INGREDIENCE: 500 g vařených brambor, 250 g anglické slaniny, 8 vajec, 1 velká cibule, 250 g čerstvých hub (nebo 30 g sušených předem namočených), 1 lžíce oleje, kmín, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme, rozkrájíme a podusíme (sušene předem namočené vymačkáme), osolené a okmínované, doměkka a do vydušení šťávy. Ve větším rendlíku osmahneme na oleji drobně pokrájenou cibuli a anglickou slaninu nakrájenou na kostky. Ke směsi přidáme dušené houby a ještě chvíli smažíme. Pak př ..
INGREDIENCE: 750 g brambor vařených ve slupce, 6 natvrdo vařených vajec, 2 cibule, 1 lžíce Vegety, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 2 dl zakysané smetany, l dl mléka, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory i vejce nakrájíme na kolečka. Posekanou cibuli mírně osmahneme na oleji. Vymažeme zapékací mísu a rozložíme do ní polovinu brambor. Další vrstvy tvoří vajíčka a cibule. Osolíme, opepříme a posypeme Vegetou. Smícháme smetanu s mlékem a polovinou zalijeme brambory. Nakonec navršíme zbylé bra ..
INGREDIENCE: 1 kg vařených brambor ve slupce, 3 lžíce polohrubé mouky, 50 g másla, 300 g měkkého salámu, pažitka, sůl, tuk na vymazání, l hlávkový salát. POSTUP PŘÍPRAVY: Studené brambory oloupeme. Nastrouháme na pomoučenou utěrku a dobře protřeseme. Do vymaštěného kastrole dáme vrstvu brambor, osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme nakrájenou uzeninou promíchanou s pažitkou a přikryjeme další vrstvou brambor. Pokapeme máslem a zapečeme. ..
INGREDIENCE: 3/4 kg brambor, 1 lžička soli, 3 stroužky česneku, majoránka, l lžička kmínu, 2 vejce, 1 dl horkého mléka, 150 g hladké mouky, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Uvolněnou vodu z brambor vymačkáme a vylijeme a brambory ihned přelijeme horkým mlékem, aby neztmavly. Vmícháme majoránku, kmín, utřený nebo ustrouhaný česnek, přidáme vejce a směs zahustíme moukou. Osolíme a dobře promícháme. Na pánvičce nebo v lívanečníku na hor ..
INGREDIENCE: 8 velkých brambor, 250 g žampionů, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 1 žloutek, 4 lžíce mléka, sekaná petrželka a pažitka, 2 dl vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme plátky hub a najemno posekaný česnek. Žloutek rozmícháme v mléce a zalijeme jím houby. Přidáme petrželku a pažitku. Vydusíme všechnu tekutinu. Brambory oloupeme, vydlabeme a naplníme. Zapékací misku vymažeme máslem, naplníme bramborami a zalijeme vývarem. Pečeme zakryté asi 25 m ..
PSTUP PŘÍPRAVY: Přes noc namočíme 150g červených fazolí (mohou být i bílé). Fazole po namočení uvaříme. Spěcháme-li použijeme plechovku fazolí sterilovaných (400g). Zapékací mísu vymažeme bohatě máslem nebo jiným tukem. Na 2 lžících oleje opečeme 400g oloupaných brambor nakrájených na plátky, k tomu přidáme 100g drobně nakrájené slaniny, plátky ze 3 stroužků česneku, 2 pokrájené žampióny nebo jiné houby a 6 rajčat. Přisypeme asi 5 lžic mražené nebo sterilované kukuřice. Ochutíme lžičkou tymiánu, ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 250 g žampionů, l houska, l dl mléka, l vejce natvrdo, 20 g tuku, l malá cibule, l lžíce sekaného kopru, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory stejné velikosti uvaříme ve slupce do poloměkka. Oloupeme je a malou lžičkou do nich vyhloubíme otvor. Cibuli pokrájíme nadrobno, osmahneme a přidáme k ní očištěné a na plátky pokrájené žampiony. Housku namočíme v mléce a vymačkáme. Housku, vejce a houby s cibulí umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a kopr. Brambory n ..
INGREDIENCE: 750 g syrových brambor, 250 ml smetany, 30 g měkkého salámu, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 80 g másla, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory a cibuli nakrájíme na plátky, salám na kostičky. Smetanu osolíme, opepříme a vmícháme do ní prolisovaný česnek a vejce. Zapékací mísu vymažeme tukem, na dno položíme ve vrstvách brambory, cibuli a salám. Zalijeme částí smetany a posypeme sýrem. Takto vršíme, dokud vše nespotřebujeme. Poslední vrstvu tvoří brambory, ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 1/2 l vývaru z masa nebo z bujónové kostky, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 zelené papriky, 2 lžíce hladké mouky, olej, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme drobně nakrájené cibule, přidáme brambory, podlijeme je vývarem a dusíme do poloměkka. Potom přidáme omyté, očištěné a na proužky I nakrájené papriky, podlijeme trochou vývaru a dusíme téměř doměkka. Pak vysmahneme na tuk, zasypeme moukou, osma ..
INGREDIENCE: 800 g brambor, 200 g hrubé mouky, 70 g krupice, l vejce, sůl, švestková povidla. Na posypání: strouhaná houska smažená na části oleje a másla, moučkový cukr a máslo na přelití. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme. Přidáme mouku s krupicí, osolíme a zaděláme vejcem husté těsto. Rozválíme ho na pomoučeném vále, nakrájíme čtverce, do každého dáme lžičku povidel, čtverce přehneme do trojúhelníku, okraje dobře přimáčkneme, aby povidla nevytékala, a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA