INGREDIENCE: 30g másla, 30g mouky, 50g šípkové zavařeniny, 1 lžíce citrónové šťávy, trochu citrónové kůry, 2 lžíce bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do světlé máslové jíšky zamícháme šípkovou marmeládu, zalijeme polévkou, povaříme, přidáme sůl, citrónovou šťávu a kůru, bílé víno omáčku procedíme. Podáváme ke zvěřině. ..
INGREDIENCE: 4 pórky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 500 g Mých fazoli, 150 ml smetany, 150 g nivy, l masox, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole den předem namočíme. Doměkka je uvaříme v osolené vodě. Pórek očistíme, pokrájíme větší část na 10 cm dlouhé kousky a zbytek na kolečka. Česnek rozkrájíme a dáme na rozpálený olej, přidáme fazole, vývar z masoxu, smetanu a koření. Pórek samostatně povaříme 10 minut ve slané vodě. Do vymazaného pekáče dáme fazole smíchané ..
IGREDIENCE: 300g bílých fazolí, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, sůl, olej. Omáčka: 50g vepřového bůčku nebo tučného vepřového masa, 1 lžíce oleje, 2 cibule, kousek mrkve a celeru, 250g mletého hovězího masa, vývar, 1 dl vína, 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, 2 lžíce smetany (nebo lžíce másla),petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme nabobtnat asi 6 hodin. Pak je scedíme, zalijeme další vodou, přidáme koření ..
INGREDIENCE: 200 g bílých fazolí, 400 g kysaného zelí, 400 g vepřového masa, 20 g hladké mouky, 40 g oleje nebo sádla, pepř, sůl, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole dáme vařit. K poloměkkým fazolím přidáme pokrájené zelí a na kostky nakrájené vepřové maso. Když je maso téměř měkké, zahustíme pokrm jíškou připravenou ze sádla nebo oleje a mouky, osolíme, opepříme, zakapeme worcesterem a dovaříme doměkka. Nakonec podle chuti přikyselíme. ..
INGREDIENCE: 300 g fazolí, 400 g uzeného masa, 40 g rostlinného tuku, 20 g hladké mouky, pepř, mletá paprika, bobkový list, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole uvaříme do poloměkka. Uzené maso vykostíme, přidáme k fazolím zároveň s bobkovým listem, solí, pepřem, mletou paprikou a jíškou, připravenou z tuku a mouky. Dovaříme doměkka a podle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g čočky se uvaří v neslané vodě. Na větším kastrole se udělá jíška ze 40 g sádla potřebné mouky. Když začne žloutnout, postrouhá se do ní cibule a jíška se do hněda upraží. Zalije se naběračkou studené vody a pak vodou z čočky, rozmíchá a povaří. Měkká čočka se přidá, osolí, dá stroužek jemně utřeného česneku, několik lžic kyselého mléka nebo jogurtu, též může být ovšem smetana, dle chuti ještě přikyselí octem, povaří a podává se maštěná cibulkou s půlenými vejci a kysel ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraná a opraná čočka máčí se aspoň 2 hodiny, aby se stejnoměrněji vařila. Postaví se pak v téže vodě, vaří zvolna za dolévání vody, dle potřeby, aby se nepřipálila. Osolí se až když je už poloměkká, protřese a nechá dovařit. Pak se buď slije všecka voda, která se použije na polévku a čočka podává suchá, dobře omaštěná sádlem s cibulkou, nebo se i s vodou přismaží hnědou jíškou. Může se pak místo cibulkou posypat osmaženou houskou a mastit máslem. Podává se s kyselou okurkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole se rozpálí kus masa, přidá lžička mouky, zamíchá, zalije ne mnoho mlékem a polévkou, přidá do měkkého prolisovaného hrachu, osolí, dobře promíchá a nechá povařit. Mastí se sádlem s cibulkou a podává se k uzenému jazyku, moravským klobásám a uzenému masu s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se zvlášť hrách, raději loupaný, a zvlášť poloviční váha krup. Když je obojí měkké, umele se to na masovém strojku, přidá sůl, utřený česnek a dle potřeby trochu mléka, dobře promíchá, aby kaše byla vláčná. Podává se maštěná sádlem s cibulkou k masu nebo jen samostatná s kyselou okurkou, červenou řepou apod. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný, opraný a v jiné čisté vodě aspoň 12 hodin máčený hrách se dá vařit ve vodě, v níž máčel. Je-li voda tvrdá, přidá se trochu jedlé sody. Vody se nechá jen asi na tři prsty a vyvařená se dolévá, vaří se pod dobře přilehající pokličkou a mezi vařením občas protřese, aby stejnoměrně změkl. Vařivost hrachu je nestejná, obyčejně takto máčený je měkký za 1 ½ hodiny. Když je téměř měkký, osolí se, protřese pod pokličkou a nechá na kraji plotny dojít, aby nezbylo na něm vod ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA