INGREDIENCE: zdravé, červené i zelené papriky, nálev ze sáčku Deko, na každou sklenici 2-3 lžíce oleje, l bobkový list, po 3 zrnkách pepře a nového koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky omyjeme, rozkrojíme, vyndáme semeníky a měkká žebra a papriky nakrájíme na proužky. Vhodíme je do vařící, mírně osolené vody a 7 minut povaříme. Pak ihned vyjmeme cedníkem a necháme okapat. Vkládáme je do menších sklenic, prokládáme kořením, zalijeme olejem a horkým nálevem z Deka. Uzavřeme víčky a sterilujeme půl ho ..
INGREDIENCE: 2 kg paprik, 2 kg rajčat, cibule, sádlo nebo olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme osmahnout na tuku, přidáme očištěné, nakrájené papriky a necháme asi 5 až 8 minut podusit. Potom přidáme nakrájená rajčata, která jsme předtím spařili a sloupli. Dusíme opět asi 5 až 8 minut. Do tohoto množství nakonec ještě přidáme 3 lžíce tuku. Ještě teplé dáváme do sklenic a uzavřeme víčky. Sklenice sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80-90 C. V zimě po otevření lečo pouze ..
INGREDIENCE: l velká cuketa, 2 cibule, sklenka octa, l lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme, vykrojíme semeníky a cuketu nahrubo nastrouháme na struhadle. Přidáme velmi jemně pokrájenou cibuli, zalijeme octem, ochutíme kmínem, pepřem, solí a přidáme asi l dl oleje. Vše důkladně promícháme, naplníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85-90 °C. Při použití, chceme-li cuketové zelí použít nasladko, přidáme cukr, při použi ..
INGREDIENCE: 1 kg paprik, l kg vyzrálých rajčat, l lžička pepře, 2 lžíce soli, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky vyčistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka nebo na nudle. Rajčata můžeme spařit, sloupnout a rovněž nakrájíme na plátky. Papriky i rajčata smícháme společně v míse, osolíme je, opepříme a necháme do druhého dne přikryté utěrkou v chladu. Pak odleželou zeleninu i se šťávou, kterou pustila, vložíme do sklenic, do každé sklenice nahoru dáme lžíci dobrého oleje, zavíčkujeme a sterilujeme 2 ..
INGREDIENCE: Sytě zbarvená červená řepa. Nálev: l litr vody, 0,25 až 0,30 litru octa, 30 g soli, 60 g cukru. Přísady: křen. POSTUP PŘÍPRAVY: Červenou řepu namočíme na chvíli do studené vody, pak ji dobře omyjeme, v hrnci zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka. Po scezení ji oloupeme, nakrájíme na hranolky nebo kostičky, vsypeme do nahřátých sklenic, proložíme kolečky křenu a okořeníme, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a vložíme do sterilizačního hrnce s horkou vodou. Zahříváme na ..
INGREDIENCE: koktejlová rajčata různých tvarů, červená i žlutá nálev: 1 l vody, 3 dl 8% octa, 120 g cukru, 40 g soli, 1 lžička nového koření, l lžička celeno pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Z rajčat opatrně odstraníme okvětí, omyjeme je a naskládáme do sklenic. Zalijeme svařeným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 10 minut při 85 °C. ..
INGREDIENCE: do kilové sklenice: 3-4 papriky na l kg červeného zelí: 30 g soli, 50 g cukru. Octový nálev: 1/3 l octa, 2/3 l vody, lžička soli, lžíce cukru, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nakrouhané zelí promícháme se solí, cukrem a necháme 2 hodiny uležet. Pak zelím naplníme papriky zbavené semen a přikryjeme je seříznutým vrškem paprik. Narovnáme je do sklenic, zalijeme svařeným a vychladlým octovým nálevem a sklenice povážeme. Chceme-li pap ..
INGREDIENCE: l kg větších okurek, 250 g cibule, do každé sklenice snítka kopru, 2 kolečka mrkve, 1/2 lžičky hořčičných semínek, l bobkový list a po třech zrnkách celého pepře a nového koření nálev: na l l vody 1/4 l 8% octa, 100 g cukru a vrchovatá lžička soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky očistíme, omyjeme kartáčkem a opláchneme. Oloupeme je, nastrouháme na kolečka, smícháme s nadrobno nebo na prstýnky pokrájenou cibulí a skládáme do sklenic. Prokládáme koprem, mrkví a kořením, zalijeme horkým nál ..
INGREDIENCE: l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, l menší květák, 10 červených paprik, l menší hlávka bílého zelí, l malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli. Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papr ..
INGREDIENCE: 2 kg žluté dýně, 4 lžíce oleje, 1/2 kg cibule, l palička česneku, l lžička mletého zázvoru nebo hlízka čerstvého, 5 rajčat, 1/2 dl sójové omáčky, podle chuti čili. POSTUP PŘÍPRAVY: Dýni oloupeme, vykrojíme semeníky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji. Vhodíme dýni, spařená a sloupnutá rajčata pokrájená na kousky, oloupaný a podrcený česnek, mletý zázvor nebo oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor, přidáme sójovou omáčku ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA