INGREDIENCE: l kg rybízu, 400 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do mísy a promícháme s cukrem. Hned rozdělíme do krabiček nebo do sáčků, uzavřeme a zmrazíme. V mrazničce můžeme uchovávat do jara. Zmrazený rybíz před použitím na koláče rozmrazíme, šťávu necháme okapat a pak použijeme na koláče, dezerty, poháry apod. ..
ovoce dávka cukru na 1 l nálevu doba sterilace stupeň ster. angrešt 400 g 20 minut 85 °C bezinky 900 g + 2 g kys. citrónové 15 minut 85 °C borůvky ve vl. šťávě 1 vrch. lžíce na 1 skl. 45 minut 90 °C broskve 500 g 20 minut 85 °C hroznové víno 350 g 20 minut 85 °C hrušky 250 g 30 minut 85-90 °C jablka 400 g 20 minut 85 °C jahody a maliny 600 g + 1 g kys. citr. 20 minut 85 °C jeřabiny 750g 30 minut 95 °C meruňky 500 g 20 minut 85 °C rybíz 850 g 25 minut 85 ..
INGREDIENCE: 300 g jader vlašských ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyloupaná jádra vlašských ořechů spaříme vařící vodou, chvíli je ve vodě necháme a po minutě přelijeme studenou vodou a oloupeme hořkou kůžičku. Pokud použijeme čerstvě uzrálé ořechy, kůžičku sloupneme bez spárování. Sloupnuté ořechy vsypeme do misky, zalijeme ohřátým medem a necháme do druhého dne proslazovat. Pak je vložíme do síta, ab ..
INGREDIENCE: 4 větší jablka, 100 g rozinek, l cibule, l lžíce kečupu l lžička moučkového cukru, 1/4 lžičky mletého zázvoru nebo 1/2 hlízky čerstvého,pokrájeného na tenké plátky nebo nudličky, 5 utlučených hřebíčků, 1/2 lžičky pálivé papriky nebo 1-3 papričky čili, šťáva ze 2 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka sloupneme, nakrájíme na plátky (jádřince vyhodíme), vsypeme do kastrole a podlijeme trochou vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Rozinky propláchneme horkou vodou, ..
INGREDIENCE: 2 kg červeného rybízu, 500 g krystalového cukru, 2 citróny nebo 3/4 lžičky kyseliny citrónové, kousek celé skořice, l hřebíček, l dl rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný, vyzrálý rybíz otrháme ze stopiček, opláchneme vodou, nasypeme do kastrole, podlijeme sběračkou vody a přivedeme k varu. Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme asi 15 minut. Pak dochutíme citrónovou šťávou a lžičkou nastrouhané kůry, znovu krátce povaříme, zalijeme rumem a hned lijeme do malých skleniček. Skleničk ..
INGREDIENCE: l kg malin, 3 lžíce cukru POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme. Pokud je třeba, opláchneme je, a máme-li podezření, že maliny obsahují červy, namočíme je do vlažné mírně osolené vody. Červíci po chvíli vyplavou. Pak maliny znovu opláchneme čistou vodou, necháme okapat, nejlépe na utěrce, lehce je prosladíme, rozložíme na plech a dáme do mrazničky zmrazit. Zmrazené maliny nasypeme do krabiček a uzavřeme víčky nebo do mikrotenových sáčku, které uzavřeme gumičkou nebo zavážeme. Uložíme d ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené meruňky jsou specialitou Turecka nebo různých arabských zemí. Můžeme si je připravit i u nás. Velmi zralé, až přezrálé meruňky omyjeme hadříkem, rozpůlíme je a vypeckujeme. Řeznou stranou nahoru narovnáme na lísky nebo do sušárny. Sušíme buď na prudkém slunci asi 5 dní a potom je dosušíme v teplé místnosti ve stínu, nebo v elektrické sušárně asi 6 hodin při teplotě 40 °C a poté zvýšíme teplotu na 70-75 °C a dosušíme podle potřeby. ..
INGREDIENCE: 5 kg jablk, 250-300 g křenu, l kg cukru, krupice, asi 1/4 l octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vytříděná a vykrájená jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme oškrábaný křen, cukr a ocet a dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Povazujeme dvojitým celofánem nebo víčky. Přídavek konzervačního přípravku a sterilace odpadá. Ukládáme v suchu a v chladnu. ..
INGREDIENCE: 200 g cukru, l kousek skořice, 4 hřebíčky, l citrón, 10 plodů kiwi, 20 kuliček pepře, 1/2 l vodky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr zahříváme s 6 lžícemi vody tak dlouho, dokud se nerozpustí. Skořicovou kůru zlomíme na 3 kusy. Ještě s hřebíčky a cukerným roztokem necháme přejít varem a potom vystydnout. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme a okrájíme z něj tenkou kůru. Kůru nakrájíme asi na 2 cm široké kousky, ovoce spotřebujeme jiným způsobem. Kiwi oloupeme, nakrájíme asi na 1/2 cm silné ..
INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA