POSTUP PŘÍPRAVY: 1 žloutek se utře s 1 lžící cukru, přidá trochu citronové kůry, z 1 bílku sníh se zároveň s 1 lžící mouky lehce zamíchá. Na osobu se čítá 1 vejce. Forma se vymaže máslem, vysype houskou, dá na malíček silně těsta, pak vrstva loupaných nakrouhaných jablek, zasypou cukrem se skořicí, případně i mletých mandlí a hrozinkami. Pak se dá opět vrstva těsta, vrstva jablek a nahoru těsto. Peče se dle velikosti 1-1 ½ hodiny. II. 250 g cukru se dobře utře s 5 žloutk ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Po lžíci hrachu a přebrané čočky se opere a nechá několik hodin máčet. Poté se přidá lžíce opraných krup a dá se vařit. V jiném hrnku vaří se ve slané vodě lžíce oprané rýže a dvě větší brambory rozkrájené na kostičky. Když je neměkké promačkají se luštěniny cedníkem do polévky z kostí nebo zeleniny, zasmaží světlou máslovou jíškou, ještě dobře provaří, přidá rýže a brambory i s vodou, v níž se vařily, osolí a trochu opepří. Nakonec se přidá lžíce čerstvých n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Květák rozebraný na větší růžičky se uvaří ve slané vodě, aby zůstal spíše tvrdší. Slitá voda se zasmaží bledou máslovou jíškou a povaří na omáčku. Dobře okapaný květák, aby omáčka neřídla, se do toho vloží a podává s dušenou rýží. Omáčka se může zlepšit šťávou z pečeně. 2. Květák se uvaří jako předešlém předpise, máslová jíška se však zaleje částečně mlékem, částečně vodou slitou z květáku. Omáčka musí být hladká a dosti hustá. Růžičky se do omáčky vlo ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 20 g másla a potřebného množství mouky se upraží bledá jíška, odtáhne se s ohně, a když je vlažná, vmíchají se do ní dvě vejce a na hladko umíchají, aby nebyly hrudky. Přilije se sběračka vlažné vody a po rozmíchání asi 1 l horké vody, přidá polévková kostka, osolí se a asi 10 minut povaří. Poté se přidá zelená petrželka a podává se s osmaženou houskou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 6 velkých roštěnek, zbavených kostí a přebytečného tuku a tenko rozklepaných, připraví se nádivka: Po 200 g vepřového a hovězího masa se umele, přidá se houska máčená ve vodě a vymačkaná, kousek drobně krájené slaniny a strouhané cibule, osolí, trochu opepří a s 1 vejcem dobře promíchá. Roštěnky se osolí, pokladou nádivkou a sbalené, ovázané nití odusí do měkka za podlévání, šťáva se pak zapráší moukou. Podává se k nim rýže s kyselou okurkou nebo brambory s&nbs ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce se vytlačí kovovým lisem, zváží a vaří v nerezovém kastrole napolovic, při čemž se sbírá pěna. Poté se přidá cukr krystal, na 1 kg husté prolisované šťávy 500 - 750 g, dle sladkosti ovoce a osobní chuti, když je cukr rozpuštěný, vaří se marmeláda za stálého míchání na prudkém ohni, až kápnutá na talíř se neroztéká. Pěna se opět sebere, marmeláda odstaví, promíchá, až poněkud vychladla a tepla nalévá do teplých sklenic, dobře vymytých a vysušených. Ováže se hned celofá ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Lístky špenátu se oberou, několikráte ve vodě vyperou, až v nádobě, ve které se pere, nezůstane žádný písek. Vaří se asi 5 minut v odkryté nádobě, jen v málo vodě se špetkou sody, pak ocedí, useká nebo umele na masovém strojku, po něm umele se též ½ ve vodě máčené vymačkané žemle. Na kastrolu usmaží se na másle nebo na slanině drobně krájená cibule a přidá se lžíce mouky. Když to zežloutlo, dá se do toho usekaný špenát, osolí, podlije částí vody, v níž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. S rýží: Z vepřové kýty nakrájené řízky se osolí a naklepou. Na každý se dá asi lžíce spařené rýže a posype na sádle osmaženou cibulkou. Řízky se stočí, jen volně nití převáží, poněvadž rýže nabude, na omastku se rychle po všech stranách opekou, podlejí a dusí do měkka. Podávají se s osmaženými brambory a kyselou okurkou. Též špenát nebo hlávkové zelí je vhodné. 2. S Houbami: Jemně usekané čerstvé nebo naložené houby se odusí na másle, osolí, a když vysm ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší kousek slaniny se pokrájí na drobné kostičky a rozpustí, pak se vtom osmaží 3 lžíce hrubé krupice do zlatova. Zaleje se to odvarem z kostí a zeleniny, osolí, povaří až krupice je měkká, přidá se dle potřeby kostka polévkového koření a zasmaží, není-li takto dosti chutná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do hustého sněhu ze 7 bílků se lehce vmíchá 210 g moučkového cukru, 80 g strouhané housky, a 130 g strouhaných mandlí. Peče se do růžova, za studena rozkrojí a plní krémem. Krém: 150 g čerstvého másla se utře se 2 žloutky a 150 g vanilkového cukru. Poté se přidají za stálého tření 3 lžíce studené černé kávy, uvařené z 20 g kávy, a opět s to hodně tře. Dort se krémem pomaže i nahoře, případně se dělají trubičkou hubinky, nebo se posype sekanými opraženými mandlemi. Též ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA