INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 30 g droždí, 70 g cukru, 150-300 ml mléka, 3 vaječné žloutky, sůl, citronová kůra, rum, mouka na vyválení, tuk na smažení, pikantní džem (např. rybízový či meruňkový), moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře ..
INGREDIENCE: 200 g domcích vepřových škvarků, 150g hrubé mouky, 10g hladké mouky, sůl, 2 vejce, 1 dl mléka, kastička droždí (42g), ½ lžičky cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky drobně nasekáme. V mléce rozmícháme trochu cukru a přidáme droždí. Nasekané škvarky promícháme s hrubou a hladkou moukou a osolíme. Zpracujeme s vykynutým droždím a jedním vejcem a vypracujeme tuhé slané těsto, které na vále vyválíme na plát. tvořítkem vypichujeme placičky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a poklademe na ..
INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 2 vejce, 2 žloutky, sůl, 50g droždí, mléko, 2 lžíce rumu, 300g škvarků.POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí mléka, špetky cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s vejci, solí a vykynutým kváskem, podle potřeby přelijeme mléko a vpracujeme 300 g lisovaných škvarků. Necháme vykynout a rozválíme. Vykrajujeme vdolečky, které na povrchu zdobíme rádýlkem a potřeme ušlehaným vejcem . ..
INGREDIENCE: kvásek – 250 ml mléka, 42 g droždí, 20 g cukru. Těsto – 3 žloutky, 40 másla, 30 g cukru, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 špetky soli, z půlky citronu kůra a šťáva, 2 lžíce rumu, mléko na zadělání cca 200 ml.Náplň – 250 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vyběhnout kvásek. Mezitím si utřeme žloutky s máslem a cukrem, přidáme obě mouky, sůl, šťávu a kůru z ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 110 g másla, 20 g kvasnic, 2 vejce, mléko, 20 g moučkového cukru, citrónovou kůru, ¼ l máku. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru. Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím umeleme mák, při ..
INGREDIENCE: 400 g polohr. mouky, 60 g Hery, 30g droždí, lžička soli, 3dcl mléka a vody (1:1), tuk na plech, vejce na potření Náplň: 20dkg sušeného ovoce, 15dkg vlašských ořechů, 5dkg rozinek, 4 lžíce pískového cukru, 1 lžíce skořice, 3 tlučené hřebíčky, 2 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlahým mlékem s vodou, smícháme s rozpuštěným máslem, moukou a uděláme těsto, které necháme kynout. Mezitím připravíme náplň. Sušené ovoce, které jsme nechali přes noc namoč ..
INGREDIENCE: 140g másla, 8 žloutků, 50g moučkového cukru, 40g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, asi 200 ml kávové smetany mouka na vál meruňkový džem, tuk na smažení, moučkový a vanilinový cukr na sypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklé máslo třeme do pěny s cukrem a žloutky. V malém množství vlažného mléka nebo smetany necháme vykynout rozdrobené droždí. Mouku prosijeme, doplníme solí a přidáme do mísy k třenému základu. S dobře vykynutým droždím pak vypracujeme s potřebným množstvím smetany těsto, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 250 g másla do pěny, přidáme 200 g cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, z poloviny citrónu strouhaná kura, trochu soli, 50 g zkynutých kvasnic, 1 kg mouky. Zaděláme vlažným mlékem a vypracujeme tuhé těsto. Vmícháme 100 g krájených mandlí, 100 g rozinek, a dáme kynout. Po vykynutí vytvarujeme bochánek (můžeme ho ozdobit nožem různými motivy) a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme pozvolna cca ¾ hodiny. ..
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl, měkký salám a sýr Niva spolu umletý na masovém strojku, žloutek na potření, kmín nebo sezamové semínko na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme kolo, ..
INGREDIENCE: Těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 100 g másla, 80 g cukru, 2 žloutky, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek na potření. Tvarohová nádivka: 300 g tvarohu, 70 g cukru, 50 g másla, 2 vejce, vanilka, citronová kůra, trochu soli. Povidlová nádivka: 300 g švestkových povidel, cukr, 1 lžička rumu, citronová kůra. Drobenka: 50 g hl. nebo poloh. mouky, 1 lžíce cukru, 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA