INGREDIENCE: 1 l vody, 2 středně velké brambory, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně usekaný česnek (nebo jej utřeme se solí), majoránku a tuk. Vše nalijeme na talíř na rozkrájený tvrdý chléb. Varianta: Polévku lze připravit bez brambor, chléb můžeme osmahnout na sádle, do vařící vody lze vmíchat vajíčko, dochucení provést špe ..
INGREDIENCE: 100 g ovesných vloček, 3 větší brambory, 2 lžíce tuku, 1 šálek mléka, 2 vejce, 100 g kořenové zeleniny, 1 1 l vody, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk rozehřejeme v hrnci a osmahneme na něm vločky Zalijeme je vodou, rozmícháme, osolíme a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do polévky. V létě můžeme přidat drobně nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu, v zimě zmrazenou. Vaříme, až jsou brambory i zelenina měkké. Pak přidáme mléko, v němž jsme rozšlehali vejce, doch ..
INGREDIENCE: Králičí předek a vnitřnosti bez jater, kořenová zelenina, čtvrtka hlávkového zelí, 1 cibule, 3 rajčata nebo rajský protlak, pepř, nové koření, bobkový list, 1 dl husté kyselé smetany, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso opereme a dáme vařit do osolené vody s půlkou cibule i se slupkou, která polévku obarví. Když je maso měkké, zbavíme je kostí a jemně pokrájíme. Celer, petržel, mrkev i cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější kousky, vložíme do dostatečně velkého kastrole, zalijem ..
INGREDIENCE: 1 menší kapusta, 1 lžíce tuku a 2 lžíce hladké mouky, hrst sušených hub, sůl, 3 lžíce rýže nebo trhaných krup. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, opereme a nakrouháme. Nenecháme ji ležet, nýbrž ihned dáme vařit do slané vody s houbami. Zatím uděláme zlatou jíšku, polévku zahustíme, přidáme trhané krupky nebo rýži (předem spařenou) a spolu dovaříme. ..
INGREDIENCE: 250 g bílých fazolí, kořenová zelenina ( mrkev, celer, petržel), 1 uzené koleno, 80 g sádla, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 2 velké cibule, 3 čerstvé zelené papriky, 2 rajčata, 2 klobásy ( asi 250 g ), sladká smetana, mletá sladká paprika, hladká mouka, sekaná petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve přes noc namočíme 250 g bílých fazolí. Na trošce sádla osmahneme dohněda na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu ( 50 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele ) a přidáme fazole i s vod ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 1 větší celer, 3 – 4 brambory, sůl, 1 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky a zelené koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Na omastku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhaný očištěný celer a dozlatova jej osmažíme. Pak zaprášíme moukou, zalijeme vodou, osolíme, přidáme oškrábané, drobně krájené brambory a uvaříme do měkka. Podle libosti opepříme nebo raději okořeníme zelenými natěmi. ..
I když ruský, u nás již zdomácněl POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí a vepřové maso a drobně rozsekané kosti se dobře omyjí ve studené vodě, dají do hrnce, zalijí studenou vodou a uvedou do varu. Zvolna vaříme. Přidáme sůl, nové koření, bobkový list, cibuli, polovinu očištěné zeleniny a vaříme do změknutí. Zeleninu a maso vyndáme dřív, hovězí maso necháme vařit déle. Po vyjmutí hovězího masa vývar procedíme, přidáme druhou polovinu očištěné zeleniny, nakrájené hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakráj ..
INGREDIENCE: 2 l vody, sáček kysaného zelí, 4 brambory, 1 středně velká cibule, sušené houby, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 200 g paprikového salámu nebo klobásy, sladká mletá paprika, sůl, sladká smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme na trošce tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařit a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a necháme vařit. Z hladké mouky a sádla si přip ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa, 4 cibule, 1 vejce, veka nebo toastový chléb, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, petrželka, polévkové koření, 4 plátky sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso uvaříme v osolené vodě s dvěma nakrájenými cibulemi doměkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Zbylou cibuli osmahneme na troše tuku, vmícháme vejce a necháme ho srazit. Polévku dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením, vešleháme cibuli s vejcem, přidáme nakrájené maso a dolijeme vodu. Necháme ještě ..
INGREDIENCE: 1 kg předního hovězího masa s kostí, 1 sáčku zmrazené polévkové zeleniny, 1 hlávky zelí, 4 brambory, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 menší červená řepa nebo 1 skleničky, zavařené řepy, kelímek zakysané smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř, 2 l vody, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vložíme do tlakového hrnce, zalijeme 1 litrem vody, přidáme cibuli, česnek, sůl, pepř, uzavřeme a vaříme asi 40 minut až hodinu, pod e kvality masa. Pak sejmeme z ohně a necháme klesnout tlak. Mezitím ol ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA