POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g den předem uvařených lojovitých, nikoliv moučnatých brambor se oloupe, pokrájí na kolečka a na omastku do zlatova osmaží. 2 vejce se rozkvedlají se 2 lžícemi mouky, lžíci mléka a asi 50 g strouhaného tvrdého sýra. Vleje se to na brambory a osmaží po obou stranách jako omeleta. Podává se to se salátem nebo okurkou. ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, 50 g krupice, 200 g jablk, 10 g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory nastrouháme, mírně osolíme, smícháme s krupicí a drobně nakrájenými jablky a dáme do máslem vymazané , formy, pokapeme rozpuštěným máslem a upečeme. Hotový posypeme cukrem a podáváme. ..
INGREDIENCE: 200 g brambor, 10 g másla, sůl, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, na plátky nakrájené brambory osolíme, maličko pokmínujeme, dáme na kousek fólie alobalu a navrch ještě položíme kousek másla.. Podlijeme asi dvěma lžícemi vody, fólii dobře zabalíme, okraje stiskneme, dáme na plech nebo na mřížku a v troubě pečeme asi 20-30 min. Brambory upravené na talíři posypeme sekanou Petrželkou. ..
INGREDIENCE: 2 kg syrových brambor, 500 g uzené ryby, 2 cibule, 200 ml mléka, 250 ml smetany, 200 g eidamu, 1/2 hlavičky česneku, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Do zapékací misky vložíme vrstvu krájených syrových brambor. Na ně rozprostřeme rybu, česnek utřený se solí, nahrubo nakrájenou cibuli a ochutíme. Naklademe další vrstvu brambor a zalijeme smetanou smíchanou s mlékem. Pečeme v troubě při 190 ° asi 25 minut přikryté alobalem. Odkryjeme, posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme až jsou bram ..
INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1,2 kg vařených brambor, 400 g brynzy, 250ml mléka, 2 větší cibule, 4 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Zapékací misku nebo pekáč vymažeme slaninou a klademe střídavě vrstvu na kolečka nakrájených oloupaných brambor, zalijeme brynzou rozmíchanou v mléce, vrstvu drobné krájené cibule, zpěněné na slanině nakrájené na kostičky a pokračujeme až do spotřebování surovin mimo brynzy s mlékem. Ve zbylé brynze rozšleháme vejce, osolíme, brambory zalijeme a zapečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 1 kg ve slupce vařených brambor, 800g sýra Eidam nebo Otava, zeleninový doplněk - papriky nakrájené na nudličky, cibule nakrájená na kousky a plátky rajčat, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvě uvařené brambory scedíme a horké vysypeme na mísu, kterou umístíme uprostřed stolu. Každý host dostane talířek a ubrousek a odebírá si brambory a olupuje. U kamen nebo u krbu zahříváme na pánvičce sýr a seškrabujeme ho na oloupané osolené vařené brambory. Podle chuti osolíme a opepříme. Z mis ..
INGREDIENCE: 2 celozrnné housky, 100 ml mléka, 300g brambor, 2 lžíce míchané mouky, 2 vejce, sůl, 3lžíce nakrájených rostlinných natí, 3 lžíce strouhaného sýra, případně 1 lžíce sušeného droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Housky namočíme do mléka. Po rozmočení přidáme nastrouhané brambory a ostatní suroviny. Dobře zpracovanou hmotou naplníme ohnivzdornou mísu a pečeme v troubě asi 45 minut. Podáváme se salátem. Obměna: Z hmoty můžeme na pánvi nebo plechu formovat placky a smažit nebo péci v troubě z obou ..
INGREDIENCE: 400 g vařených brambor, asi 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, mouka na vyválení, 200 g uzeného masa (krkovička či plec), 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Vychladlé brambory najemno nastrouháme přímo na vál. Přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme na hladké vláčné těsto, které položíme na mikroten a velmi pečlivě je vyválíme na plát o síle 4-5 mm. Osmahneme uzené maso s cibulkou a česnekem. Tuto směs naneseme na připravený plát těsta. Za ..
500g brambor, 20g oleje, 2 cibule, sůl, 1 lžíce nakrájené mateřídoušky, 1 lžíce nakrájené petržele, 150g rajčat 50g uzeného sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené brambory, rajčata a cibuli navršíme do vymaštěného pekáče. Jednotlivé vrstvy osolíme a posypeme mateřídouškou a petrželí. Poslední vrstvu posypeme i strouhaným sýrem. Pečeme na mírné teplotě asi 30 minut pod poklicí, potom chvíli volně na vyšší teplotě. Obměny: Můžeme použít i jiné plané rostliny (nejlépe vhodnou směs) nebo kmín. Rajčata m ..
INGREDIENCE: 50g Hery, 300g vařených brambor, cca 90g míchané mouky, špetku soli, 1 lžíce mletého kmínu, celý kmín podle potřeby. POSTUP PŘÍPRAVY: Heru utřeme, přidáme uvařené nastrouhané brambory a ostatní přísady. Vypracujeme těsto necháme 1/2 hodiny stát, rozválíme a vykrajujeme asi 10cm dlouhé a 2cm široké tyčinky, které na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým kmínem. Upečeme v troubě. Obměna: Tyčinky můžeme posypat mákem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA