INGREDIENCE: 30 g sušených hub, 250 g kořenové zeleniny, 6 zrnek celého pepře, 50 g cibule, 40 g tuku, 30 g hladké mouky, sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby opereme, přidáme přísady a uvaříme. Rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku, opražíme ji do světležluta a stáhneme z ohně. Jíšku zředíme studenou vodou a uvařené houby scedíme. Houby nakrájíme na nudličky, vložíme je do polévkové mísy, vodu z hub zahustíme jíškou, povaříme a osolíme a hotovou nalijeme do mísy. Do polévky dáváme perlič ..
INGREDIENCE: 300g masáků (muchomůrek růžových), 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, špetka papriky pálivé, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 l hovězího vývaru, majoránka, pepř, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli drobně nakrájíme á osmahneme ji na polovině dávky másla. Přidáme očištěné, sloupnuté, na hrubší kousky pokrájené houby, podusíme je a zalijeme vývarem. Zatímco polévku vaříme, připravíme ze zbývajícího másla a mouky jíšku. Přidáme ji k polévce, kterou okořen ..
INGREDIENCE: 200 g žampionů, 1 l hovězího a kuřecího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 2 lžíce šlehačky, muškátový oříšek a sůl. Knedlíčky: 200 g vařeného kuřecího masa, 2 lžíce hustého palačinkového těsta, 1 bílek, 2 lžíce šlehačky, sůl, sekaná petrželka, oříšek másla. POSTUP PŘÍPRAVY: 0čištěné žampiony nakrájíme na plátky a uvaříme v mléce. Pak je umeleme na masovém strojku. Mezitím si připravíme z mouky a vývaru bešamel, přidáme mleté houby, žloutek rozšlehaný se šlehačkou a zalijeme v ..
INGREDIENCE: 1 l slepičího vývaru, 250 g zmrazené zeleninové směsi, 6 kuliček pepře, 1 pórek, 50 g žampiónů, 4 stroužky česneku, sůl, 100 g těstovin, petrželová nať, 80 g sýra Parmezán nebo strouhaného eidamu.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucího vývaru nasypeme zmrazenou zeleninu, přidáme pepř a vaříme 5 minut. Očištěný pórek a žampióny nakrájíme. Oloupaný česnek utřeme se solí. Do vroucího vývaru se zeleninou dáme těstoviny, pórek, žampióny, česnek a vše vaříme ještě 20 minut. Omytou petrželovou nať na ..
INGREDIENCE: 1 litr vody, 1/3 sáčku. Rýže se zeleninou, 2 syrové středně velké brambory, sůl, hrst sušených hub, 2 lžíce hl. mouky, sádlo dle potřeby, pepř, majoránka, stroužek česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Do jednoho litru studené vody vsypeme rýži se zeleninou, přidáme na kostky pokrájené syrové brambory, uvedeme do varu a 15 minut zvolna vaříme. Mezitím ve slané vodě povaříme sušené houby. Ze sádla a hladké mouky připravíme tmavší zásmažku, kterou před dokončením varu polévky přidáme do polévky, r ..
INGREDIENCE: 2 hrsti rozmačkaných sušených hub, 1 1 l vody, 1 kostka kuřecího vývaru, 250 ml mléka, mouka a tuk na jíšku, citrónová šťáva podle chutí.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit kostku kuřecího vývaru a houby Vaříme, dokud nejsou houby měkké. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme, rozšleháme a vlijeme do polévky. Po kapkách přidáváme citrónovou šťávu. Podáváme s opečenou houskou. ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru z masoxu, 1 l kyselého mléka nebo kefíru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, hrst předem namočených sušených hub (nebo 200 g čerstvých), 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, 5 brambor, 2 vejce, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, přidáme mouku (množství podle toho, jak chceme polévku hustou) a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme vodu nebo vývar z masoxu, dobře prošleháme a přivedeme do varu. Přidáme kmín, sušené a namočené nebo čerstvé, ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody 40 g tuku, 40 g mouky, špetka kmínu, 1 lžička sušených hub, 50 g droždí, 1 cibule, 30 g tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Kmín a sušené předem namočené houby dáme vařit, pak zahustíme žlutou jíškou, a když se náležitě provařila, přidáme droždí osmažené na cibuli a petrželku. Povaříme. ..
INGREDIENCE: 5 středních brambor, 100 g krup, 1 velká cibule, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, hrst sušených hub předem namočených ve vodě, 2 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžíce nasekané celerové a 1 lžíce petrželové natě, kousek točeného salámu (nebo vařené uzené koleno), sůl, 2 lžíce oleje a 2 líce hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme studenou vodou. Kroupy (nebo krupky) propláchneme studenou vodou, zalijeme v hrnci t ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 2 větší brambory, 1 cibule, 50 g sušených hub, sůl, kmín, 30 g tuku, 2 vejce, 2 dl chlebového kvásek.Kvásek: 5 dl vody nebo mléka, 40 g čerstvého droždí, 80 g žitné mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek je nutno připravit několik hodin před vařením polévky. Droždí rozdrobíme, zalijeme je vlahou tekutinou a nakonec vmícháme mouku. Získané řídké těstíčko necháme přikryté v teple vykynout. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno. Houby namočíme do vody Do o ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA