Recepty na xkuchtik.cz

LUŠTĚNINY | ŠÍPKOVÁ OMÁČKA 1

INGREDIENCE: 30g másla, 30g mouky, 50g šípkové zavařeniny, 1 lžíce citrónové šťávy, trochu citrónové kůry, 2 lžíce bílého vína, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do světlé máslové jíšky zamícháme šípkovou marmeládu, zalijeme polévkou, povaříme, přidáme sůl, citrónovou šťávu a kůru, bílé víno omáčku procedíme. Podáváme ke zvěřině. ..

LUŠTĚNINY | ZAPEČENÝ PÓREK S FAZOLEMI

INGREDIENCE: 4 pórky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 500 g Mých fazoli, 150 ml smetany, 150 g nivy, l masox, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole den předem namočíme. Doměkka je uvaříme v osolené vodě. Pórek očistíme, pokrájíme větší část na 10 cm dlouhé kousky a zbytek na kolečka. Česnek rozkrájíme a dáme na rozpálený olej, přidáme fazole, vývar z masoxu, smetanu a koření. Pórek samostatně povaříme 10 minut ve slané vodě. Do vymazaného pekáče dáme fazole smíchané ..

LUŠTĚNINY | FAZOLE S BLOŇSKOU OMÁČKOU

IGREDIENCE: 300g bílých fazolí, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, sůl, olej. Omáčka: 50g vepřového bůčku nebo tučného vepřového masa, 1 lžíce oleje, 2 cibule, kousek mrkve a celeru, 250g mletého hovězího masa, vývar, 1 dl vína, 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, 2 lžíce smetany (nebo lžíce másla),petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme nabobtnat asi 6 hodin. Pak je scedíme, zalijeme další vodou, přidáme koření ..

LUŠTĚNINY | BÍLÉ FAZOLE S VEPŘOVÝM MASEM A KYSANÝM ZELÍM

INGREDIENCE: 200 g bílých fazolí, 400 g kysaného zelí, 400 g vepřového masa, 20 g hladké mouky, 40 g oleje nebo sádla, pepř, sůl, worcester. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole dáme vařit. K poloměkkým fazolím přidáme pokrájené zelí a na kostky nakrájené vepřové maso. Když je maso téměř měkké, zahustíme pokrm jíškou připravenou ze sádla nebo oleje a mouky, osolíme, opepříme, zakapeme worcesterem a dovaříme doměkka. Nakonec podle chuti přikyselíme. ..

LUŠTĚNINY | BÍLÉ FAZOLE S UZENÝM MASEM

INGREDIENCE: 300 g fazolí, 400 g uzeného masa, 40 g rostlinného tuku, 20 g hladké mouky, pepř, mletá paprika, bobkový list, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole uvaříme do poloměkka. Uzené maso vykostíme, přidáme k fazolím zároveň s bobkovým listem, solí, pepřem, mletou paprikou a jíškou, připravenou z tuku a mouky. Dovaříme doměkka a podle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem. ..

LUŠTĚNINY | ZADĚLÁVANÁ ČOČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 250 g čočky se uvaří v neslané vodě. Na větším kastrole se udělá jíška ze 40 g sádla potřebné mouky. Když začne žloutnout, postrouhá se do ní cibule a jíška se do hněda upraží. Zalije se naběračkou studené vody a pak vodou z čočky, rozmíchá a povaří. Měkká čočka se přidá, osolí, dá stroužek jemně utřeného česneku, několik lžic kyselého mléka nebo jogurtu, též může být ovšem smetana, dle chuti ještě přikyselí octem, povaří a podává se maštěná cibulkou s půlenými vejci a kysel ..

LUŠTĚNINY | ČOČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraná a opraná čočka máčí se aspoň 2 hodiny, aby se stejnoměrněji vařila. Postaví se pak v téže vodě, vaří zvolna za dolévání vody, dle potřeby, aby se nepřipálila. Osolí se až když je už poloměkká, protřese a nechá dovařit. Pak se buď slije všecka voda, která se použije na polévku a čočka podává suchá, dobře omaštěná sádlem s cibulkou, nebo se i s vodou přismaží hnědou jíškou. Může se pak místo cibulkou posypat osmaženou houskou a mastit máslem. Podává se s kyselou okurkou. ..

LUŠTĚNINY | HRACHOVÁ KAŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole se rozpálí kus masa, přidá lžička mouky, zamíchá, zalije ne mnoho mlékem a polévkou, přidá do měkkého prolisovaného hrachu, osolí, dobře promíchá a nechá povařit. Mastí se sádlem s cibulkou a podává se k uzenému jazyku, moravským klobásám a uzenému masu s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou. ..

LUŠTĚNINY | HRACHOVEC (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaří se zvlášť hrách, raději loupaný, a zvlášť poloviční váha krup. Když je obojí měkké, umele se to na masovém strojku, přidá sůl, utřený česnek a dle potřeby trochu mléka, dobře promíchá, aby kaše byla vláčná. Podává se maštěná sádlem s cibulkou k masu nebo jen samostatná s kyselou okurkou, červenou řepou apod. ..

LUŠTĚNINY | HRÁCH (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný, opraný a v jiné čisté vodě aspoň 12 hodin máčený hrách se dá vařit ve vodě, v níž máčel. Je-li voda tvrdá, přidá se trochu jedlé sody. Vody se nechá jen asi na tři prsty a vyvařená se dolévá, vaří se pod dobře přilehající pokličkou a mezi vařením občas protřese, aby stejnoměrně změkl. Vařivost hrachu je nestejná, obyčejně takto máčený je měkký za 1 ½ hodiny. Když je téměř měkký, osolí se, protřese pod pokličkou a nechá na kraji plotny dojít, aby nezbylo na něm vod ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz