INGREDIENCE: 500 g vařených oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 250 g hrubé krupice, ½ lžičky soli, 2 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory den předem uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a jemně nastrouháme nebo umeleme na masovém strojku. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Vyválíme z něho váleček asi 5 cm v průměru a nakrájíme kousky asi 1 cm dlouhé. Na pomoučněném vále z nich vyválíme šulánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Na posypání se používá mák s cukrem, tvaroh ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 50 g másla, 4 žloutky, sůl, 600 g vařených prolisovaných bramborů, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, sekanou zelenou petrželku, ze 3 bílků sníh, na špičku nože prášku do pečiva a strouhané housky tolik, aby těsto drželo pohromadě. Děláme knedlíčky asi jako ořech veliké, obalujeme je ve vajíčku a asi v 100 g strouhané housky. Pak je v 150 g rozpáleného sádla usmažíme a podáváme se špenátem nebo hlávkovým salátem. ..
INGREDIENCE: 1kg brambor, 2 vejce, 500 g dětské krupičky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce necháme vychladnout, oloupané nastrouháme na jemném struhadle, přidáme krupičku, vejce, osolíme a uhněteme těsto. Z uvedeného množství vytvoříme 4 šišky a vaříme cca 20min. U uvedeného receptu je možné řídit se pravidlem na váhu brambor přidat vždy poloviční váhu dětské krupičky, knedlíky jsou vítečné a podle mé zkušenosti se nedají zkazit. Dobrou chuť. ..
INGREDIENCE: 4 oloupané syrové brambory, 6 lžic hrubé mouky, 1 vejce, sůl, l rohlík, mouka na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné brambory rozstrouháme na křenovém struhadle a šťávu z nich slijeme. Brambory osolíme, přidáme celé vejce, mouku a na malé kostičky rozkrájený rohlík. Vše spojíme v těsto jako na knedlíky. Na pomoučeném prkénku z něho utvoříme dva válečky a pak je vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut. Potom je opatrně vyndáme, nití rozkrájíme na kolečka a na talíři ..
INGREDIENCE: 750 g brambor, 150 g hladké a 150 g hrubé mouk sůl, pepř, 300 g kysaného zelí, l velká cibule, 50 g sádla, 50 g slaniny, ocet, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky, nebo máme-li hrubší cedník tak je pasírujeme přes něj do osolené vody. Nezapomeneme občas zamíchat, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 mi ..
INGREDIENCE: 400 g brambor, 250 g drůbežího masa, 150 g tvrdého sýra, 150 g hladké mouky, 5 žloutků, 150 g sýra na posypání, muškátový oříšek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory prolisujeme, smícháme s drobně rozkrájeným masem, strouhaným sýrem, žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a dobře vypracujeme. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na malé nočky a zavaříme do slané vody. Asi po 5 minutách scedíme a necháme okapat. Podáváme s rajskou omáčkou a povrch sypeme sýrem. ..
INGREDIENCE: 750 g vařených brambor, 1 vejce, 350 g hrubé mouky, 1/4 balíčku kypřícího prášku, sůl, sádlo na polití a smažená strouhaná houska na posypání Náplň: l cibule, 2 lžíce sádla, 300 g měkkého salámu (nebo vařeného uzeného masa), strouhaná houska na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme náplň: na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a na ní opečeme salám nebo maso nakrájené na drobné kostičky. Podle potřeby zahustíme náplň trochou strouhané housky a necháme ji prochladn ..
INGREDIENCE: 500g brambor, 200g jemné celozrnné mouky, 1 čerstvé vejce, 4 másla, sůl, 150g máku, 200g hnědého cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvařené v páře necháme vychladnout a potom je rozmačkáme. Z brambor, mouky, vejce a soli uděláme těsto. Na pomoučeném vále z něj uděláme dlouhý váleček, který pokrájíme na dílky. Každý dílek rozválíme zvlášť na sílu asi 20 mm a nožem z něj krájíme asi 50mm dlouhé díly. Z každého dílu vyválíme rukou šulánek. Šulánky dáme pak uvařit do slané vařící v ..
INGREDIENCE: 700g brambor, 250 g polohrubé mouky, sůl, l vejce, 1-2 lžíce sádla. příloha: 400 g kysaného zelí, l malá cibule, kmín, 120 g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, najemno nastrouháme do mísy a necháme je asi 10-15 minut odležet. Poté slijeme tmavou šťávu a přidáme mouku, sůl, vejce a po důkladném zamíchání tvoříme z těsta s pomocí polévkové lžíce „noky", které vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 10 minut. Je nutné je ode dna nádoby po 4 minutách lehce přizvednout. ..
INGREDIENCE: 50 g másla, 400 g syrových brambor nebo 275 g oloupaných vařených brambor, 75 g hrubé mouky, 25 g krupice, 100 g strouhané housky, 50 g práškového cukru, sůl, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a necháme rozložené v chladu do druhého dne. Vychlazené brambory semeleme jemně na masovém strojku nebo nastrouháme, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a propracuje v tuhé těsto. Pak vyválíme ž těsta dlouhé válečky silné jako palec a krájíme tyčinky as ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA