POSTUP PŘÍPRAVY: asi 1,5 kg kapra vložíme na pekáček, potřeme lisovaným česnekem (asi 6 stroužků) uvnitř i zevně a osolíme. Přichutíme špetkou muškátového oříšku, pálivé papriky nebo zázvoru. Do břišní dutiny dáme nasekanou petrželku (asi 3 lžíce). Pokapeme citronem aby maso zpevnělo a pečeme asi ½ hodiny v rozehřáté troubě. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Příloha: vařené brambory. ..
INGREDIENCE: 4 větší porce kapra, 50g šunky, 50g česneky, 50g másla, 1 dl smetany, 120g žampiónu, sůl, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, ml. pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra opečeme na oleji. Vyjmeme je z pánve, do níž přidáme máslo, šunku nakrájenou na kostičky a nadrobno nakrájené očištěné žampióny a směs opečeme. Pak ji zalijeme smetanou a vínem, převaříme a vložíme do ní opečené porce kapra. Přidáme rozetřený česnek a okořeníme solí a pepřem. Dusíme asi 10 minut pod pokličkou podle velikosti ..
INGREDIENCE: 1 větší kapr, citron, olej, ml. pepř, sůl, hl. mouka, hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: kapra vykucháme promyjeme, zbavíme kůže a rozdělíme na porce, které osolíme a poprášíme hl. moukou. Z hořčice, oleje, pepře a citronové šťávy připravíme pikantní směs, již porce kapra potřeme. Ještě jednou je lehce poprášíme moukou a na rozehřátém oleji v pánvi opékáme, až je kapr měkký. Příloha: bramborový salát. ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 6 rajčat, 50g rajčatového protlaku, 80g másla, 3 stroužky česneku, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY : Očištěné porce kapra potřeme česnekem utřeným se solí a zvolna opékáme na másle po obou stranách. K takto připraveným porcím ryb přidáme plátky spařených oloupaných rajčat a protlak. Pečeme v troubě10 minut. Při podávání přeléváme jednotlivé porce šťávou s rajčaty. Příloha: vařené brambory sypané jemně nasekanou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 800g mražených hranolek, 2 vejce, šálek mléka, strouhanka (ze sušeného chleba), 2 lžíce nasekané petrželky, 1 kapra asi 2 1 - 3 kg, sůl, pepř, 1 šálku poloh. mouky, olej, citrón, grilovací koření, koření na ryby. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykostíme a rozdělíme na kousky. Mléko s vejcem rozšleháme jako obvykle, ale do chlebové strouhanky přidáme nasekanou petrželku. Než začneme rybí kousky obalovat, osušíme je z obou stran, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím a rybím kořením. Pak pos ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra nejlépe z hřbetu, sůl, pepř, strouhaný křen, 2 hrsti pilin z buku nebo jiné tvrdé dřevo , 3 zrnka jalovce.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra omyjeme, posolíme a popepříme. Připravíme si hrnec na uzení. Nejlépe se hodí litinový vysoký hrnec nebo litinový pekáč. Postavíme ho na plotýnku sporáku, na dno hrnce nasypeme piliny a na ně postavíme pařák na knedlíky. Do pilin přidáme jalovcová zrna. Porce kapra položíme na pařák přiklopíme pokličkou a zapneme sporák. Po 15 minutách kapra o ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 2 stroužky česneku, sůl, mletý zázvor, hladká mouka, vejce, strouhanka, ztužený tuk na smaženíPOSTUP PŘÍPRAVY: Kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. V chladnu necháme několik hodin odležet. Obalíme v mouce vejci a strouhance a po obou stranách usmažíme dozlatova. ..
INGREDIENCE: 750 g očištěného kapra, 75 g rostlinného tuku, 25 g celeru, 25 g petržele, 35 g mrkve, 50 g cibule, 15 g rozinek, 35 g sušených švestek, 10 g mandlí, 35 g švestkových povidel, trochu hladké mouky, trochu perníku, divoké koření 2,5 cl octa 8 %, 2,5 cl červeného vína, lžíce cukru, půl citrónu, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Tato úprava kapra je vhodná zejména o vánočních svátcích. Dobře vyprané nakrájené porce očištěného kapra vložíme do osolené vařící vody a necháme zvolna vařit 15-20 minut, V ..
INGREDIENCE: 800 g očištěného kapra, citrónová šťáva, sůl, trochu hladké mouky na obalení, tuk na smažení.Těstíčko: 2 vejce, 5 lžic smetany nebo mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce jemně pokrájených sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaných kapií pokrájených na nudličky, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra pokrájíme na porce, Zakapeme citrónovou šťávou a osolíme. Porce obalíme v hladké mouce, namáčíme v těstíčku a vkládáme do rozehřátého tuku. Smažíme po obou stranách dozlatova a podáváme s vařen ..
INGREDIENCE: 1 menší kapr, sůl, citron, po půl lžíce černého, zeleného a bílého pepře, hl. mouka na obalení, ½ lžičky drceného kmínu, olej a máslo na pečení, 1 sklenka bílého vína (2 dl). POSTUP PŘÍPRAVY: Připraveného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronem a necháme odležet. Pak ho posypeme všemi druhy pepře, pokmínujeme, poprášíme moukou a vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem. Pečeme asi 40 minut v troubě, pak podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme. Jednotlivé porce opatrně ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA