INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 500 g makrely, 150 g šunky, 5 natvrdo uvařených vajec, 2 vejce, 50 g oleje, 1/4 l smetany, mletá paprika, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na kolečka a ta dáme na dno olejem vymaštěné zapékací misky. Poklademe je plátky natvrdo uvařených vajec, šunkou a na plátky nakrájenou makrelou. Osolíme, opepříme a přidáme papriku. Vrstvy střídáme, nahoře musí být brambory. Pak ve smetaně rozmícháme vejce, přisolíme a pokrm zalijeme. Pe ..
INGREDIENCE: 4 svazky petrželové natě, 6 stroužků česneku, 12 lžic másla, pepř, sůl, 100 g černých oliv, 4 vykuchané makrely, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 malé cibule, 100 g špenátu, špetka strouhaného muškátového oříšku, alobal na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Petrželovou nať nasekáme najemno a dáme ji do hrnce. Přidáme prolisovaný česnek. Smícháme s šesti lžícemi másla, osolíme a opepříme. Přidáme vypeckované a nahrubo nakrájené olivy. Vzniklou směs dáme do chladna. Opláchnuté a osušené makrely potř ..
INGREDIENCE: 2 velké nebo 4 menší makrely (asi l kg), šťáva z jednoho citrónu, 600 g pórku, sůl, pepř, trochu sójové omáčky, 2 lžíce smetany, l lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrelu omyjeme studenou vodou, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ryby po obou stranách páteře nakrojíme asi 1/2 cm hluboko ve vzdálenosti asi l cm od sebe. Makrely na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a do nakrojených míst nakapeme ..
INGREDIENCE: 4 porce makrely, l cibule, česnek, mletá paprika, sůl, 50 g oleje, 2 dl kysané smetany, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně pokrájenou cibuli a česnek osmažíme dozlatova na oleji, zaprášíme mletou paprikou, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme opláchnuté, osušené porce l makrely a dusíme pod pokličkou téměř doměkka; podle potřeby podlijeme trochou vody. Před podáváním { zalijeme porce rozšlehanou kysanou smetanou a krátce l povaříme. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 6 makrel, sůl, 4 velké cibule, 200 ml smetany, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Zapékací misku vytřeme polovinou másla a vložíme půlky očištěných a osolených makrel. Na zbylém másle slabě osmahneme na nudličky nakrájenou cibuli, i s máslem naklademe na makrely a dáme péci do trouby. Po 15 minutách zalijeme smetanou, opeříme a ještě chvilku dopečeme. Podáváme s bramborem. ..
INGREDIENCE: 2 makrely (po 500 g), sůl, olej, tymián, 65 g oliv. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely uložíme do pekáče bez ploutví, osolíme, polijeme olejem a posypeme tymiánem. Vložíme do vyhřáté trouby a 1/2 hodiny pečeme, občas poléváme vypečenou šťávou. Před podáváním přidáme vypeckované olivy a necháme asi 10 minut ve šťávě dobře prohřát. ..
INGREDIENCE: 4 malé makrely (nebo 4 větší porce mořské ryby), 2 lžičky dobromysli, l lžička bazalky, 6 stroužků česneku, 4 špetky pepře, 2 citróny, sůl, olej, hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby očistíme, osolíme a pokapeme citrónem. Necháme chvíli odležet, pak opepříme, posypeme kořením, potřeme rozdrcenými stroužky česneku a lehce poprášíme moukou. Olej rozpálíme v pekáčku, vložíme připravené ryby a po obou stranách opékáme dozlatova. Pak ještě pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s pečive ..
INGREDIENCE: 2 velké nebo 4 menší makrely, 5 lžic oleje, 1 c sůl, 1 cibule, palička česneku, malá sklenice sterilovaného leča. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely očistíme, podélně rozkrojíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a vložíme do olejem vymaštěného pekáčku. Posypeme je velmi jemně nasekanou cibulí, prolisovaným nebo na tenké plátky nakrájeným česnekem, přidáme trochu drceného kmínu a v troubě zapečeme. Pak na každou rybí půlku rozložíme část sterilovaného leča a pečeme ještě asi 20 ..
INGREDIENCE: 4 malé nebo 2 velké makrely, citrónová stává, 5 žampionů, 1/8 másla, petrželová nať, sůl, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 cibulka. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely vykucháme, očistíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a pokmínujeme. Máslo (nebo rostlinný tuk) rozehřejeme, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, přidáme připravené porce ryby a v troubě pečeme, až maso zčervená. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody. Pak rybu vyjmeme, výpek Zakapeme citróne ..
INGREDIENCE: 4 malé makrely (nebo jiné mořské ryby), citrónová šťáva, sůl, pepř, 6 rajčat, 4 stroužky česneku, l cibule, l zelená paprika, zelená petrželka, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíce hladké mouky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby očistíme, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme chvíli odležet, pak vložíme do pekáče na olej, kde jsme nechali zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme lehce pepřem, poklademe tenkými plátky česneku, nudličkami papriky a plátky spařených a sloupnu ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA