Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ VĚNEC

INGREDIENCE: 250 ml mléka, 30 g droždí, 100 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíce rozinek, 110 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ KOBLIHY II

INGREDIENCE: 2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, ..

OD BABIČKY | BABIČČINY VELIKONOČNÍ ZÁVITKY

INGREDIENCE: 4 tenké hovězí plátky, sůl, pepř, plnotučná hořčice, 8 žampionů, 4 malé nožičky párků, 1 cibule, 4 plátky slaniny, olej, 4 kuličky černého pepře, 300 ml vývaru z kostky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a tenké půlkolečko cibule. Plátky zavineme a sepneme masovými jehlami nebo ovážeme nití. Na rozpáleném oleji závitk ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ ČESKÝ MAZANEC (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: V 1 kg dobře přeseté polohrubé mouky rozdrobí se 250 g čerstvého másla, přidá se 6 žloutků, 250 g cukru, něco citronové kůry, anýzu, soli a dle potřeby mléka, aby bylo tuhé těsto a kvásek ze 40 g kvasnic. Naposled se přidá asi po 100 g hrozinek a loupaných sekaných mandlí a muže se dozdobit mandlemi, těsto se dobře vypracuje na vále a dá se kynout. Z vykynutého těsta se udělá jeden nebo dva bochníky a na plechu opět nechají vykynout. Poté se mazanec pomaže rozkvedlaným vejcem, n ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VELIKONOČNÍ OŘECHOVÁ BÁBOVKA (Od mojí ženy Jarušky)

INGREDIENCE: 200 g cukru krupice, 5 menších žloutků, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 170 ml vlažného mléka 170 ml oleje, ze 4 bílků sníh. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr a žloutky ušleháme do pěny (šleháme cca 20 minut). Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Do ušlehané pěny postupně přidáváme mléko olej, mouku a ořechy, jemně promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (pro ověření jestli je bábovka upečena, se přesvě ..

MOUČNÍKY KYNUTÉ | VELIKONOČNÍ JIDÁŠE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 180 g másla se 70 g cukru a 2 – 3 žloutky, přidá se trochu citronové kůry a vanilky, soli, 20 g kvasnic, 500 g polohrubé mouky a zadělá se těsto asi 1/3 l sladké smetany. Nechá se vykynout, svinou ve tvaru jidáše, dají kynout, pomažou vejcem, posypou mandlemi a pekou. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | VELIKONOČNÍ BOŽÍ MILOSTI (Od Zdenky)

INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 30 g másla, 2 lžíce mouč. cukru, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, trochu soli a mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těchto surovin zaděláme těsto, které rozválíme a vykrajujeme obdélníky, kosočtverce. Poté je smažíme v troubě do růžova. Až jsou boží milosti hotové, tak je oválíme v talíři s mletým cukrem se skořicí, abychom je osladily.   ..

OD BABIČKY | VELIKONOČNÍ BABIČČINA VÁNOČKA

INGREDIENCE: Na vánočku potřebujeme 2 těsta. I. Těsto: 50 g droždí rozpustíme v 1/8 l vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 250 g hl. moky, přidáme kvásek, zpracujeme a dáme kynout. II. Těsto: 250 g hl. mouky, 100 g másla, 120 g mouč. cukru, 2 celá vejce, trocha soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vykynutého těsta č. 1 zapracujeme č. 2. Přidáme 50 g rozinek, nasekaných ořechů, mandlí a kandovaného ovoce. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta plet ..

STARÉ RECEPY | VELIKONOČNÍ MORAVSKÉ KOLÁČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se přidá do mísy 250 g rozehřátého vlažného másla (může být též část sádla a umělého tuku), 100 g cukru, 2 – 3žloutky, trochu citronové kůry a soli. Vlažným mlékem a kváskem ze 40 g droždí se zadělá těsto volnější než na buchty, dobře vypracuje a nechá kynout. Poté se vykrajují lžící malé kousky na pomoučněný vál, na každý se dá kousek nádivky (tvaroh, mák, povidla), těsto prsty nad nádivkou spojí a obráceně klade na vymaštěný plech. Namoučněný ..

STARÉ RECEPY | LIKÉROVÝ KRÉM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 500 ml studeného mléka se odlije asi ½ malého hrníčku a ostatní se dá s kouskem vanilky na plotnu zvolna vařit. Do studeného odlitého mléka se rozkvedlají 3 žloutky, kávová lžička bramborové mouky, 150 g cukru, vlije se to za stálého míchání do vařícího mléka a kvedlá, až to zhoustne. Pak se přidá dle chuti nějakého dobrého likéru a dobře zamíchá. Vanilka se před podáním vyjme, nechá usušit a může se opět použít. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz