INGREDIENCE: 4 krajíce staršího chleba, 1 balíček plátkového sýra nebo 8 tenkých plátků sýra, 1 velká cibule, 1 lžíce tuku, 1 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 lžičky kmínu, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci na rozehřátém tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli a vložíme plátky chleba střídavě proložené plátky sýra. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostku masoxu, kmín a sůl a vaříme, až se chléb zcela rozvaří. Můžeme přidat i šálek smetany nebo kyselého mléka. ..
INGREDIENCE: 400 g ryby, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g kyselých okurek, 20 g sušených hub, 2 střední cibule, 1 mrkev, l petržel, 1 dl sladké smetany, sůl, mletý pepř, pažitka nebo kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou a očištěnou rybu nakrájíme na kousky. Hlavu uvaříme zvlášť, potom vyjmeme a vývar přecedíme. Do vývaru vložíme kousky ryby a necháme asi 5-7 minut vařit. Předem namočené, scezené houby osmažíme na másle, přidáme oloupané okurky, zbavené zrníček a nakrájené na drobné kousky ..
INGREDIENCE: 700 g drobných sladkovodních ryb (hodí se i kapr), 80 g cibule, 40 g oleje, mletá paprika, 200 g brambor, sůl, 4 lžíce smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a zpěníme na oleji. Přisypeme mletou papriku a zamícháme. Potom zředíme vodou, přidáme oškrábané brambory nakrájené na malé kostičky a nakrájené rybí maso. Rybu můžeme rovněž předem povařit a vykostit. Vaříme asi 10-15 minut. Během vaření polévku nemícháme, jenom občas hrncem zatřepeme, ab ..
INGREDIENCE: 1 1 l vody, 1 masox, 3 papriky, 1 cibule, 1 řez celeru, 150 g slaniny, 250 g brambor, sůl, 1 bobkový list, šalvěj, tymián, ml. pepř, 500g masa z bílé ryby, 500 g rajčat, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Masox rozpustíme v 1 l horké vody. Papriky, cibuli, celer a slaninu rozkrájíme nadrobno, podléváme rozpuštěným masoxem a asi 20 minut dusíme. Přidáme na kostičky rozkrájené oloupané brambory, koření, zbylý vývar a jeden litr horké vody. Na mírném ohni vaříme půl hodiny. Přidáme rybí maso ..
INGREDIENCE: 1 litr Plzeňského piva 12°; 325g cukru, 1 citrón, 4 žloutky, 50g hrozinek, 100g černého chleba, 10g skořice, 18 cl sladké smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: do světlého piva dáme cukr, citrónovou kůru, celou skořici a necháme přejít varem. Do povařené a odstavené polévky rozšleháme žloutky se sladkou smetanou a necháme ji v ledničce vychladnout. Potom do ní přidáme jako vložku jemně nastrouhaný a s práškovým cukrem do zlatova upražený černý chléb. Při podávání vložíme do polévky uvařené a osu ..
INGREDIENCE: 1 sáček zmrazeného hrášku, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu (nebo masoxu), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zmrazený hrášek vsypeme do cedníku, prolijeme teplou vodou a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji 1 1 l vody, promícháme nebo prošleháme a přivedeme do varu. Vsypeme okapaný hrášek, přidáme kostku bujónu nebo masoxu a vaříme asi 10 minut. Polévku dochutíme solí nebo polévkovým kořením, jemně ..
INGREDIENCE: 250 g kostí, 250 g kořenové zeleniny, 100 g rýže, vývar ze zeleniny a kostí, 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu a kosti uvaříme ve vodě a zvlášť si uvaříme rýži. Rozpustíme máslo, vsypeme do něho mouku a osmažíme do světležluta. Jíšku zředíme studenou vodou a za stálého míchání povaříme. Když je zelenina měkká, vývar procedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme do polévkové mísy. Jíšku dáme do vývaru, přidáme ostatní suroviny, polévku povaříme, osol ..
INGREDIENCE: 300 g hrachu, 250 g vepřových kostí, 250 g kořenové zeleniny, 50 g tuku, 30 g hladké mouky, sůl, majoránka, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Hrách přebereme, přes noc namočíme do studené vodě a druhý den je v téže vodě uvaříme. Zeleninu a kosti očistíme, opereme a uvaříme polévku. Vařený hrách prolisujeme sítem a poléváme vodou, v němž se vařil. Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dožluta. Nasypeme do ní mouku, opražíme ji a stáhneme z ohně. Jíšku zředíme studenou vodou a za stálého míchání ..
INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, 250 g uzeného bůčku, 2 cibule, 2 lžíce h. mouky, 4 lžíce sádla,1 lžička ml. sladké papriky, ½ lžičky ml. pálivé papriky, pepř, sůl, ocet, 2 lžíce rajského protlaku, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček a předem namočené fazole uvaříme doměkka. Bůček vybereme, z cibule, tuku a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme ml. papriku. Dáme do vývaru, povaříme a přidáme rajský protlak, ocet, česnek, pepř a sůl. Nakonec přidáme nakrájený bůček a ještě krátce povařím ..
INGREDIENCE: Suchý hrach, hlavu, chvost a ikry z ryby, koreňovú zeleninu, cibuľu, olej, hladkú múku, čierne korenie, majorán, rascu, soľ. POSTUP PŘÍPRAVY: Umytý hrach namočíme do studenej vody do druhého dňa. Pridáme soľ, rascu a uvaríme do mäkka. Osobitne uvaríme rybiu hlavu, chvost a vnútornosti, spolu s očistenou zeleninou a cibuľou. Vývar nalejeme do hrachu. Na oleji osmažíme hladkú múku a pridáme do vriacej polievky. Polievku môžeme zjemniť kúskom masla. Podávame s opraženou žem ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA