ANGLICKÝ MÁSLOVÝ KRÉM. Je ze všech čtyř druhů nejlahodnější, protože poměr mezi žloutky a máslem je velmi vyvážený. Připravuje se z tzv. anglického krému. S tímto základem jsou ovšem svízele: musí se tak dlouho zahorka třít, až dostatečně zhoustne, ale v žádném případě se přitom nesmí vařit, protože by se srazily žloutky. INGREDIENCE: 1/4 l smetany, 1 vanilkový lusk, 4 žloutky, 100 g cukru, 250 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si odvážené přísady. Smetanu zvolna svaříme na středním ohni. Při ..
1) BANAÁNY: Obsahují afrodizující bufotenin. 2) MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK: Sexuálně nejúčinnější je prášek z oříšku, špetka na špičce nože (nasypaná na rozkrájené avokádo). 3) RAJČATA: mají hodně vitaminů a železa, proto jim staří Římané říkaly „rajská jablíčka“. 4) KOPŘIVA: Ve starém Římě se jimi partneři navzájem šlehaly do zčervenání, silice z kopřiv byla údajně silně afrodizující a vzrušující. 5) ŠAFRÁN: Toto koření způsobuje dobrou náladu, dodává energii a stupňuje vitalitu. 6) VANILKA: olej z vanil ..
1) Vzhled starších brambor oživíme několika kapkami octa nebo citronové šťávy přidáním do vody při vaření. 2) Chuť vylepšíme stroužkem česneku nebo natěmi. 3) Kmín při vaření dodá nejenom aroma ale potlačuje některé škodliviny. 4) Vaříme-li velké brambory – vbodneme do každé kovovou jehlici (k přípravě masových závitků). Nebudeme mít brambory na povrchu uvařené a ve středu syrové (nedovařené). 5) Šťavnatý salát i z moučných brambor docílíme tak, že do uvařených a nakrájených vmícháme 6) v troše ..
Chceme-li aby nám chléb neztvrdl, přidáme k němu do chlebníku rozkrájené jablko. Jablko rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřince. Každou čtvrtku umístníme do jednoho rohu v chlebníku. Chléb tak zůstane delší dobu čerstvý a na místě rozkroje hned neokorá. ..
Prodávají se tři druhy brambor označené A, B, C. Typ A pevná lojovitá, jemná struktura, slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a ke konzumaci jako vařené.Typ B polopevné polomoučné s jemnou až hrubší strukturou, příjemně vlhké až sušší, vhodné jako příloha.Typ C měkké moučné s jemnou až středně hrubou strukturou, vhodné přednostně k přípravě těst a kaší. ..
Nahnilý citron: nevyhazujeme jej, výborně se jím čistí měděné nádobí. Silně posypaný solí čistí smaltované vany a podobně. Vanu je ovšem potřeba dobře opláchnout teplými mydlinkami a vodou. Strouhaný křen: když jej pokape lžičkou citronové šťávy, zachová si pěknou bílou barvu. Do vody, ve které vaříme rýži nebo žampiony, přidáme pár kapek citronové šťávy; rýže zůstane bílá a žampiony neztmavnou. Šťavnaté drůbeží maso: aby zůstalo šťavnaté, potřeme je předpečením citronovou šťávou. Posolíme jej a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kvasnicové těsto musí dobře vykynout. Koláče pečeme zprudka, při rychlém pečení zkypří. Buchty se pečou pomaleji, aby navrch i vespod pěkně zčervenaly a nebyly uvnitř syrové. Vánočka nebo bábovka se peče asi hodinu při středně mírné teplotě trouby. Jestliže se na povrchu peče příliš rychle, je nutné na ní položit papír. Pro dorty, nákypy a cukrovinky nesmí byt trouba přehřátá. Správné vyhřátí trouby k pečení dortů poznáme, vložíme-li ní kus papíru a ihned zavřeme dvířka. Papír m ..
Jak na to ?Formy na koláče a bábovky vymazáváme máslem a sypeme je hr. moukou. Zkusme vysypat je pro změnu prosetou strouhankou, drcenými piškoty nebo kakaovým práškem. Místo másla používejme škvařené sádlo. To se hodí hlavně na bábovky, kterým dodá skvělou křupavou kůrčičku. ..
Mikrovlny směřují přímo na jídlo, ve kterém způsobují rychlou vibraci molekul tuku, cukru a vody. Čím více jídla vaříme, rozmrazujeme nebo ohříváme, tím více času potřebujeme.Tenčí části pokrmů se vaří rychleji. Přikrytím jídla zkracujeme čas přípravy. Maso a ryby pečeme zásadně jen na pekáči CRISP, který jsme dostali s troubou od výrobce. Pokrmy s vysokým obsahem tuku a cukru se uvaří rychleji než pokrmy s vyšším obsahem tekutin. Pokud vaříme současně menší, tenčí kousky s velkými, umístíme men ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Piškotové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Krátce ho opečeme, ve středně vyhřáté troubě. Jakmile oschne, ihned ho vyjmeme z trouby, aby se okraje nevysušily a nelámaly se. Plát okamžitě potřeme pikantní marmeládou (nejlepší je rybízová) a zabalíme roládu. Chceme-li ji potírat krémem, piškot nejprve nasucho zavineme a necháme vychladnout. Rozvineme ho a potřeme krémem. Znovu zavineme a uložíme do chladničky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA