INGREDIENCE: 100 g hladké mouky, 150 g másla, 1,5 l telecího vývaru, cibule, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, 100 g pórku, 100 g celeru,100 ml smetany. Na noky: 2 vejce, hrubá mouka, pažitka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kávovou lžičku mleté papriky, mouku a připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 20 minut. Z vajec, mouky, pažitky a soli umícháme hustší těstíčko. Kávovou lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme je do ..
INGREDIENCE: 1 kostka masoxu, 1/3 sáčku sójového granulátu, 1 cibule, lžíce oleje, drcený kmín, lžíce sladké červené papriky, lžíce hl. Mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V litru vody uvaříme masox a do vývaru na dvě hodiny dáme sójovy granulát. Pak na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme přecezené granule a chvíli dusíme. Zasypeme moukou, ochutíme kmínem, paprikou, zamícháme a hned zalijeme vařícím vývarem z namočených granulí, chvíli povaříme. Můžeme ochutit gulášovým kořením nebo dát trochu pe ..
INGREDIENCE: 1 litr vody, kosti a tučnější kousky vepřového masa (z kotlet, z ramínka nebo z plecka), sůl, 2 str. česneku, 1 cibulka, kmín, snítka libečku, 2 brambory, mletý pepř, petrželová naťPOSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kosti a maso vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, špetku kmínu, oloupané stroužky česneku vcelku, oloupanou překrojenou cibulku, snítku libečku a uvaříme doměkka. Přecedíme, hrnec dobře vypláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky, a vývar přelijeme zpět do hrnce. Přidáme oloupané, na ..
INGREDIENCE: Část vnitřností a hlavy z ryby, 30 g polévkové zeleniny, 5 g hrubé krupice, 5 g másla, sůl, petrželka, 2 plátky žemle.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vnitřnosti a hlavu z ryby uvaříme a z vývaru vyjmeme. Do vývaru zavaříme na nudličky nakrájenou zeleninu, sůl, zahustíme nasucho opraženou krupici, rozředěnou vodou a povaříme; pak vše spojíme, přidáme obrané maso z hlavy a vnitřnosti, máslo a sekanou petrželku. Jako vložku podáváme housku na nudličky nakrájenou a nasucho opraženou. ..
Patří u nás neodmyslitelně ke Štědrému dnu. Ale není to tak dlouhá tradice, jen pár století. Zato tradice pevná. Každý kraj má drobné odlišnosti v její přípravě. Nabízíme tuto variantu.POSTUP PŘÍPRVY: Do mírně osolené vody dáme vařit omyté ocasní porce a 1 - 2 hlavy zbavené očí a žáber (ty jsou hořké). Přidáme 1 - 2 bobkové listy. 4 nová koření, 6 celých pepřů. Vaříme půl hodiny, pak scedíme a maso necháme chladnout. Drobně nakrájíme nebo hrubé nastrouháme 1 mrkev, menší kořen petržele, I /Z stř ..
INGREDIENCE: 300 g malých krevetek, 50 g másla, 1 l kuřecího vývaru, 50 ml smetany, 1 cibule, 3 stružky česneku, 2 rajčata, bazalka, petrželka, sůl, bílý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle spolu s česnekem a krevetkami. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut. Přidáme oloupaná rajčata, nasekanou bazalku, petrželku a vaříme asi 5 minut. Na závěr zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem. ..
INGREDIENCE: 2 kg plevelných ryb, 1 kg brambor, 150 g cibule, 40 g másla, 1 petržel, pepř, bobkový list, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Drobné plevelné ryby různých druhů zbavíme šupin a vnitřností, vložíme do nádoby a zalijeme studenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou petržel, oloupané a na kostky nakrájené brambory a necháme na ohni vzkypět. Pěnu z polévky sebereme. Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a vaříme 12 až 15 minut. Po skončení varu přidáme máslo a na talířích posy ..
INGREDIENCE: 1 1/4 litru vody, 500g rybích hlav, 200g rybích jiker, 2 mrkve, malý kousek celeru, 2 petržele,2 cibule, podle chuti sůl, 5 žampiónů, 2 žemle, 3 citróny, 3 zelené papriky.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve slané vodě uvaříme rybí hlavy s žampióny, vodu vždy dolejeme na předepsané množství. Když jsou rybí hlavy vařené, vývar přecedíme a vložíme do něj kořenovou zeleninu, zelené papriky a cibuli, nakrájené na nudličky, zavaříme, pak zeleninu odstavíme na mírný oheň a přidáme oprané jikry a vaříme do ..
INGREDIENCE: 1 litr kyselé 12% smetany, 100g jogurtu, 1 menši salátová okurka, podle chuti sůl, kávová lžička 8% octa, 2 stroužky česneku, podle chuti kopr, lžíce vlašských ořechů, 2 polévkové líce oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Kyselou smetanu dobře promícháme s jogurtem, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené okurky, osolíme, opepříme a podle potřeby přikyselíme octem, poté přidáme třený česnek a nadrobno nasekaný kopr a vše dobře promícháme. Při podávání sypeme každou porci strouhanými vlašskými oře ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího předního masa z kližky, 300 g vepřového masa, 2 větší brambory, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce sádla, sůl, mlety pepř, 1 lžička papriky, lžíce sádla a hladké mouky na zásmažku, 2 rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oprané, na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso a osmahneme. Pak podlijeme a na mírném ohni vaříme, až je maso téměř měkké. Na kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla, necháme v něm rozpustit p ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA