INGREDIENCE: 1 zadek krůty, l krůtí játra, vařený žaludek a srdce, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 2 jablka, 100 g rajčat, 50 g žampionů, 100 g slaniny, 100 g másla, 60 g hladké mouky, bobkový list, pepř, sůl, petrželka, červené víno na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zadní část krůty rozsekneme na dva stehenní díly, opepříme a dozlatova opečeme na polovině dávky másla. Na zbylém másle pak dotmava osmahneme kolečka cibule a nudličky kořenové zeleniny. Podlijeme horkou vodou, vložíme ..
INGREDIENCE: 4 krůtí řízky, 3 lžíce oleje, 2 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, mletá paprika, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepané krůtí řízky po okrajích nařízneme, osolíme, opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji a vyjmeme. Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme dozlatova, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme malým množstvím vody, rozšleháme a přivedeme k varu. Potom vložíme zpět řízky a dusíme je doměkka. Při dušení maso obracíme a podléváme vodou. ..
INGREDIENCE: 1 středně velká krůta, sůl, 150 g slaniny, 200 g másla, 1/2 vývaru z masoxu nebo drůbežího bujónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou krůtu osolíme na povrchu i v břišní dutině, dáme na pekáč, prsíčka i stehna obložíme plátky slaniny (můžeme je slaninou i prošpikovat), přelijeme ji částí rozpuštěného másla, podlijeme vývarem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, potíráme máslem a podléváme vodou. Krůtu dvakrát až třikrát obrátíme, aby se dozlato ..
INGREDIENCE: 4 krůtí stehna, 50 g slaniny, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 250 g másla, 6 jalovčinek, ½ dl červeného vína, 2 bobkové listy, nové koření, tymián ml. pepř, sůl, citr. šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Stehna prošpikujeme slaninou, pokapeme citr. šťávou, potřeme česnekem, okořeníme tymiánem, ml. pepřem, ml. novým kořením, drcenými jalovčinkami a polijeme polovinou rozpuštěného másla. Necháme 2 dny odležet v chladnu. Na druhé polovině másla necháme zesklovatět drobně krájenou cibuli, ..
INGREDIENCE: 600 g krůtích prsíček, 100 g šunky, 100 g plátkového sýra, olej, vývar, 2 dl šlehačky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa obložíme šunkou a sýrem, zavineme, ovážeme nití a dáme prudce opéct na oleji. Opečené závitky podlijeme vývarem a dusíme asi pul hodiny. Pak závitky vyjmeme, do šťávy přidáme šlehačku, opepříme, osolíme. Podáváme s bramborami nebo s rýží. ..
INGREDIENCE: 1 menší krůta, slanina na špikování, olej na potírání masa, 50 g hladké mouky, vývar, 80 g rajčatového protlaku, 8 rajčat, 4 feferonky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtu očistíme, omyjeme a osušíme. Pak maso prošpikujeme slaninou. Osolíme, opepříme a pečeme za stálého podlévání. Krůtu občas potřeme olejem. Upečenou drůbež vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme, podlijeme vývarem a dohladka povaříme. Šťávu procedíme, přidáme rajčatový protlak a znovu povaříme ..
INGREDIENCE: 700 g krůtích prsou, 100 g sýru čedaru, 100 g šunky, 1 pórek, špetka soli, trochu ml. pepře, 100 g másla, 100 ml bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Prsa omyjeme, osušíme a rozklepeme na plátky. Osolíme je a okořeníme pepřem. Pórek nakrájíme na kousky menší než plátky a rozdělíme je na jednotlivé vrstvy. Čedar nakrájíme na špalíčky a zatočíme do vrstvy pórku. Na plátky krůtího masa položíme plátky šunky a na něj sýr naplněný pórkem. Maso zabalíme a spíchneme párátky nebo převážeme nítí. ..
INGREDIENCE: 750 g krůtích prsou, sůl, ml. pepř, ml. červená paprika, olej, 1 cibule, 150g žampionů, 3 vejce, lžíce sekané petrželové natě. POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtí prsa rozřízneme na 2 cm silný plát. Mírně naklepeme a osolíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, osolíme a osmažíme. Do žampionů vlijeme rozšlehané vejce a za stálého míchání necháme ztuhnout. Přidáme petrželovou nať, promícháme a směs rozetřeme na připravené maso. Svineme do rolády, pevně svážeme nití a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěného a osoleného krocana, jehož prsa jsme pokryli plátky slaniny, vložíme do pekáče s 120 g másla, s krájenou kořenovou zeleninou, petrželkou a s dvěma nakrájenými cibulkami. Zalijeme 3/4 1 polévky a sklenkou bílého vína. Přiklopíme a zvolna dusíme doměkka. Mezitím očistíme 8-10 malých mrkviček a rovněž tolik kedlubnů, které rozřízneme a přikrojíme do formy hruštiček. S několika malými cibulkami a dvěma malými květáky udusíme na.másle, zalijeme polévkou a uvaříme do měkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchaného krocana opálíme, očistíme, osolíme uvnitř i svrchu. Prsa a stehna protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, pak naplníme krocana nádivkou a zašijeme. Nádivka z kaštanů: 1/2 kg oloupaných a ovařených kaštanů dusíme do měkka v polévce a rozemeleme dvakrát ve strojku. V misce utřeme 100g másla s 3 žloutky, přidáme sůl, citrónovou kůru, muškátový oříšek, 100g strouhanky, 5g cukru a rozemleté kaštany a vše dobře promícháme. Naplníme krocana a zašijeme. Pak ho vložíme na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA