INGREDIENCE: 300 g rýže, 400 g zbylého pečeného nebo grilovaného kuřete, 200 g žampiónů, 40 g slaniny, 1 cibule, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 60 g tvrdého sýra, petrželka, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Spařenou rýži zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Polovinu jemně sekané cibule zpěníme na másle, přidáme očištěné, pokrájené žampióny, osolíme, okmínujeme a podusíme. Dušenou rýži smícháme s podušenými žampión y, zeleninou a mas ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 1 lžička kari, 6 špekáčků, 6 lžic oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, 2 lžíce ostré hořčice, 4 lžíce kečupu, sůl, 2 dl červeného vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži smícháme s kari kořením a uvaříme. Na oleji opečeme na nudličky nakrájené špekáčky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, česnek nakrájený na kostičky, nasekanou feferonku a vše podusíme. V hrnku rozmícháme hořčici a kečup, podlijeme červeným vínem a směsí zalijeme opečené špekáčky. Vše necháme ještě ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu dáme 3 plátky másla a drobně nakrájený plátek lososa. Necháme zpěnit. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou vodky, mícháme. Osolíme, přidáme hovězí vývar nebo bujónovou kostku a vodu, postupně po naběračkách, a občas mícháme. Až je rýže uvařená, tj al dente, tj. ne rozvařená, zhasneme, přidáme 2-3 plátky másla, dle chuti trochu pepře a 1/2 sklenky šlehačky, a nebo také trochu falešného kaviáru, případně dle chuti trochu strouhaného parm ..
INGREDIENCE: 200 g rýže, sůl, 2-3 pórky, 3 lžíce oleje, I00 g solených arašídů, kari koření, mletý zázvor, kečup a tvrdý sýr na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Propláchnutou rýži solíme, zalijeme odměřeným množstvím vody a uvaříme doměkka. Mezitím očištěny pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme. Do tohoto základu lehce vmícháme vařenou rýži. Naběračkou namočenou v horké vodě tvarujeme na talíře kopečky rýže, které zdobíme kečupem a posypeme n ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 1 lžička kari, 50 g tuku, 400 g jater, 2 cibule, 3 lžíce sladké smetany, sekané ořechy, petrželka, rajčata, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, rozebereme na proužky a na tuku osmahneme. Přidáme odblaněná a na menší kousky nakrájená játra, která chvíli na všech stranách opékáme. Potom přidáme spařenou rýži smíchanou s kari kořením, zalijeme vroucím vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení přidáme nasekané ořechy Když je maso měkké, vmíc ..
INGREDIENCE: 1 a 1/2 hrnku rýže, 2 sklenice kysaného zelí, 500 g mletého masa nebo 1 konzerva lančmítu, 200 g slaniny, 2 cibule, petrželka a libeček, rajčatový protlak nebo kečup, sádlo na vymaštění pekáče, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme a rozškvaříme, přidáme na ni jednu drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme mleté maso nebo na kostičky nakrájený lančmít. Opékáme asi 15 minut. Osolíme a opepříme. Pekáč vymastíme sádlem a rozložíme v něm polovinu zelí. Zeli můžeme pro ..
INGREDIENCE: 500g vepřového masa, 1 cibule, sůl, 300 g rýže, mletý pepř, kmín, 100 g tvrdého sýra, olej, pažitka, petrželka, hrášek. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V kastrole rozpálíme olej, na něm osmažíme cibuli a přidáme maso. Necháme ho osmahnout, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, přidáme vodu, sůl, pepř a kmín a pod pokličkou dusíme doměkka a do úplného vsáknutí vody. Podle chuti dusíme i s hráškem. Nakonec posypeme petrželkou a ..
INGREDIENCE: 300 g vepřového masa, 50 g tuku, 350 g rýže, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, petrželka, kečup. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk prohřejeme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vhodíme připravené maso, osolíme, opepříme a opékáme. Pak podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme doměkka. Mezitím si uvaříme rýži tak, že ji zalijeme vodou nebo zbylým vývarem, přivedeme k varu a 15 minut dusíme na malém plameni, aby se nepřipálila. Pak ji necháme ještě chví ..
INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky, 250 rýže, 500 ml varu, 2 pórky, 300g hrášku, 1 mrkev, 150 g tvrdého sýra, 1/8 l mléka, 2 vejce, sůl, pepř, 1 lžička tymiánu, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupeme mrkev a nakrájíme ji na plátky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Obojí osmahneme na másle. Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, osolíme a přidáme s 6 lžícemi vody k zelenině, dále dusíme. Vývar doplníme vodou a uvaříme v něm rýži. Když je vše měkké, smícháme maso a zeleninu s rýží, hráškem a po ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 2 šálky rýže, 3 lžíce oleje, 1 lžička koření kari, sůl, 2 lžíce másla, 4 šálky vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži propláchneme studenou vodou a následně ji několikrát spaříme vařící vodou a dáme okapat. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme kari koření, promícháme, vhodíme rýži, zalijeme vodou, osolíme a 15 minut dusíme (varem) v troubě nebo na malém plameni, nejlépe v nádobě s teflonovým povrchem, aby se nepřipalovala. Nakonec ochutíme čerstvým máslem a prom ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA