INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 1 sáček sušených kvasnic, 75g cukru, ¼ l mléka, 1 vejce, 100g másla, 1 žloutek, 2 lžíce kondenzovaného mléka, 5 kraslic na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr a sušené kvasnice. Vše promícháme, zalijeme vlažným mlékem, přidáme celé vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout až 2 hodiny. Poté těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři části. Z kousků vy ..
INGREDIENCE: 125 g rostlinného tuku, 50 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky,1 vejce do těsta, 8 dl mléka, 30 g cukru do těsta, sůl, mouka na poprášení, 10 g droždí, 10 g krystalového cukru hrubého, mletá skořice, lžíce rozinek, vejce na potřeni.POSTUP PŘÍPRAVY: Dvě třetiny tuku propracujeme s trochou mouky tak, aby se tuk ztužil a upravíme jej do tvaru nízkého čtverce. V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme část cukru a zamícháme mouku tak, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek), k ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 kostka droždí (40g), 120g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 dl mléka, 3 žloutky, 150g másla, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí, špetka tlučeného anýzu, vejce na potření, mandle.POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí necháme vzejít v šálku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, anýz, zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Vykynut ..
INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 100g másla, 100g cukru, 40g droždí, ½ šálku mléka, 80g rozinek, 80g mandlí, špetka soli, citr. kůra z dobře omytého citrónu, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme trochu soli, rozemneme v ní máslo, přidáme cukr a kůru z citrónu, kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru, vypracujeme tuhé lesklé těsto. Na teplém místě je necháme dobře vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme do něj vyprané a osušené rozinky a spařené, oloupané a nasekan ..
INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, špetka soli, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 150g másla, 3 žloutky, špetka tlučeného anýzu, špetka muškátového květu, hrstka rozinek máčených v rumu, hrstka spařených oloupaných a nahrubo posekaných mandlí, 1 vejce na potření vánočky před pečením. Kvásek: z 50g čerstvého droždí, ¼ l vlažného mléka a lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ani na mísu ani na vál. Je-li řídké přidáme mouku. Dobře propracované těsto dáme d ..
INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 200g hl. mouky, špetka soli, 150g 100% tuku nebo ½ másla a ½ sádla, 120g cukru, 3 dl mléka, 2 vejce a 2 žloutky, 60g droždí, žloutek na potření, různé náplně, mandle na ozdobu, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme do mísy, osolíme , přidáme vykynutý kvásek z teplého mléka, lžičku cukru a lžičky mouky, promícháme, vklepneme vejce, přidáme změklý tuk, cukr zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do mísy, posypeme trochou mouky, přikryje ..
INGREDIENCE: 40g droždí (jedna kostka), 20g mletého cukru, 2 dl oleje, ¼ l mléka, 500g polohrubé výběrové mouky, špetka soli, 2 žloutky. Náplň: 500g měkkého tvarohu, cukr, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí s cukrem utřeme v pěnu. Přidáme uvedené ingredience a umícháme těsto. Z těsta vytvoříme placičky do kterých dáme tvarohovou náplň a upravíme na koláčky. Koláčky dáme na mírně vymaštěný plech, do každého koláčku vytlačíme důlek a naplníme ( posypkou nebo povidly, někdo má rád jinou kombin ..
INGREDIENCE: 7g droždí, 120 ml mléka, 300g hl. mouky, 30gcukru krystal, sůl, 215g másla, 1 vejce, mouka na vál.Na náplň: 100g šunky, 120g tvrdého sýra, špetka červené papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: Při přípravě těsta neděláme kvásek, ale droždí pouze rozmícháme v teplém mléku, přidáme mouku, cukr, sůl, 15g změklého másla a vejce.vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odležet. Těsto rozválíme a rozvrstvíme na něj plátky studeného másla. Máslo zabalíme do těsta, které rozválíme na původní veliko ..
INGREDIENCE: 4 lžíce mléka, 40g droždí, 1 lžičky cukru krupice, 500g hl. mouky, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, 2 vejce, 250g másla, tuk na vytření plechu, 1 vejce na potření, mouč. cukr na obalení.Nádivka tvarohová: 125g měkkého tvarohu, 25g cukru krupice, 1 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek.Nádivka povidlová: 125g švestkových povidel, 25g cukru krupice, 1 lžíce rumu2 lžíce nastrouhaných piškotů, 2 lžíce oloupaných drobných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, př ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 2 vejce, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1/2 citrónu, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce oleje, 1/2 l mléka, nádivka: 500g máku, mléko, máslo, skořice, kakao, cukr, několik ořechových jader na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s kváskem připraveným ze lžičky cukru, trochy vlažného mléka a rozdrobeného droždí. Přidáme změklé máslo, žloutky, cukr, kůru z citronu a postupně zpracováváme těsto, do kterého přiléváme mlé ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA