POSTUP PŘÍPRAVY: Připraví se dvojí těsto černé a bílé. Černé těsto: 30 g másla, 6 žloutků a 120 g cukru se tře ¼ hodiny, pak se přidají 2 tabulky strouhané čokolády, z 6 bílků tuhý sníh, 80 g strouhaných oříšků nebo mandlí, 40 g piškotových drobků, 40 g mouky a na špici nože prášku do pečiva, vše zvolna míchá a upeče v máslem vymazané a moukou vysypané formě. Bíle těsto: 100 g cukru se tře se 4 žloutky, pak se dá ze 4 bílků sníh a 70 g mouky. Těsto se rozetře na máslem vymazaný a moukou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. Kousek másla se utře se 2 vejci, 250 g strouhaného tvarohu a lžící cukru, přidá tolik krupičkové mouky, aby vzniklo tužší těsto, solí se to, dobře vypracuje, nechá nejméně ½ hodiny odpočinout, pak se tvoří na pomoučněném vále menší kulaté knedlíky a házejí do vařící vody. Uvařené se sypou slazeným mákem nebo osmaženou houskou, mastí máslem a dávají se k nim rozředěná povidla. Z téhož těsta jsou též dobré knedlíky švestkové nebo plněné tvrdými zahradními jahodami. II. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: LIDOVÉ VÁNOČNÍ JÍDLO – Dobrá hrst sušených hříbků se opere, namočí přes noc do vody a pak napolo uvaří v téže vodě. Na dvou lžících sádla se osmaží nakrájená cibulka do zlatova, přidá se 250 g spařených trhaných krupek, majoránka, pepř, nové koření, asi 3 stroužky utřeného česneku, usekané houby, dle potřeby soli, promíchá se to, zaleje vodou z hub, které musí být na 3 prsty nad krupkami a dusí se to přikryté v troubě do měkka. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g cukru, 200 g tekutého medu, citronová a pomerančová kůra, trochu tlučené skořice, anýzu, hřebíčku, 50 g mletých oříšků, 15 g jedlé sody, 750 g hladké mouky a 3 vejce se zadělá v tuhé, ale vláčné těsto. Vyválí se placka, vypichují tvary, pomazují rozkvedlaným vejcem a na pomazaném plechu pekou. Mohou se zdobit nějakým ledem, pak se před pečením nepomazují. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 560 g hladké mouky, 420 g cukru, rovná kávová lžička jedlé sody, hrst pokrájené cukrované pomerančové nebo strouhané citronové kůry, 100 g medu, skořice a mletý hřebíček, vše se zadělá 4 vejci a dobře zpracuje v tuhé těsto. Poté se rozválí, vykrajují libovolné tvary, potírají bílkem nebo cukrovou vodou a zdobí buď krystalovým cukrem, nebo půlkou oříšku. Pekou se zprvu prudce, pak zvolna dopékají. II. 320 g krupičkové mouky, 1 celé vejce, 4 lžíce ohřátého medu, 140 g cukru, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 200 g mouky se rozemne 100 g dobrého másla, zadělá pak 1 celým vejcem, 3 lžícemi bílého vína a trošku mírně osolené vody. Dá do studena odpočinout, převálí čtyřikrát po sobě jako máslové těsto, vyválí se, vykrojí tvary, uprostřed se utvoří důlek a upeče se. Vychladlé se uprostřed zdobí zavařeninou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru, 2 tabulky čokolády a 1 vejce se spojí v těsto, stříkačkou vytlačují na vál tyčky, z niž se ukrajují kousky, zahýbají v rohlíčky nebo různé tvary a pekou zvolna v mírně vyhřáté troubě na pomazaném plechu. Za tepla se sypou cukrem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: I. 300 g hladké mouky, 160 g másla, 160 g cukru a 2 lžíce rumu se vypracuje v těsto. Tence se vyválí, vykrajují kolečka a dají péci do mírně vyhřáté trouby. Vychladlé koláčky se po dvou spojují nádivkou, polévají čokoládovou polevou a doprostřed se dá vždy ¼ nebo ½ ořechu, nebo se ozdobí jak netopír. Nádivka: 200 g másla se tře s 200 g cukru, přimíchá se 100 g čokolády nebo 50 g kakaa a 160 g mletých ořechů. Poleva: Dá se vařit 150 g cukru se 6 lžícemi vody, až ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 210 g hladké mouky, 140 g strouhaných mandlí, 140 g másla, 140 g cukru, citronová kůra, skořice, 1 celé vejce, 1 žloutek se dobře zpracuje a nechá odpočinout. Poté se těsto vyválí, vypichují koláčky, bílkem pomaží, hrubým cukrem posypou a rychle pekou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 280 g másla, 140 g cukru, 100 g loupaných strouhaných mandlí, z ½ citronu šťáva a 350 g hladké mouky se dobře zpracuje v těsto, dělají se rohlíčky, v mírně vyhřáté troubě pekou a horké obalují vanilkovým cukrem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA