Recepty na xkuchtik.cz

OD BABIČKY | ČOČKOVÁ POLÉVKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 150 g čočky, 80 g tuku, 60 g hl. mouky, 1 malá cibule, česnek, pepř, majoránka, sůl, polévkové koření, 1a ½ l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou a propláchnutou čočku zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny bobtnat, poté jí dáme vařit. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Jíškou zahustíme čočku a vaříme, až čočka změkne. Polévku dochutíme pepřem, majoránkou, třeným česnekem a polévkovým kořením. Na talíři ozdobíme uvařenou mr ..

OD BABIČKY | HOUBOVÝ GULÁŠ (Od Babičky)

INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 50 g tuku, 1 velká cibule, kmín, sůl, 30 g hl. mouky, ml. sl. paprika, vývar, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín a sůl. Opražené houby zaprášíme moukou, přidáme papriku, opět zaprášíme moukou a potom podlijeme vývarem a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme utřený česnek. Příloha: Krupicové noky. ..

OD BABIČKY | ŠPENÁT (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg špenátu, 70 g másla, 1 cibule, 6 – 8 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a očištěný špenát krátce spaříme ve vařící vodě (při spařování špenátem mícháme, aby se spařil stejnoměrně). Vychladlý špenát umeleme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, česnek utřený se solí, pepř podle chuti a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rozmíchané vejce a krátce podusíme. Hodí se jako příloha k uzeninám, vepřovému masu a bůčku.   ..

OD BABIČKY | VEPŘOVÝ BŮČEK NADÍVANÝ (Od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g vepřového bůčku, 3 rohlíky, 1 vejce, 30 g margarínu, muškátový květ, mletý pepř, sůl, kmín, petrželová nať, mléko, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme ve vlažné vodě. Ostrým nožem uděláme středem kapsu na plnění. Rohlíky nebo veku nakrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, poté přidáme vejce, květ, pepř, drobně sekanou nať a margarin. Vše dobře promícháme. Nádivkou naplníme proříznutý otvor (kapsu) v mase, stejnoměrně jí urovnáme a otvor uzavřeme ..

OD BABIČKY | HOUBOVÁ OMÁČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 30 g sušených nebo 300 g čerstvých hub, 1 l vývaru z kostí a masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme, zalijeme trochou vývaru a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, hl. mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vývarem, dobře rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme pepř a za častého vaříme nejméně 30 minut. Uvařené houby nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky, kterou krátce povařím ..

OD BABIČKY | BRAMBOROVÁ KAŠE (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 10 g soli, 30 g másla, 2 ½ dl vařícího mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vařené brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme. Přidáme tuk a za stálého míchání po částech přiléváme vařící mléko. Dobře rozmícháme – lze našlehat metlou nebo šlehačem.   ..

OD BABIČKY | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY SE SYROVÝCH A VAŘENÝCH BRAMBOR (Od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, necháme je v cedníku okapat, vařené brambory rovněž nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme malé šišky. Jednu šišku zavaříme na zkoušku. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Knedlíky vaříme asi 5 minut po vyplavání z vody. Hodí se posypané smaženou strouhankou n ..

OD BABIČKY | VEPŘOVÉ MASO NA HOUBÁCH (Od Babičky)

INGREDIENCE: 500 g masa, 30 g tuku, 1 cibule, 200 g čerstvých nebo 20 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, sůl, kmín, pepř a masox. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátý tuk dáme zpěnit nadrobno na krájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, které ze všech stran opečeme. Sušené houby předem 1-3 hodiny namáčíme (nejlépe den předem večer), pokrájíme, přidáme k masu, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, přidáme sůl, kmín a pepř. Čerstvé houby pokrájíme na plátky a přidáváme k masu v polovině dušení. Příloha ..

OD BABIČKY | COURAČKA (Od babičky)

INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 1 cibule, 60 g másla, 30 g hl. mouky, 1 lžíce škvarků nebo kostičky nakrájené slaniny, sůl, pepř a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí nakrájím na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme sůl, a koření. Zvlášť smažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme ve vývaru se zelím, přidáme oloupané, na kousky nakrájené brambory a vaříme, až jsou zelí a brambory měkké. Polévku ..

OD BABIČKY | RAJSKÁ OMÁČKA (Od Babičky)

INGREDIENCE: 1 konzerva rajského protlaku (rajské šťávy) nebo 400 g čerstvých rajčat, 80 g tuku, 80 g hl. Mouky, 1 l vývaru, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, na špičku nože skořice a tymiánu, sůl, cukr, ocet, 2 plátky citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Do jíšky přimícháme rajčatový protlak nebo šťávu, zalijeme vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme plátky citr&oacu ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz