INGREDIENCE: 400 g jemné krupičkové mouky, 60 g másla, l celé vejce, l dl vlažné vody, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál připravíme mouku, doprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme máslo. Pak přidáme l vejce, sůl a vlažnou vodu. Vidličkou dobře promícháme tak, že začneme uprostřed a mouku přidáváme ze stran, až se utvoří těsto. Pak rukama vypracujeme tužší těsto, které se nesmí chytat ani na váml, ani rukou. Utvoříme bochánek, položíme jej na moukou vysypaný vál, potřeme olejem, přikryjeme ..
INGREDIENCE: 1 listové těsto, 2 kg jablek, 350 g vlašských ořechů, ml. skořice, citr. kůra, vanilkový cukr, med, strouhanka, vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka zbavíme jádřinců a nakájíme na plátky, dochutíme citr. kůrou, skořicí, cukrem a doplníme na hrubo umletými ořechy. Směs promícháme, poklademe na rozválený plát listového těsta a stočíme. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 165°C. Po upečení potřeme medem, posypeme ořechy a jemně posypeme mouč. cukrem. ..
INGREDIENCE: 350 g poloh. mouky, 200 g mouč. cukru, 350 g strouhaných jablek, 10 lžic oleje, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 1 ½ prášku do pečiva, ¼ l mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech péci. Po upečení necháme vychladnou a potíráme rozehřátou čokoládou a můžeme nastříkat šlehačkou. ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, l vejce, balíček droždí (40 g), 1/4 l mléka, 3 lžičky cukru , 80 g tuku (máslo nebo Hera), 1/2 lžičky soli, 5 lžiček cukru, l kg švestek, 100 g máku, 2 lžíce moučkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí smícháme s vlažným mlékem, 3 lžičkami cukru a lžící mouky a necháme na teple vzejít kvásek. Mouku přesijeme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme vykynutý kvásek, dobře promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na mí ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 větší hrnek cukru, 3 celá vejce. Utřeme cukr s vejci do pěny, přidáme půl malého hrnku oleje a 1 větší hrnek mléka. Dobře zamícháme. Vmícháme polohrubou mouku- 1 hrnek, a půl prášku do pečiva. Těsto má být lité, hustší. Příchutě: budˇkakao- hodně, aspoň půl pytlíku, nebo vařená mokka káva, citrónová kůra a trochu citrónové šťávy. Po upečení případně polijeme čokoládovou nebo citrónovou polevou. Nebo: do mixeru dáme všechny výše vyjmenované přísady, řádně rozmixujeme, můžeme př ..
INGREDIENCE: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 50 g cukru, l balíček vanilkového cukru, l vejce, špetka soli, l 1/2 lžičky prášku do pečiva na pokladení: 750-1000 g meruněk, 4 vejce, 100 g cukru, l lžíce rumu, 150 g smetany, máslo na vymazání formy nebo papír na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, oloupeme a vypeckujeme. Formu důkladně vymažeme máslem nebo vyložíme papírem na pečení. Máslo dáme do misky na šlehání a necháme změknout. Přidáme cukr, vanilkový cukr a vše našleháme do pěny. ..
INGREDIENCE: 420 g polohrubé mouky, 5 vajec, 130 g másla nebo rostlinného tuku, 240 g cukru, šálek mléka, l prášek do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky, změklé máslo a cukr šleháme do husté pěny. Polovinu vlažného mléka přidáme k žloutkové pěně (po lžících). Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a současně přiléváme zbylé vlahé mléko. Nakonec vmícháme hustý sníh z bílku. Bábovkovou formu vymastíme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme. Vložíme do předehřáté trouby a up ..
INGREDIENCE: 300 g polohr. mouky, 30 g droždí, 1/2 prášku do pečiva, 60 g tuku /hery/, 1 celé vejce, asi 10 lžic vlažného mléka a špetka soli. POSTUP PŘÍRAVY: Vše zpracujeme v těsto Na plech s pečicím papírem si uděláme z těsta malé kuličky/pin-pong/ Prsty do nich uděláme důlek a lžičkou plníme,/povidla,marmeládu,tvaroh atd. Potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru dáme žmolenku, Pečeme asi 1/2 hod, ve vyhřáté troubě. Žmolenka: 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce moučkový cukr, 1 lžíce oleje. ..
INGREDIENCE: 250g hladké mouky, 1 lžička kůry nastrouhané z chemicky neošetřeného dobře omytého citrónu, 2 lžičky vanilinového cukru, na špičku nože sůl, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, 150g másla nebo hery. Náplň: 3 žloutky, 80g cukru, 1 rovná lžíce polohrubé mouky, 220 ml mléka, máslo na vymazání formy, 120g strouhaných sušenek Club nebo dětských piškotů, 500g višňového kompotu, 100 ml šťávy z kompotu. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, strouhanou citrónovou kůru, žlout ..
INGREDIENCE: 4 celá vejce, 200 g cukru, 200 g hrubé mouky, 200 g jemně strouhaných jablk, l balíček vanilkového cukru, l balíček prášku do pečiva, trochu rozinek, tuk na vymazání a mouku na vysypání formy POSTUP PŘÍPRAVY: V míse třeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do utřené směsi vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, nastrouhaná jablka a rozinky. Směsí naplníme tukem vymazanou formu a zvolna pečeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA