POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť, barvu. Houby nakládáme buď do octových roztoků na okurky bez cibule, zůstane čistý, nebo přidáme cibuli,mrkev a papriku, pak je roztok zahoustlý, slizovitý a nasládlý. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a semínkem bílé hořčice. Houby, jež mají svou vlastní kořennou chuť, nemusíme kořenit. ( Já osobne houby pokrájene na drobno p ..
INGREDIENCE: 1 kg hub, 15 dkg soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby vybíráme jen pěkné a tvrdé, nakrájíme je na tlusté plátky, malé hlavičky i malé hříbky necháme celé. Houby dáme na vítr nebo na slunce trochu zavadnout. Sůl předem na kamnech vysušíme. Pak vrstvíme houby se solí a natlačíme je do sklenice, ale dáme pozor, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny. Celé hříbečky a hlavičky hub dáme doprostřed. Navrchu pokryjeme houby vrstvou soli, dobře povážeme a v suchu a ve tmě uschováme. Malých sol ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Máme-li mnoho velkých a načervivělých hub, můžeme z nich uvařit tresť, kterou přidáváme do pokrmů, omáček a polévek místo polévkového koření. Očištěné houby nakrájíme, normálně prosolíme a dobře kryté dusíme, až pustí šťávu, kterou sléváme do hrnku zakrytého poklicí. Tuto šťávu svaříme na hustý sirup a dáme do malých lahviček, dobře zazátkujeme, popřípadě zátky zalijeme parafinem a uložíme dona. ..
INGREDIENCE: 1 kg hub, 1/6 litru 8 % octa, 1/3 litru vody 30g cukru, 30g soli, bobkový list, několik nových koření a pepřů a asi 250g perlových cibulek. POSTUP PŘÍPRAVY: Chceme-li svou zásobu hub rozhojnit, můžeme přidat více cibule, která dostane chuť od hub. Malé cibulky dáváme celé, velkou cibuli krájíme podél na čtvrtky nebo na osminky. Cibulky spaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě (20g soli na 1 litr vody), pak zchladíme a loupáme. Očištěné houby povaříme 3-5 minut v osolené vodě, kter ..
INGREDIENCE: 3 a ¼ l vody, ¾ l octa, 500 g cukru, 100 g soli, 35 kuliček černého pepře, 30 kuliček nového koření, 100 g hořčičného semínka, 6 bobkových listů, (podle chuti cibuli a mrkev). POSTUP PŘÍPRAVY: Lak vaříme 20 minut, zchladíme, nalijeme na okurky, které jsme naskládali do sklenic s cibulí a mrkví, sterilujeme cca 15 minut při 80°C ..
INGREDIENCE: 1a1/2 kg očištěné cukety, 1a1/2 dcl oleje, 1/2kg cibule, 1/2dcl sojové omáčky, 8dkg Vegety, 1 velký protlak, 1/2 lžičky chilli, 3/4 lžičky zázvoru, bobkový list, 10 stroužků česneku vylisovat.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nastrouháme,přidáme přísady, kromě rajského protlaku. Dusíme asi 20 minut.Přidáme rajský protlak a dusíme 5 minut. Dáme do skleniček a 10 minut sterilizujeme. ..
INGREDIENCE: 1 kg hub, špetka kyseliny citrónové, 30g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Vybrané, tvrdé a bílé houby pokrájíme a maličko poprášíme kyselinou citrónovou, aby zůstaly bílé. Po čtvrthodinovém odležení solíme a dusíme, až se šťáva vydusí. Naplníme jimi malé patentní skleničky, uzavřeme a sterilujeme. Používáme jich jako čerstvých. Jiná obdoba tohoto předpisu je, že podusíme houby s máslem, které po sterilizaci houby pokrývá. Houby v másle podrží lépe vůni, chuť i barvu. Sterilujeme 40 minut při ..
INGREDIENCE: 1 kg sleďů bez hlav, 3 kvašené okurky, 3 cibule, 3 lžíce ostré hořčice. Nálev: sklenka octu 6%, 2 bobkové listy, 8 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, po lžíci cukru a soli. Omáčka: ½ skleny oleje, šťáva z 1 citronu, lžíce sojové omáčky, 1/2 snítky pažitky, 2 čili papričky, sůl, ml. pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sledě omyjeme a osušíme. Nařízneme je na břichu a očistíme. Moříme je v perlivé vodě okolo 12 hodin. Poté je očistíme a vyndáme páteř (neporušíme kůži na hřbetě). Okurky nak ..
INGREDIENCE: Buřty nebo špekáčky asi 20 ks, hodně cibule, sklenice sterilované papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 3/4 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 nebo 5 litrovky, pepř bílý mletý. Koření: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks, jalovec 4 ks, tymián, libeček, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Příp ..
INGREDIENCE: 3 hermelíny, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 feferonky, 2 lžíce olivového oleje, nové koření, tymián. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýry nakrájíme na menší nudličky a dáme do sklenice. Posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a drceným česnekem, přidáme jemně nakrájené feferonky, nové koření a tymián. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme. Takto naložené sýry necháme v chladničce asi dva týdny odležet. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA