SINGREDIENCE: 5 očištěných makrel, šálek oleje, 3 cibule, 160g zelených nakládaných oliv, 5 lžic rajčatového protlaku, 1 lžička pískového cukru, podle chuti sůl, 1 dl červeného vína, 1 lžička rajčatového kečupu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné, vykuchané a vyprané makrely osolíme, vložíme do rozpáleného oleje na pánev a opečeme po obou stranách do červena. Pečené makrely vyjmeme z oleje, do kterého přidáme nakrájenou cibuli, olivy nakrájené na kolečka, rajský protlak, kečup, sůl, červené vino, ..
INGREDIENCE: 2 velké nebo 4 malé makrely, 2 cibule, 6 lžic kyselé smetany, 2 žloutky, 1 citrónu, 70 g másla, sůl, 1 lžíce sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozkrájenou cibuli osmažíme na 30 g másla doměkka a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na cibuli srovnáme vykostěné řezy z makrel, osolíme je, posypeme paprikou a zalijeme kyselou smetanou.Ryby pečeme 20 až 25 minut v mírně vyhřáté troubě. Potom je zalijeme žloutky rozšlehanými s 20 g rozpuštěného másla a s citrónovou šťávou. Vejce ne ..
INGREDIENCE: 1 porce makrely, 1 malá mrkve, 1 cibule, 1 stroužkčesneku, lžíce oleje, sůl, tymián, bobkový list, mletý pepř, lžíce rajčatového kečupu, 1/2 dl bílého vína (nebo 1/2 lžíce citrónové šťávy), vývar z kousku bujónové kostky, zelená petrželka, 1/2 lžíce kaparů.POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, česnek na plátky a osmahneme je na oleji. Přidáme rozmrazené, očištěné porce makrel, sůl, koření, kečup a vše krátce osmahneme. Makrely podlijeme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Makrela na česneku je dobrá - ale makrela plněná je lepší. Chceme-li makrelu plněnou, budeme ji kuchat ne břichem, ale hřbetem! Tak jako u kapra uděláme podél páteřní kosti od hlavy k ocasu z každé strany řez a páteř u hlavy a u ocasu vyjmeme. Hřbetem pak vyndáme vnitřnosti. Rybu opláchneme a utěrkou osušíme, břišní dutinu lehce osolíme a opepříme. Pak nadrobno nasekáme slaninu s cibulí a do této směsi přimícháme sardelovou pastu. Tím makrely naplníme a nádivku zalijeme dvěma lž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchané, očištěné, s odstraněnou hlavou, ocasem a vyjmutou páteři opět opláchneme. Utřeme několik stroužků česneku se solí a rybu touto směsí uvnitř potřeme. Na povrchu ji pouze osolíme, obalíme v mouce a vložíme do rozpáleného oleje. Po obou stranách rybu opečeme, pak zmírníme plamen, pokryjeme pánev pokličkou a rybu dodusíme. Makrela je tučná ryba, proto brambor, který si k ní uvaříme, už budeme mastit jen velmi málo! Ale naopak si bohatě dopřejeme zeleného nebo okurkového s ..
INGREDIENCE: 4 menší ryby, 2 cibule, svazek petrželové natě, citrón, 1/8 másla, sůl, pepř, 2 dl vína, hladká mouka, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Makrely vykucháme, omyjeme, osušíme, pokapeme citrónem, osolíme a mírně opepříme. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když změkne, při-| dáme nasekanou petrželku a trochu soli. Směs cibule a petrželky vložíme do vnitřku ryb, obalíme je v mouce a na oleji osmažíme. Pak podlijeme vínem a chvíli dusíme. Podáváme přelité výpekem s brambory. ..
INGREDIENCE: 1 1 kg ryb (menší úhoři, makrely, sardele či řezy ze zmrazených sleďů), sůl, pepř, 6-8 stroužků česneku, svazek petrželky, 2 bobkové listy, olej, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby očistíme odřízneme hlavy a ploutve, úhoře stáhneme z kůže a naskládáme je jako olejovky do pekáče, který musí být tak velký, aby ryby vyplnily celou jeho plochu. Osolíme je, opepříme a posypeme nadrobno rozkrájeným česnekem, petrželkou a mezi ryby dáme kousky bobkového listu. Přilijeme tolik oleje, až jsou ry ..
INGREDIENCE: 500-600g makrely nebo filé, sůl, pepř, 50g másla, 100g slaniny, 1 větší cibule, 4 rajčata, 2 jablka, petrželka, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Makrelu staženou z kůže nebo rybí filé nakrájíme na porce. Alobal poklademe plátky slaniny, na ně vložíme prstence cibule a porce osolené a opepřené ryby pokapané citrónovou šťávou. Navrch klademe střídavě plátky oloupaných rajčat a jablk, posypeme petrželkou poklademe plátky másla; dobře zabalíme a zapékáme na roštu 20-25 minut. Stejné u ..
INGREDIENCE: K této pochoutce potřebujeme: sůl, mouku, pepř, olej, cibuli, sladkou papriku, 4 rajčata nebo rajčatový protlak, 1 párek a šálek bílého vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Očistíme dvě velké makrely a nakrájíme je na větší kousky. Utěrkou je osušíme a obalíme v mouce smíchané se solí a pepřem. V rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli s lžičkou papriky, přidáme porce makrely a lehce opečeme po obou stranách. Mezitím rozsekáme jeden oloupaný- větší párek a čtyři oloupaná rajčata. V zimě ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Makrela na česneku je dobrá - ale makrela plněná je lepší. Chceme-li makrelu plněnou, budeme ji kuchat ne břichem, ale hřbetem! Tak jako u kapra uděláme podél páteřní kosti od hlavy k ocasu z každé strany řez a páteř u hlavy a u ocasu vyjmeme. Hřbetem pak vyndáme vnitřnosti. Rybu opláchneme a utěrkou osušíme, břišní dutinu lehce osolíme a opepříme. Pak nadrobno nasekáme slaninu s cibulí a do této směsi přimícháme sardelovou pastu. Tím makrely naplníme a nádivku zalijeme dvěma lž ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA