..
INGREDIENCE: Asi 10 malých chobotnic, hodně petržele, 2 stroužky česneku, 1/2 kg loupaných rajčat, oliv.olej, 1 citron, půl skleničky vína, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Chobotnice necháme prodavačem řádně vyčistit a potlouct o mramorový stůl. V širším kastrolu na hodně oliv. oleji necháme zpěnit česnek, přidáme chobotničky, osolíme, přidáme loupaná rajčata, rozmačkáme je, povaříme asi 15 min, pak podlijeme sklenkou vody a povaříme na mírném ohni dalších asi 30 min. za občasného zamíchání. Ke kon ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Lososa, případně i pstruha vykucháme, očistíme, naporcujeme, osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme 50g dobrého másla a dáme do trouby. Když se máslo rozteklo na dně, podlijeme vínem a na každou porci položíme plátek ananasu. Za mírného pečení občas podléváme vzniklou šťávou, vodou nebo vínem. Mezitím si připravíme mandle: v horké vodě je spaříme, oloupeme, nakrájíme na tenoučké plátky a na másle opražíme do růžova. Nezapomněli jeme na lososa ? Ne - vůně vydává svědectví o jeho d ..
INGREDIENCE: 4 porce ryby (na tento pokrm je nejvhodnější použít lososa, ale lze jej připravit i z kterékoli jiné mořské ryby, např. z makrely, l lžička soli, 8 plátků oloupaného citrónu, 1 středně velká salátová okurka, 2 lžíce vývaru,l/2 líce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY:Rybu nasolíme a necháme 10 minut odležet. Na pánev dáme vývar a olej a směs zahřejeme. Do horké tekutiny přidáme rybu a položíme na ni čtyři plátky citrónu. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 10 minut. Okurku oloupeme, omy ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA