INGREDIENCE: 800g čerstvých žampiónů, trochu citrónové šťávy, sůl, 40g másla, 3 dl bílé základní omáčky velouté, 2 lžíce smetany, trocha soli a pokud možno bílého mletého pepře, petrželka, 2 lžíce bílého přírodního vína a 3 žloutky.Na masité knedlíčky: 60 g másla, 2 menší vejce, 720g vařeného nebo pečeného masa (může to být maso telecí z kuřete nebe šunka), petrželka, 10g cibule, sůl, trocha mletého pepře, majoránky a trochu strouhanky na zahuštění.POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny nakrájíme na plátky, ..
INGREDIENCE: 500g čerstvých hub, 60 g sádla, 1 cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, 100g mrkve, 100gpetržele, 1,5dl kysané smetany. Různé druhy hub můžeme upravit podle tohoto předpisu.POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolku podusíme na sádle strouhanou cibuli a zpěníme papriku. Přidáme očištěné, na tenké plátky pokrájené houby, okořeníme pepřem, osolíme a dusíme doměkka. V jiné nádobě podusíme doměkka mrkev a petržel, prolisujeme je a přidáme k houbám. Krátce podusíme a podáváme ochucené kysanou ..
INGREDIENCE: 1000g vařených krup, 200g škvarkového sádla, 150g cibule, 100g sušených hub, 30g česneku, 20g soli, pepř, trochu hovězí polévky, 30g strouhané housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou, smícháme s drobně nakrájenou a na sádle do červena osmaženou cibulí, přidáme sušené, předem ve vodě uvařené a na drobno pokrájené houby, sůl, pepř, česnek, dle potřeby zalijeme hovězí polévkou, posypeme strouhanou houskou a zapečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 5 vepřových nožiček, 600g uvařených hub v mírně osoleném a okyseleném nálevu, třený česnek, mletý pepř, majoránka, vegeta.POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné a oprané vepřové nožičky uvaříme v mírně osolené vodě do měkka. Pak obereme a maso včetně kůži pomeleme. Vývarem rozmělníme tak, aby směsi bylo 5-8 dl. Do směsi vmícháme vařené, na sítu okapané a nakrájené houby, Ochutíme a plníme do tlačenkového střeva.. Nevaříme, necháme ztuhnout. ..
INGREDIENCE: 800g václavek, 100g libové syrové šunky, 1 cibule, sůl, pepř, koření, kmín, majoránka. POSTUP PŘÍPRAVY: václavky se omyjí a 3 až5 minut povaří ve vodě. Voda se slije a houby se nechají na sítu odkapat. Šunka a cibule se nakrájí na proužky a krátce se osmáhne.Z václavek se použijí jenom klobouky. Jen velké hlavy se přepůlí. Vše se za stálého míchání nechá dobře propéci. Silně okořenit, potom ještě jednou propéci a ihned podávat .Příloha černý chléb se sázenými vejci nebo opékané bra ..
INGREDIENCE: 400g čerstvých hub, sůl, 7 vajec, mletý pepř, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, opláchnuté houby uvaříme v osolené vodě doměkka, pak drobné pokrájíme. Houby vmícháme do rozšlehaných vajec, směs osolíme, opepříme a ne rozehřátém tuku postupně upečeme omelety. Když vejce u dna ztuhla, přehrneme protilehlé okraje a podáváme na porcelánové míse. ..
INGREDIENCE: 1 šálek luštěnin, 1 l vývaru, 1 hrst pevných hub ( lesní žampióny, rudočechratky fialové, ryzce, hříbky, hnědáci, suchohřiby), 1 cibule, 1 lžíce kostek špeku, polévková zelenina, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Luštěniny se namočí. Houby se nakrájejí na jemné kousky, cibule na jemné kostičky. Špek se orestuje na oleji do světlehnědé barvy, cibule do sklovitosti, přidají se houby a krátce se podusí. Potom se přidá zelenina, luštěniny a vývar. Okoření se a nechá se asi 30 minut vařit, a ..
INGREDIENCE: 20 větších žampiónů, citrónové šťáva, sůl, 2 lžíce oleje, 120g žemli, 100g másla, 50g cibule, petrželka, 150g šunky nebo zbytků pečeně, 1 vejce, mletý pepř, mletá paprika, trochu strouhanky a 60g nastrouhaného ementálu. Listy hlávkového salátu a rajčata ne zdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny očistíme a třeně opatrně vykrojíme. Kloboučky sloupneme, v místech, kde byly třeně, je lžičkou trochu vydlabeme, pak kloboučky pokapeme citrónovou šťávou a trochu osolíme. Do kastrolu nalijeme o ..
INGREDIENCE: 200g čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé, ostatní houby hřibovité, smrže obecné, bedly, májovky, křemenáče), 60g másla, 20g cibule, 10g petrželky, 20g hladké mouky, asi 1/8 l světlého vývaru z hovězího masa, nebo vývaru připraveného z kostky masoxu, sůl, popř. trocha mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a jemné rozsekanou petrželku, přidáme na tenké plátky nebo na nudličky nakrájené houby a dusíme doměkka. Měkké hou ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA