INGREDIENCE: 1 kg červeného zralého rybízu, 1/4 l vody, 1/4 l 8% octa, 1,5 dl vody na podlití, 650 g cukru, kousek celé skořice, 3 utlučené hřebíčky, 1/2 balíčky Pektogelu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálý rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme, nasypeme do širokého kastrole, přelijeme vařící vodou s octem a scedíme. Pak rybíz podlijeme 1,5 dl vody, přidáme cukr, skořici a hřebíčky a vaříme 10 minut. Pokud chceme mít zavařeninu hustší, vsypeme do směsi půl balíčku Pektogelu smíchaného se lžící ..
INGREDIENCE: l kg jablk, l kg dobře vyzrálých rajčat, 1,5 kg cukru, 2 citróny, 1/2 lžičky hřebíčku, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, sklenka meruňkovice nebo rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, stopku a okvětí a jablka pokrájíme na kousky. Vložíme je do kastrole, přidáme pokrájené citróny, podlijeme trochou vody a rozvaříme pyré. Rajčata rozkrájíme, rovněž trochu podlijeme a také rozvaříme. Rajčata po rozvaření propasírujeme k jablkům, přidáme koření zabal ..
INGREDIENCE: 1,5 kg zahradních šípků, 1,5 kg pozdnějších broskví, 2 kg želírovacího cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, půl lžičky vanilkové třešti. POSTUP PŘÍPRAVY: Šípky zbavíme zbytků květů a stopek, rozpůlíme je a odstraníme co nejlépe semínka a nedužinatou část plodu. Ještě jednou je důkladně opláchneme vodou, nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Šípky asi l /2 hodiny lehce povaříme. Potom je scedíme a necháme okapat. Broskve přelijeme vařící vodou, krátce je necháme spařit a potom je zchladí ..
INGREDIENCE: 750 g vypeckovaných třešní, l velký, pokud možno růžový grapefruit, 750 g cukru, l Pektogel, lžíce griotky nebo třešňové pálenky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované třešně trochu podrtíme ručním mixérem, grep oloupeme, jednotlivé dílky rozkrojíme a vyjmeme růžovou dužinu. Trochu ji na prkénku překrájíme a přidáme k třešním. Dužina nesmí obsahovat bílé slupičky. Vše promícháme a pomalu zahříváme za stálého míchání k varu. Povaříme asi 10 minut, pak přidáme cukr, a když se rozpustí pek ..
INGREDIENCE: 500 g rajčat, 500 g navinulých jablk, 500 g sladkých hrušek, 500 g letních švestek, l kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme ve vařící vodě a sloupneme slupku. Jablka a hrušky rozkrojíme a vykrojíme jádřince. Švestky vypeckujeme. Vše dáme do širokého kastrole a pomalu rozvařujeme. Pokud je třeba, před počátkem varu podlijeme sběračkou vody. Rozvařené ovoce a rajčata rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Pak vrátíme zpět do kastrole, přidáme cukr a vaříme tak dlouhou, až je sm ..
INGREDIENCE: l kg očištěného angreštu, 600 g cukru, Pektogel (nemusí být). POSTUP PŘÍPRAVY: Zralý angrešt umeleme na masovém strojku, vložíme do širšího kastrole a vaňme za občasného míchání asi 15 minut. Pak přidáme po částech cukr a vaříme do zhoustnutí. Pokud nechceme vařit tak dlouho, použijeme přípravek Pektogel. Do rozvařeného angreštu můžeme přidat rozmačkaný černý rybíz, červený rybíz, maliny, brusinky nebo jahody. Společně povaříme a použijeme pektinový prášek. Podle potřeby přisladíme ..
INGREDIENCE: l kg chemicky neošetřovaných pomerančů s tlustou kůrou, 1,5 kg želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Pomeranče opláchneme v horké vodě a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenoučké proužky. Pomeranče rozpůlíme. Každou polovinu dáme do plátěného pytlíčku a silou vymačkáme do mísy. Obsah mísy, ve které je zatím jen pomerančová šťáva, doplníme na 2 l /2 litru. Dužinu v plátěném pytlíčku ponoříme do mísy, kam přidáme i tenké proužky kůry a necháme přes noc odstát. Obsah mísy přelijeme do ..
INGREDIENCE: 1,5 kg červeného rybízu, na l l šťávy 800 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, vložíme do širšího kastrole a podlijeme trochou vody. Pomalu zahříváme k varu a vaříme, až se bobulky rozvaří. Po ochlazení prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo v odšťavovači a na l l šťávy přidáme 800 g cukru. Nejdřív vaříme bez cukru prudkým varem, aby se tekutina odpařila. Po odpaření asi třetiny šťávy přidáme teprve cukr, zmírníme oheň a vaříme. Asi ..
INGREDIENCE: 2 kg jahod, l kg třešní, višní nebo rybízu, 2 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Jahody důkladně omyjeme a necháme okapat. Třešně nebo višně vypeckujeme a překrájíme. Rybíz vylisujeme a použijeme jenom šťávu. Velké jahody překrájíme. Vše dáme do širšího kastrole, část jahod můžeme nechat až na pozdější dobu. Ovoce i se šťávou povaříme, až začne houstnout, pak vsypeme cukr a zbytek jahod, vaříme ještě asi 15 minut a hustý vařící džem nalijeme do skleniček. Uzavřeme víčky, otočíme dnem n ..
INGREDIENCE: 1 kg vypeckovaných meruněk (nebo 1,25 kg nevypeckovaných), 750 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme. Vsypeme do širšího kastrole a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 minut. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme opět 10 minut. Vařící džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme ochladit. Pak uklidíme do chladu. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA