INGREDIENCE: 150 g čočky, 80 g tuku, 60 g hl. mouky, 1 malá cibule, česnek, pepř, majoránka, sůl, polévkové koření, 1a ½ l vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou a propláchnutou čočku zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny bobtnat, poté jí dáme vařit. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Jíškou zahustíme čočku a vaříme, až čočka změkne. Polévku dochutíme pepřem, majoránkou, třeným česnekem a polévkovým kořením. Na talíři ozdobíme uvařenou mr ..
INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 50 g tuku, 1 velká cibule, kmín, sůl, 30 g hl. mouky, ml. sl. paprika, vývar, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby rozkrájíme na větší kousky. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, kmín a sůl. Opražené houby zaprášíme moukou, přidáme papriku, opět zaprášíme moukou a potom podlijeme vývarem a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme utřený česnek. Příloha: Krupicové noky. ..
INGREDIENCE: 1 kg špenátu, 70 g másla, 1 cibule, 6 – 8 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a očištěný špenát krátce spaříme ve vařící vodě (při spařování špenátem mícháme, aby se spařil stejnoměrně). Vychladlý špenát umeleme. Na tuku zpěníme cibulku, přidáme špenát, česnek utřený se solí, pepř podle chuti a krátce povaříme. Nakonec vmícháme rozmíchané vejce a krátce podusíme. Hodí se jako příloha k uzeninám, vepřovému masu a bůčku. ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového bůčku, 3 rohlíky, 1 vejce, 30 g margarínu, muškátový květ, mletý pepř, sůl, kmín, petrželová nať, mléko, hl. mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček opereme ve vlažné vodě. Ostrým nožem uděláme středem kapsu na plnění. Rohlíky nebo veku nakrájíme na drobné kostky, zalijeme mlékem a necháme vsáknout, poté přidáme vejce, květ, pepř, drobně sekanou nať a margarin. Vše dobře promícháme. Nádivkou naplníme proříznutý otvor (kapsu) v mase, stejnoměrně jí urovnáme a otvor uzavřeme ..
INGREDIENCE: 30 g sušených nebo 300 g čerstvých hub, 1 l vývaru z kostí a masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky, 1 cibule, sůl, kmín, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby propláchneme, zalijeme trochou vývaru a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, hl. mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vývarem, dobře rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme pepř a za častého vaříme nejméně 30 minut. Uvařené houby nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky, kterou krátce povařím ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 10 g soli, 30 g másla, 2 ½ dl vařícího mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Vařené brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme. Přidáme tuk a za stálého míchání po částech přiléváme vařící mléko. Dobře rozmícháme – lze našlehat metlou nebo šlehačem. ..
INGREDIENCE: 500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, necháme je v cedníku okapat, vařené brambory rovněž nastrouháme, přidáme hrubou mouku, sůl a vejce. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme malé šišky. Jednu šišku zavaříme na zkoušku. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Knedlíky vaříme asi 5 minut po vyplavání z vody. Hodí se posypané smaženou strouhankou n ..
INGREDIENCE: 500 g masa, 30 g tuku, 1 cibule, 200 g čerstvých nebo 20 g sušených hub, 1 lžíce hl. mouky, sůl, kmín, pepř a masox. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátý tuk dáme zpěnit nadrobno na krájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, které ze všech stran opečeme. Sušené houby předem 1-3 hodiny namáčíme (nejlépe den předem večer), pokrájíme, přidáme k masu, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, přidáme sůl, kmín a pepř. Čerstvé houby pokrájíme na plátky a přidáváme k masu v polovině dušení. Příloha ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 1 cibule, 60 g másla, 30 g hl. mouky, 1 lžíce škvarků nebo kostičky nakrájené slaniny, sůl, pepř a kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí nakrájím na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme sůl, a koření. Zvlášť smažíme na másle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme ve vývaru se zelím, přidáme oloupané, na kousky nakrájené brambory a vaříme, až jsou zelí a brambory měkké. Polévku ..
INGREDIENCE: 1 konzerva rajského protlaku (rajské šťávy) nebo 400 g čerstvých rajčat, 80 g tuku, 80 g hl. Mouky, 1 l vývaru, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, na špičku nože skořice a tymiánu, sůl, cukr, ocet, 2 plátky citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Do jíšky přimícháme rajčatový protlak nebo šťávu, zalijeme vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme plátky citr&oacu ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA