INGREDIENCE: 400 g grilovaného kuřecího nebo pečeného krůtího masa, 100 g uzeniny, 200 g sterilovaného celeru, 1 šálku majonézy, 3 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drůbeží maso vykostíme, nakrájíme na kostičky, rovněž tak uzeninu a vložíme do salátové mísy. Přidáme sterilovaný celer, majonézu, kečup, citrónovou šťávu, osolíme a směs lehce promícháme. Salát před podáváním vychladíme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY. Natvrdo vařená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. Majonézu dochutíme solí, pepřem, jemně sekanou petrželkou nebo koprem a citrónovou šťávou. Přidáme kyselou smetanu, smícháme s vejci a salát je hotov. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z dobře očištěných hlávkových srdéček vytřepeme vodu a připravíme zálivku: 3/4 šálku oleje dobře promícháme s 5 lžícemi octa, lžičkou práškového cukru, osolíme a přidáme trochu sladké papriky a podle chuti sardelové pasty. Dobře rozetřeme, rozmícháme a zalijeme připravený hlávkový salát. Obměna: místo sardelové pasty můžeme dát 1/4 šálku rajčatového protlaku. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čekankový salát je u nás málo oblíben, protože má slabě nahořklou chuť.A přece je znamenitý a této chuti jej lehce zbavíme, když s čekankových puků odstraníme nejprve ovadlé listy a pak ponoříme celé puky asi na hodinu do studené vody. Ve vodě zkřehnou a pozbudou hořké příchuti. Pak je otřepeme od vody, nakrájíme napříč, osolíme podle chuti i přisladíme a zalijeme olejem, do něhož jsme přimíchali citrónovou šťávu nebo ocet. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve zálivka: Jemně rozetřeme 50g rokfóru, přilijeme k němu 1/8 1 kyselé smetany a do toho po kapkách přidáme šťávu z poloviny citrónu. Osolíme, přichutíme nasekanou petrželkou e několika kapkami worcesteru a opět promícháme. Opraná srdéčka teď nakrájíme na tenké proužky a přelijeme zálivkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dva natvrdo uvařené žloutky utřeme s 1 lžičkou hořčice, přidáme 3 lžíce oleje, 1 lžíci octa nebo citrónové šťávy, osolíme, přisladíme, dobře promícháme a nalijeme na čtvrtky nakrájených srdéček salátu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupeme 3 salátové okurky a rozřízneme a vyčistíme asi 5 paprikových lusků. Nakrájíme nadrobno 1 cibuli, k ní nakrájíme na kostičky okurky s paprikami a 4 rajčata. Osolíme. V misce rozmícháme olej s octem a přidáme trochu vody (jen několik kapek) se skořicí, dobře promícháme nalijeme na pokrájenou zeleninu: Je to původní andaluský recept na letní salát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky zbavíme semen, nakrájíme na široké pruhy, smícháme s nakrájenou cibulkou a na různé kousky nakrájenými rajčaty. V tomto salátu mají být i pálivé papriky - teprve pak je to původní šopský salát! Pokapeme olejem a citrónem a posypeme strouhaným balkánským sýrem nebo osoleným tvarohem a jemně nakrájenou petrželkou. Zamícháme a poznáme, že šopský salát se znamenitě hodí k tučným pokrmům. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Paprikové lusky opečeme na horké plotně do zhnědnutí. Pak je ihned přendáme do teplého hrnku a.zakryjeme pokličkou. Vlastním.teplem se papriky podusí a lehce se z nich potom odstraní slupka. Z oloupaných paprik odstraníme semínka, celé papriky srovnáme do mísy, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a olejem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře omyté, neloupané ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, dáme na mísu, osolíme a zalijeme hustou kyselou smetanou. Zasypeme jemně sekaným koprem a promícháme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA