INGREDIENCE: 300 g libového vepřového masa, 200 g červené řepy, 100 polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel), lžíce sterilovaného hrášku, 40 g oleje, 60 g cibule, 150 g bílého zelí, 200 g brambor, 20 g cukru, 2 stroužky česneku, 2 dl kysané smetany, rajčatový protlak, ocet, sůl, kmín, pepř, 1 bobkový list, 1 hřebíčekPOSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme na ni maso nakrájené na kostky, krátce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou polévkovou ..
INGREDIENCE: 400 g čerstvých hub, 1,5 l vody, 1 kostku masoxu, mletý kmín, 6-8 stroužku česneku, sul, mletý pepř, pažitku, 150 g chleba, 40 g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky hub vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme nejméně 20 minut. Česnek utřený se solí, mletý pepř a mletý kmín přidáme před koncem varu. Drobně posekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky. ..
INGREDIENCE: 6 dl vody, 300 g rajčat, 20 g celeru, 20 g cibule, 1 dl mléka, 20 g másla, 250 g hl.mouky, 20 g nudlí, sůl, petrželku. POSTUP PŘÍPRAVY: Na čásati tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme celer, osmahneme, přidáme rajčata, společně podusíme a zalijeme vodou. Když se rajčata rozvaří, polévku prolisujeme a přidáme mléko rozkvedlané s hladkou moukou, sůl a povaříme. Zvlášť uvaříme v osolené vodě nudle, propláchneme je a dáme do polévky prohřát. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a u ..
INGREDIENCE: 1,5 l vody, 300 g pórku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/8 mléka, 1 žloutek, muškátový květ, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře omytý pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmahneme na tuku a zelenou dáme vařit do osolené vody. Vývar zahustíme jíškou, přidáme žloutek, mléko, muškátový květ a osmahnutý pórek. Rozmixujeme a podáváme. ..
INGREDIENCE: 1,25 l vody, 50 g tuku, 40 g mouky na jíšku, 200 g zeleniny (mrkev, celer, kapusta, pór), sardelová pasta, sůl, pepř, petrželka, 1/2 kostky masoxu, 50 g tvrdého sýra, 30 g másla, 2 rohlíky. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslovou jíšku zředíme zeleninovou polévkou a dobře povaříme. Přidáme utřenou sardelovou pastu, pepř, sůl, petrželku a nakonec přidáme nastrouhaný sýr. Dobře prohřátou polévku podáváme s osmaženými, na kostky nakrájenými rohlíky. ..
INGREDIENCE: 500 g mladých kopřiv, 60 g másla, 100 g cibule, 2 lžíce hladké mouky, 4 dl kuřecího vývaru, 2 dl mléka, 2 dl šlehačky, muškátový oříšek, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme, zalijeme studeným vývarem, povaříme, přidáme mléko a najemno nasekané mladé kopřivy, sůl a koření. Na talíři zjemníme kopečkem šlehané smetany. Můžeme podávat místo polévky. ..
INGREDIENCE: 5g oleje, 10g cibule, 10g droždí, 4 dl netučného vývaru z kostí, 30g pórku, sůl, ml. černý pepř, 3g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozdrobené droždí, a ještě opražíme. Zalijme netučným vývarem z kostí, přidáme očištěný nakrájený pórek, osolíme, okořeníme a uvaříme do poloměkka. Polévku zahustíme na sucho opraženou moukou a dovaříme. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 250 g kapusty, špetka sušených hub, 40 g rostlinného tuku, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 40 g krupek, kmín, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Předem namočené sušené houby nadrobno rozsekáme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a osmahneme dorůžova. Jíšku zředíme vlažnou vodou, přidáme kapustu, přebrané, spařené a propláchnuté krupky, houby i s vodou, ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody, 300 g vepřového masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 150 g žlutého hrachu, 150 g krupek, sůl, paprika, 1 stroužek česneku, špetka majoránky, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytý předem namočený hrách a namočené krupky vaříme doměkka (asi dvě hodiny). Po půldruhé hodině varu zpěníme na sádle jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, okořeníme a opečeme. Vše přidáme k vařenému hrachu a krupkám, promícháme a společně dovaříme. Nakonec přidáme usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 30 g brambor, 30 g kedlubny, 5 g hladké mouky, sůl, 5 g másla, 30 g mléka, 1 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, nakrájené brambory a kedlubny uvařme v osolené vodě doměkka. Vývarem zalijeme nasucho opraženou mouku a dobře povaříme. Pak přidáme zeleninu, vše prolisujeme,ještě povaříme a nakonec přidáme máslo, v mléce rozkverlané vejce a již jen prohřejeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA