INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do studené vody se solí a necháme vyplavat hmyz. Poté jej omyjeme pod tekoucí vodou, rozpůlíme nebo rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut ve slané vodě. Po vařený květák scedíme, necháme okapat a rozsekáme nadrobno. Mezitím na polovině tuku osmahneme vejce tak, aby byla ještě řídká. Mírně je osolíme. Zapékací misku vymastíme, polovinu nasekaného kv ..
INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky zelánky nebo houby ve směsi), mletý pepř a 4 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a v osolené vodě uvařenou kapustu scedíme a nakrájíme na nudličky. V kastrole na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme a asi 6 minut dusíme. K tomu pak přidáme nakrájenou kapustu, trochu vše osmažíme, ..
INGREDIENCE: 500 g hlávkového zelí, 300 g vepřové krkovičky, 2 rajčata, 2 lžíce sterilované kapie, lžička směsi sušené petrželky a sušené celerové natě, sůl jíšku: l lžíce sádla, l lžíce mouky, špetka sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso naporcujeme, osolíme, zalijeme vodou a asi půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme zelí na hrubší nudličky, přidáme pokrájená rajčata a kapii, okořeníme sušenou natí a vše přidáme k masu. Znovu podlijeme a vaříme, až je maso měkké. Pak zahustíme jíškou, ..
INGREDIENCE: 3/4 kg patizonu, 20 g cukru, 1/2 lžičky soli, l lžíce octa, stává z l citrónu, špetka tlučeného kmínu, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Patizon oloupeme, zbavíme jader, rozčtvrtíme a dáme vařit do slané vařící vody, do polévky nebo k bramborám. Měkký vyjmeme, necháme dobře odkapat potom jej vidličkou rozmačkáme. Přidáme dle chuti sůl, cukr, ocet, citrónovou šťávu, tlučený kmín a máslo. Necháme na kraji plotny prohřát, dbáme, aby se nepřepálilo máslo, a podáváme. Je-li po rozmačkání pře ..
INGREDIENCE: 500 g kapusty, 250 g uvařených těstovin, 200 g drůbežího salámu, 3 vejce, 80 g másla, 70 g strouhaného sýra, špetka strouhaného muškátového oříšku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak je promastíme lžící rozpuštěného másla. Mezitím uvaříme v osolené vodě doměkka kapustu a Okapanou ji umeleme. Máslo utřeme se žloutky a solí, přidáme polovinu dávky nastrouhaného sýra, kapustu, těstoviny a kostičky salámu. P ..
INGREDIENCE: 4 středně velké cukety, 250 g mletého vepřového masa z plece nebo 100 g namočeného sójového má-150 g tvrdého sýra, l vejce, sůl, kmín, pepř, kari, l lžíce másla nebo oleje, 1 dl vývaru z masa. POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté cukety podélně rozřízneme na poloviny. Vnitřek přidáme do náplně. Cukety asi dvě minuty vaříme ve slané horké vodě. Potom je vyndáme a po mírném vychladnutí je naplníme nádivkou z mletého masa nebo z namočeného sójového masa, nastrouhaného sýra, soli a koření. Nádivku d ..
INGREDIENCE: l kg květáku, 500 g rajčat, 1/2 housky, l cibule, olej, 500 g mletého masa různého druhu, pepř, sůl, 1 lžička sladké papriky, l vejce, 50 g parmezánu, máslo, 2 lžíce sekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na i oleji. Přidáme mleté maso podusíme a okořeníme pepřem, solí a paprikou. Masovou směs necháme trochu vychladnout a pak do ní vmícháme vejce, vymačkanou | housku, kterou jsme předtím namočili do studené vody. Omytý a okapaný květák ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň: na tuku zpěníme drobně krájenou cibulku, přidáme umleté maso, lehce je osmažíme a dáme k němu hrst dobře omyté rýže. Nakrájíme nadrobno 1 oloupané rajče, drobně usekáme petrželku, vše smícháme, osolíme a opepříme. Naplníme do odjádřených paprikových lusků, srovnáme papriky do pekáčku a do poloviny zalijeme vařící vodou nebo vývarem z masa. Osolíme a necháme péci do zčervenání paprik. Mezitím si uděláme omáčku: K omáčce potřebujeme jen 3g mouky, 1 ve ..
INGREDIENCE: 250 g baklažánu, 250 g cukety, 3 lžíce olivového oleje, l cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 50 g strouhanky, l svazek petrželky, 1/2 lžičky tymiánu, 75 g ementálu. POSTUP PŘÍPRAVY: Baklažán a cuketu pokrájíme na tenké plátky a po částech smažíme na horkém oleji. Cibuli jemně nasekáme a na zbylém tuku necháme zesklovatět, dáme do formy. Plátky baklažánu a cukety klademe střídavě do formy takovým způsobem, jako jsou položeny tašky na střeše, navrch dáme posekaný česnek, ..
INGREDIENCE: l květák, 400 g vepřového masa, l cibule, 2 lžíce másla, 5 vajec, sůl, pepř, tuk na vymaštění formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, omyjeme, rozebereme na růžice a uvaříme ve slané vodě doměkka. Vepřové maso nakrájíme na drobnější kousky, osolíme ho, opepříme a na másle a cibuli osmahneme, pak podlijeme vývarem z květáku a podusíme doměkka. Přidáme nasekaný květák, vmícháme žloutky a do směsi vmícháme hustý sníh ušlehaný z bílků. Směs dáme do vymaštěného pekáčku nebo jiné formy ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA