INGREDIENCE: 100 g vepřových ledvinek, kmín, 5 g hladké mouky, 100 g kyselé smetany nebo kyselého mléka, sůl, 5 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné ledvinky nasucho opečeme, podlijeme a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme nasucho opraženou a vodou rozředěnou moukou, povaříme. Před podáváním přidáme kyselou smetanu nebo rozšlehané kyselé mléko a kousek čerstvého másla. ..
INGREDIENCE: 12 plátků jazyka, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, 2 hřebíčky, 60 g másla, 2 lžíce mouky, 1 lžíce opraženého cukru, citrónová šťáva a kůra, 2 lžíce rybízové zavařeniny, 70 g rozinek, 30 g mandlí, 1 dl červeného vína, vývar, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci másla zpěníme kolečka cibule, přidáme kolečka očištěné kořenové zeleniny a opečeme. Přidáme opražený cukr, zalijeme horkým vývarem a okořeníme. Vaříme asi 20 minut. Ze zbyl ..
INGREDIENCE: 400 g jater (vepřová nebo drůbeží), 2 jablka, 2 lžíce hl. mouky, 4 lžíce másla, čerstvý tymián (nebo sušený), pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra očistíme od blan, očistíme a nakrájíme na 4 plátky. Osušíme a obalíme v mouce. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla a usmažíme jablka z obou stran dozlatova, vyjmeme je a dáme na teplý talíř. Na zbytku másla osmažíme cibuli nakrájenou na kolečka a přeložíme k jablkům. Na pánvi rozehřejeme zb ..
INGREDIENCE: 500 g vepřových plic, 400g vepřového srdce, 400 g vepřových jater, l00 g sádla, 120 g hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, 3 dl mléka, 2 dl smetany, celé nové koření, pepř, bobkový list, sůl, cukr, ocet, citrón. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokud neupravujeme plíčky bezprostředně po zabijačce, tak připravené droby opláchneme a dáme do mírně osolené vody vařit spolu s kořením a zeleninou. Po uvaření droby vyjmeme (játra vyjmeme dříve) a nakrájíme na jemné nudličky. Před tím si připravíme světl ..
INGREDIENCE: 1/2 kg telecích nebo vepřových jater, hladka mouka, 1 cibule, se zelená petrželka, 1/8 1 bílého vína, sůl, olej.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra odblaníme nakrájíme na plát obalíme v hladké mouce a rychle je opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Játra vyjmeme a na tuku osmažíme drobně krájenou cibuli, vložíme zpět plátky, podlijeme vínem a dusíme do měkka. Nakonec osolíme a podáváme sypané sekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřových jater; 100g slaniny, 2 větší cibule, 5 rajčat, 4 zelené papriky, hladká mouka, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 2-3 feferonky.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra nakrájíme na plátky a promícháme se lžící hladké mouky. Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolku rozškvaříme. Na rozpálenou slaninu vložíme připravená játra a restujeme. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriky, na kolečka nakrájená rajčata a podusíme. Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem, necháme přejít varem a pod ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na velkou pánev dáme trochu dobrého olivového oleje, 2 velké nadrobno nasekané cibule, necháme zpěnit, přidáme 3-4 stroužky česneku, a dusíme asi 5 min. Pak přidáme játra nakrájená na drobné kousky, pokud máme přidáme 3-5 lístků šalvěje, zamícháme a necháme dusit asi 8 min. pod pokličkou, na mírném ohni. Podlijeme sklenkou bílého vína a za stálého míchání necháme dusit, až se víno vypaří. Můžeme přidat hrst nadrobno nakrájeného petržele, posolíme a ihned servírujeme s bílým chle ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na plátky pokrájené ledvinky osolíme, opepříme a odusíme Na másle s drobně nakrájenou cibulí. Pak zalijeme mělnickou červenou Ludmilou a přidáme na plátky nakrájené čerstvé hříbky či žampióny s drobně nakrájenou, osmaženou slaninou. Podušené podáváme. ..
INGREDIENCE: 2 vepřové jazyky, sůl, několik zrnek pepře, popř. i 150 g kořenové zeleniny, 60 g másla, trochu kmínu a 1-2 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté jazyky vaříme s pepřem v osolené vodě, nejlépe s přidáním kořenové zeleniny, doměkka. To trvá asi 1 hodinu. Vařené jazyky vyjmeme, ve studené vodě krátce zchladíme a ihned, tj. ještě teplé, je stoupneme, očistíme a necháme vychladnout. Z každého jazyku podélně nakrájíme čtyři plátky, osolíme je a v pánvi na rozehřátém másle s kmínem a u ..
INGREDIENCE: 2 vepřové ledvinky, 1 lžíce sádla, sůl, pepř, trochu kmínu, 1 cibule, lžíce hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Ledvinky rozpůlíme, odstraníme močové kanálky a dobře v několika vodách vymneme. Pak je dobře osušíme a nakrájíme příčně na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme drobně usekanou cibuli, zpěníme ji a ihned k ní. přidáme ledvinky. Opepříme a přidáme malou špetku kmínu. Za stálého míchání je opékáme asi 6-7 minut. Pak je vyjmeme na horký talíř, zbylou šťávu slabé zapráší ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA