Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ZMRAZENÝ PROSLAZENÝ RYBÍZ

INGREDIENCE: l kg rybízu, 400 g cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do mísy a promícháme s cukrem. Hned rozdělíme do krabiček nebo do sáčků, uzavřeme a zmrazíme. V mrazničce můžeme uchovávat do jara. Zmrazený rybíz před použitím na koláče rozmrazíme, šťávu necháme okapat a pak použijeme na koláče, dezerty, poháry apod. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | TABULKA DÁVEK CUKRU A DOBY STERILACE U JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ OVOCE

ovoce dávka cukru na 1 l nálevu doba sterilace stupeň ster. angrešt 400 g 20 minut 85 °C bezinky 900 g + 2 g kys. citrónové 15 minut 85 °C borůvky ve vl. šťávě 1 vrch. lžíce na 1 skl. 45 minut 90 °C broskve 500 g 20 minut 85 °C hroznové víno 350 g 20 minut 85 °C hrušky 250 g 30 minut 85-90 °C jablka 400 g 20 minut 85 °C jahody a maliny 600 g + 1 g kys. citr. 20 minut 85 °C jeřabiny 750g 30 minut 95 °C meruňky 500 g 20 minut 85 °C rybíz 850 g 25 minut 85 ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | OŘECHY V MEDU

INGREDIENCE: 300 g jader vlašských ořechů, 100 g tekutého včelího medu, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyloupaná jádra vlašských ořechů spaříme vařící vodou, chvíli je ve vodě necháme a po minutě přelijeme studenou vodou a oloupeme hořkou kůžičku. Pokud použijeme čerstvě uzrálé ořechy, kůžičku sloupneme bez spárování. Sloupnuté ořechy vsypeme do misky, zalijeme ohřátým medem a necháme do druhého dne proslazovat. Pak je vložíme do síta, ab ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLEČNÉ ČATNÍ S ROZINKAMI

INGREDIENCE: 4 větší jablka, 100 g rozinek, l cibule, l lžíce kečupu l lžička moučkového cukru, 1/4 lžičky mletého zázvoru nebo 1/2 hlízky čerstvého,pokrájeného na tenké plátky nebo nudličky, 5 utlučených hřebíčků, 1/2 lžičky pálivé papriky nebo 1-3 papričky čili, šťáva ze 2 citrónu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka sloupneme, nakrájíme na plátky (jádřince vyhodíme), vsypeme do kastrole a podlijeme trochou vody. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k jablkům. Rozinky propláchneme horkou vodou, ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | RYBÍZ Á LA JEŘABINY

INGREDIENCE: 2 kg červeného rybízu, 500 g krystalového cukru, 2 citróny nebo 3/4 lžičky kyseliny citrónové, kousek celé skořice, l hřebíček, l dl rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný, vyzrálý rybíz otrháme ze stopiček, opláchneme vodou, nasypeme do kastrole, podlijeme sběračkou vody a přivedeme k varu. Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme asi 15 minut. Pak dochutíme citrónovou šťávou a lžičkou nastrouhané kůry, znovu krátce povaříme, zalijeme rumem a hned lijeme do malých skleniček. Skleničk ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | ZMRAZENÉ MALINY.

INGREDIENCE: l kg malin, 3 lžíce cukru POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme. Pokud je třeba, opláchneme je, a máme-li podezření, že maliny obsahují červy, namočíme je do vlažné mírně osolené vody. Červíci po chvíli vyplavou. Pak maliny znovu opláchneme čistou vodou, necháme okapat, nejlépe na utěrce, lehce je prosladíme, rozložíme na plech a dáme do mrazničky zmrazit. Zmrazené maliny nasypeme do krabiček a uzavřeme víčky nebo do mikrotenových sáčku, které uzavřeme gumičkou nebo zavážeme. Uložíme d ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ MERUŇKY.

POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené meruňky jsou specialitou Turecka nebo různých arabských zemí. Můžeme si je připravit i u nás. Velmi zralé, až přezrálé meruňky omyjeme hadříkem, rozpůlíme je a vypeckujeme. Řeznou stranou nahoru narovnáme na lísky nebo do sušárny. Sušíme buď na prudkém slunci asi 5 dní a potom je dosušíme v teplé místnosti ve stínu, nebo v elektrické sušárně asi 6 hodin při teplotě 40 °C a poté zvýšíme teplotu na 70-75 °C a dosušíme podle potřeby. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | JABLKOVÝ KŘEN

INGREDIENCE: 5 kg jablk, 250-300 g křenu, l kg cukru, krupice, asi 1/4 l octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vytříděná a vykrájená jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme oškrábaný křen, cukr a ocet a dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Povazujeme dvojitým celofánem nebo víčky. Přídavek konzervačního přípravku a sterilace odpadá. Ukládáme v suchu a v chladnu. ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | KIWI VE VODCE

INGREDIENCE: 200 g cukru, l kousek skořice, 4 hřebíčky, l citrón, 10 plodů kiwi, 20 kuliček pepře, 1/2 l vodky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr zahříváme s 6 lžícemi vody tak dlouho, dokud se nerozpustí. Skořicovou kůru zlomíme na 3 kusy. Ještě s hřebíčky a cukerným roztokem necháme přejít varem a potom vystydnout. Citrón přelijeme horkou vodou, osušíme a okrájíme z něj tenkou kůru. Kůru nakrájíme asi na 2 cm široké kousky, ovoce spotřebujeme jiným způsobem. Kiwi oloupeme, nakrájíme asi na 1/2 cm silné ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ TŘEŠNĚ NA ZPŮSOB ROZINEK

INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz