INGREDIENCE: 2 pomeranče, 100 g mandlí, 5 vajec, 100 g poloh. mouky, l lžička prášku do pečiva, 120 g pískového cukru. Krém: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 dl mléka, l lžíce pudinku, l žloutek. Poleva: 200 g moučkového cukru, 2 lžíce horkého mléka, l lžíce pomerančové šťávy POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a cukr ušleháme dohusta, přidáme 4 lžíce horké vody, do husté pěny vmícháme jemně mleté mandle a mouku s práškem. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílků. Upečeme v dortové formě. Po vychladn ..
INGREDIENCE: 6 čerstvých bílků, 180 g moučkového cukru, l vanilkový cukr, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g hrubé mouky, tuk a mouka na formu, ovoce krém: 1/4 l sladké smetany, l lžíce instantní kávy, 3 žloutky, 70 g moučkového cukru, 2 lžíce pudinkového prášku nebo Solamylu, l lžíce polohrubé mouky, 200 g másla poleva: 100 g čokolády na vaření, trochu mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme tuhý sníh, za stálého šlehání přidáme cukr, mouku a ořechy. Dortovou formu vymastíme, vysypeme mouk ..
INGREDIENCE: 180 g cukru, 180 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 1/2 l mléka, l pudinkový prášek, 50 g nastrouhané čokolády nebo 2 lžíce kakaa. Poleva: 1/41 studené vody, 1/4 l šťávy z kompotu nebo citrónového sirupu, l vanilkový pudinkový prášek, l balíček piškotů, ovoce a šlehačka na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si z mléka, části cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a dáme ho prochladnout. Cukr utřeme se změklým máslem do pěny, po lžičkách přidáváme tvaroh a vychladlý pudink. Krém r ..
INGREDIENCE: 6 vajec, 140 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 80 g polohrubé mouky, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, čokoládová poleva. Pařížská šlehačka: 4 dl smetany ke šlehání, 30 g kakaa, 40 g krupicového cukru. Poleva: 60 g moučkového cukru, 60 g tuku Iva, 20 g kakaa, l lžíce Solamylu, 2 lžíce vody Prosátý moučkový cukr, kakao a ostatní přísady vložíme do malého kastrůlku, ten postavíme do kastrolu s teplou vodou a za stálého míchání zahříváme, až se suroviny spojí v hladko ..
INGREDIENCE: 7 žloutků, 230 g cukru, 120 g strouhaných vlašských ořechu, 6 polévkových lžíc dětské krupičky, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 jablko, sníh ze 7 bílků, trochu prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: 7 žloutků se tře s cukrem, pak se přidají ořechy, dětská krupička, kakao, jemně nastrouhané jablko, sníh z bílků a trochu prášku do pečiva. Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a upečeme. Zkoušíme špejlí. Naplníme a ozdobíme podle gusta. Tento recept je opět ze se ..
INGREDIENCE: 140 g másla, 100 g cukru, 140 g oříšků, 140 g hladké mouky. Nádivka: 70 g cukru, 70 g oříšků citrónová kůra, 1/8 l mléka, 20 g mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme s cukrem a promícháme s umletými oříšky. Do směsi rozdrobíme máslo a dlaněmi rychle zpracujeme těsto, Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu. Těsto potřeme nádivkou a ze zbylé třetiny utvoříme na povrchu mřížky. Dort pečeme ve středně vyhřáté troubě půl hodiny. Nádivka: Umleté oříšky ..
INGREDIENCE: 3 vejce, 50 g Sorbitu, 15 g kakaa, 150 g strouhaných nakyslých jablk, 60 g dětské krupičky, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky a Sorbit utřeme do pěny. Přimícháme kakao, jemně nastrouhaná jablka, dětskou krupičku a necháme půl hodiny stát. Potom vmícháme sníh, nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě. Vychladily dort potřeme šlehačkou ušlehanou bez cukru. ..
INGREDIENCE: 6 vajec, 180 g čokolády na vaření, 160 g másla, 160 g mouč. cukru, 160 g hl. mouky, 1 vanilkový cukr, máslo a mouka do formy, 150 g rybízové marmelády. Poleva: 130 g pískového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Čokoládu rozlámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do pěny, vmícháme rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a opět vyšleháme dotuha. Mouku smícháme s vani ..
INGREDIENCE: 6 celých vajec, 240g cukru písek, 240g hrubé mouky. Krém: 1 slazené mléko SALKO vařené asi 2 hod. v konzervě a 1 1/4 kostky másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce a cukr ušleháme do pěny a přidáme mouku. Dáme péci 40-45min. na 180°C. Necháme vystydnout. Máslo a salko vyšleháme na jemný krém a můžem zdobit. Fantasii se meze nekladou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 6 vajec ušleháme do husté pěny, postupně přidáme 200 g moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. 500 g solamylu, 50 g poloh. mouky a prášek do pečiva promícháme s 250 g mletých oříšků. Směs vmícháme do ušlehaných vajec. Těsto upečeme ve vysypané dortové formě, kterou jsme vymazali tukem. Pečeme asi 50 minut. Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 díly a plníme marmeládou. Povrch si různě dekorujeme (krémy, šlehačky, ovoce atd.) ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA