INGREDIENCE: 2 natvrdo vařená vejce, 20 g másla, 4 lžíce polohrubé mouky, sůl, trochu mletého pepře a mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky z vajec vyjmeme a utřeme je s kouskem másla. Přidáme sůl, pepř, trochu mléka a zahustíme moukou, abychom z těsta mohli vykrajovat malé kuličky, které vhazujeme do hovězího vývaru a chvíli povaříme. Do polévky pak ještě přidáme sekanou petrželku nebo pažitku a sekané bílky. ..
INGREDIENCE: 70 g žemle (špičky), 20 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 dl mléka, 30 g šunky, 50g telecího nebo libového vepřového masa, lžička oleje, 15g másla, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně nakrájenou žemli pokapeme olejem, zvlhčíme mlékem, přidáme na kostičky nakrájené dušené maso, šunku a mouku, zakapeme máslem a spojíme vejcem. Promícháme a na namočeném ubrousku uděláme knedlík, dobře ho do ubrousku zabalíme, konce zavážeme a uvaříme. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, pokapeme máslem a ..
INGREDIENCE: 65 g másla, 2 vejce, 1 lžíce cukru, 1 špetka soli, 500 g tvarohu, 4 lžíce strouhanky,200 g polohr. mouky, 1 zarovnaná čajová lžička prášku do pečiva, jablečné pyré nebo kompot. Na polití a posypání: 50 g másla, skořice, cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo ušleháme do pěny, postupně přidáme vejce, cukr, sůl, sýr, strouhanku a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nesmí lepit, jinak přidáme více mouky. Mokrýma rukama, formujeme 8 knedlíků a kl ..
INGREDIENCE: 60 g strouhanky, 1/3 vejce, 10g másla, 5 lžic mléka, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme s vejcem, osolíme a promícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem. Asi po půl hodině z vláčného těsta utvoříme malý knedlíček velikosti vlašského ořechu a zavaříme jej na zkoušku do vařící osolené vody. Je-li po uvaření měkký, přidáme trochu strouhanky. Potom utvoříme další knedlíčky a uvaříme je ve slané vodě. Těsto můžeme ještě okořenit sekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 1 dl mléka, 20 g másla, 70 g hrubé mouky, 1/3 vejce, sůl, 5 g másla na maštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Do osoleného vařícího mléka nasypeme za stálého míchání mouku, odstavíme z ohně a mícháme, až je těsto stejně husté, znovu dáme na oheň a mícháme, až se těsto nechytá ani vařečky, ani nádoby. Po vychladnutí zamícháme žloutek a nakonec sníh z bílku. Lžící vykrajujeme noky, které zaváříme do vařící osolené vody. Po 5-7 min. je vyjmeme a pokapeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. ..
INGREDIENCE: 1/4 l mléka, 1/4 l vody, 200 g krupice, l lžíce másla, l žloutek, 1/2 balíčku vanilinového cukru, prášek do pečiva, podle potřeby umletý mák smíchaný s cukrem a trochou mléka, sůl, mletý mák s práškovým cukrem na posypání, máslo na omaštění. POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce a vodě svaříme krupici na hustou kaši, omastíme ji lžící másla a necháme vychladnout. Pak přidáme žloutek, vanilinový cukr, mouku a prášek do pečiva. Těsto vyválíme na placku, vykrájíme čtverečky a plníme je mletým máke ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1/2 1 mléka a 200g jáhel uvaříme hustou kaši, do vychladlé vmícháme 2 vajíčka, kousek másla, zředíme 2 - 3 lžícemi mléka, osolíme a přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo tužší těsto. Tvoříme menší knedlíky, které vaříme v osolené vodě. Podáváme je polité rozpuštěným máslem, posypané skořicovým cukrem a s kompotem ..
INGREDIENCE: 500g měkkého tvarohu, 8 ks vaječných žloutků, ořech másla (čajová lžička), 1 lžička soli, 1 lžíce soli, 1 lžička dobře omyté nastrouhané citrónové kůry, 1/4 lžičky tlučeného muškátového květu nebo muškátového oříšku, 250g poloh. mouky, 1 plátěný ubrousek. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme vařit vodu ve větším hrnci nebo kastrolu. Osolíme ji lžící soli. Nyní dobře rozetřeme 1/2 kg tvarohu se žloutky, kouskem másla, čajovou lžičkou soli, citrónovou kůrou a muškátovým květem nebo muškát ..
INGREDIENCE: 120 g nasekaného mraženého špenátu, 225 g lučiny, 90 g parmezánu, 1 lehce našlehané vejce, 3 polévkové lžíce másla, muškátový oříšek, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmrazíme špenát a stlačíme ho mezi dvěma talíři, abychom odstranili všechnu tekutinu. Špenát smícháme s lučinou, s polovinou parmezánu, se solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Postupně přidáváme vejce a dobře mísíme, až hmota drží pohromadě tak, jak ji vytvarujeme. Pomoučenýma rukama vytvarujeme z hmoty oválné tva ..
INGREDIENCE: 8 žemlí, 100 g slaniny, 100 g uzeného masa nebo salámu, 1/4 l mléka, 3 vejce, 250 g hrubé mouky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš čerstvé pečivo nakrájíme na kostičky, v pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu a žemle na ní osmažíme. Pak je zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a zamíchali sůl a pepř. Přidáme nakrájené uzené, i směs promícháme, zahustíme moukou a vytvarujeme menší kulaté knedlíky. Vaříme je ve vroucí vodě 10 až 15 minut, podle velikostí. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA