INGREDIENCE: 3 dl bešamelové omáčky, lžíce nastrouhaného ementálu, 1 žloutek, 2 dl smetany, lžička másla, muškátový oříšek, mletý pepř a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do kastrolu dáme poloviční dávku smetany, nastrouhaný ementálský sýr a na plotně rozpustíme. Přidáme bešamelovou omáčku, přisolíme, okořeníme, krátce povaříme a odstavíme. Ve zbývající smetaně rozšleháme žloutek a zašleháme do nepříliš horké omáčky, zjemníme máslem a podáváme. Omáčka je vhodná k rybám. Použijeme-li ji na zapékání zelenin ne ..
INGRDIENCE: 100 g základní majonézy, 2 vařené žloutky, lžíce nakládaného kopru, 1 citrón, 1 lžička hořčice, špetka sekaného kerblíku, 1 lžička cukru, podle chuti sůl a pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Prolisované žloutky zamícháme s majonézou, přidáme jemně usekaný nakládaný kopr, hořčici, citrónovou šťávu a jemně usekaný kerblík. Ochutíme cukrem, opepříme, přisolíme, zamícháme a podáváme k vařeným rybám a masu. ..
INGREDIENCE: 1 šálku nasekaných lístků bazalky, 2 lžíce piniových semínek (popř.ořechů nebo mandlí), 1 šálku strouhaného parmazánu, 1 šálek olivového oleje, 1 lžíce čerstvé petržele. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme všechny složky v mixéru do homogenní směsi. Uvaříme těstoviny, necháme je okapat a dokonale promícháme s omáčkou. ..
INGREDIENCE: 10 sušených meruněk, 2 lžíce cukru, 1/2 malého hrníčku vody, lžička škrobové moučky, špetka skořice, citrónová šťáva.POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky namočíme předem do trošky vody, aby nabobtnaly. mixujeme je s cukrem a vodou. Přendáme pak na kastrolek a vaříme. Ve trošce. vody rozděláme škrobovou moučku a zavaříme ji do omáčky. Ochutíme skořicí a citrónovou šťávou. ..
INGREDIENCE: 1/4kg malin, rybízu či jahod, 100 g cukru, 1/2 l vody, lžička škrobové mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodě svaříme škrobovou moučku a dáme prochladnout. Do mixéru dáme maliny a cukr a po částech přidáváme prochladlý škrob. Omáčka je řídká a hladká. Poléváme jí kynuté knedlíky, palačinky nakrájené na proužky apod. ..
INGREDIENCE: 30 g másla, 2 žloutky uvařené natvrdo, I syrový žloutek, 1 dl citrónové šťávy, cukr, sůl, špetka mletého pepře, 300 g olivového oleje.POSTUP PŘÍPRAVY: Natvrdo uvařené žloutky prolisujeme přes sítko. V porcelánové míse umícháme máslo do pěny, necháme v lednici chvíli ztuhnout, smícháme s prolisovanými žloutky a syrovým žloutkem, osolíme, opepříme, osladíme a za stálého tření přidáváme po kapkách olivový olej. Hustou majonézu zředíme citrónovou šťávou a znovu za stálého míchání přidáv ..
INGREDIENCEC: 2 žloutky, 50g másla, 1 citrón, 3 lžíce vody, podle chuti sůl a mletý pepř, 1 lžíce hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové žloutky s citrónovou šťávou osolíme, opepříme a šleháme nad párou do pěny. Pak zašleháme vlažnou vodu, do které jsme namíchali lžíci hořčice. Když je omáčka dostatečně hustá, sundáme z ohně a ihned podáváme. Je vhodná k rybám nebo k masům pečeným na grilu. ..
INGREDIENCE: 2 dl šlehačky, 2 lžíce hladké hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, podle chuti sůl a mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hořčice vmícháme dobře ušlehanou šlehačku, osolíme, opepříme a promícháme. Před podáváním ochutíme citrónovou šťávou. Omáčka je vhodná ke studeným masům. ..
INGREDIENCE: 100g rybízové zavařeniny, 100g malinové zavařeniny, 1 lžíce hořčice, 1 citrón, špetka soli a jalovce, 3 lžíce červeného vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Rybízovou a malinovou zavařeninu, hořčici, citrónovou kůru, sůl a jemně utlučený jalovec smícháme. Přilijeme červené víno a mícháme až vznikne hustá, ale tekutá omáčka (můžeme přidat trochu vody). ..
INGREDIENCE: 150 g očištěných žampiónů nebo hříbků, 30 g másla na podušení, 50 g másla, 40 g cibule 50 g hladké mouky 3/4 1 světlého vývaru z hovězího masa, 60 g libové šunky, sůl a 2 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nadrobno pokrájíme a na másle je udusíme. Z másla, jemné nakrájené cibule a mouky si připravíme světlou jíšku, postupné ji podléváme studeným vývarem a za stálého míchání asi 10 minut povaříme. Pak přidáme podušené houby, nadrobno nakrájenou šunku, osolíme a vaříme za občasného míchán ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA